Preţul aurului a atins în timpul tranzacţiilor de ieri un nivel maxim al ultimelor şase luni, de aproape 1.850 de dolari uncia, înainte de a se retrage către 1.838 dolari uncia, iar analiştii cred că evoluţia sa ascendentă va continua în 2023, relatează CNBC, conform News.ro.
Contractele futures pentru aur din SUA au crescut cu 0,9%, la 1.842,80 dolari uncia.
Preţurile aurului au înregistrat o tendinţă generală de creştere de la începutul lunii noiembrie, deoarece turbulenţele pieţei, aşteptările crescânde de recesiune şi mai multe achiziţii de aur efectuate de băncile centrale au susţinut cererea.
În general, anticipăm un 2023 favorabil preţurilor, susţinute de riscurile de recesiune şi de riscurile de evaluare a acţiunilor pe pieţele bursiere, eventualitatea ca dobânzile băncilor centrale să atingă nivelurile maxime, combinată cu perspectiva unui dolar mai slab şi a inflaţiei care nu va reveni la nivelul preconizat de sub 3% până la sfârşitul anului, toate acestea susţinând aurul", a spus Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.
În plus, dedolarizarea înregistrată de mai multe bănci centrale anul trecut, când au cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue, oferind astfel un plaforn soft pentru piaţă.
"Privind în perspectivă, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru preţurile aurului ar fi procesele-verbale de astăzi de la cea mai recentă întâlnire a Rezervei Federale din SUA şi raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2023, 09:29)
Aurul are acelasi pret ca acum 12 ani. Halal protectie impotriva inflatiei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2023, 09:44)
Aurul nu oferă nicio protecție, ba îl și pierzi dacă-l ții prin șifonier...mult, mult mai valoros este acum uraniu!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2023, 09:46)
Tine-l tu in șifonier bai uratule ... Eu nu țin uraniu in șifonier :))
3. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 04.01.2023, 10:33)
AURUL e la acest pret deoarece au vrut sa faulteze Rusia,aurul va creste cat va exista viata pe pamant,dar speculatorii,avand sume imense si actionand concertat reusesc sa il creasca sau scada!
daca nu ar exista aceste fonduru speculative,cu efecte toxice asupra economiei mondiale,pretul ar creste continuu,pt ca masa monetara se mareste continuu(tiparnitele se incing in ultima vreme),iar cantitatea extrasa anual e infima fata de cat tiparesc bogatii lumii!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de antonim în data de 04.01.2023, 12:20)
Din perspectiva economiei globale, Rusia a devenit un fel de Uganda și are potențial să împărtășească destinul statului Congo.
Sunt hype-uri speculative înainte de prăbușirea cotațiilor. Scăderea creditării înseamnă pauză de la tiparniță.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 04.01.2023, 12:38)
Scaderea creditarii nu inseamna pauza la tiparnita,inseamna ca merge intr un schim nu in 2 sau trei,deficitul Ro sare bine de 5%,si sigur sua nu e pe excedent,dar nu mai e 9% deficit ca anul trecut in Ro!
Am mai spus o pe aici,daca Arabia Saudita va face exportul de petrol in moneda proprie,Hirosima a fost foc de artificii pe langa ce va urma pt economia globala,tiparnitele atunci chiar se vor odihni cateva zile pe saptamana,iar traiul bun pe credit incepe sa se duca!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 04.01.2023, 12:47)
L'unica cosa che... jandaru' mondial îți asigură traseele comerciale fără de care n-ai mai avea clienți. Ipotetic, totul atârnă de un fir de păr de omidă pitică, în realitate, zi dolar iz vi onli riăl fin'.