Preţul aurului a urcat cu 8% în 2023, analiştii anticipează continuarea ascensiunii

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2023

Preţul aurului a urcat cu 8% în 2023, analiştii anticipează continuarea ascensiunii

WGC: Cererea de aur din partea investitorilor şi a băncilor centrale a scăzut în trimestrul al doilea

Preţul futures al aurului a crescut cu aproximativ 8% în 2023, pe pieţele externe, iar experţii consideră că perspectivele de continuare a avansului sunt solide, chiar dacă apetitul pentru risc al investitorilor în acţiuni s-a îmbunătăţit, arată o analiză publicată de mintgenie.livemint.com.

Într-o notă recentă, Emkay Wealth Management arată că dezvoltarea economiei americane este factorul-cheie care va influenţa pe viitor dinamica preţului metalului galben. Sursa citată adaugă că există o probabilitate mare ca preţul aurului să testeze nivelul de 2.020 de dolari uncia şi să-l depăşească.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,2%, la 1.985,50 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora locală 09.28, iar cea spot - cu 0,9%, la 1.946,52 dolari/uncie.

"Preţul aurului a mai scăzut, fiind influenţat de declaraţiile pozitive ale oficialilor Fed (n.r. banca centrală a SUA) privind riscul mic de recesiune şi posibilitatea reducerii ratelor dobânzilor, anul viitor. Dar, Fed ar putea creşte dobânzile încă o dată în 2023, în funcţie de evoluţia datelor economice", spune Navneet Damani, prim- vicepreşedinte al departamentului de cercetare a mărfurilor din cadrul Motilal Oswal Financial Services India.

Conform sursei citate, o tendinţă mai extinsă la Comex ar putea arăta un preţ al aurului cuprins în intervalul 1.960-2.000 de dolari uncia, investitorii urmărind volatilitatea indicelui dolarului, punctele slabe ale datelor economice, aşteptările ca Rezerva Federală a SUA să ia în curând o pauză în ciclul său de creştere a dobânzilor.

WGC: Cererea globală de aur, în declin

Cererea mondială de aur s-a diminuat în trimestrul al doilea din 2023, în principal ca urmare a scăderii achiziţiilor din partea băncilor centrale, dar şi pe fondul dificultăţilor economice, al preţurilor ridicate ale metalului galben şi al majorării dobânzilor, potrivit anunţului făcut ieri de Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Sursa citată precizează că, în perioada aprilie-iunie 2023, cererea mondială de aur a scăzut cu 2% în ritm anual, la 921 de tone. În primul trimestru al anului curent, cererea de profil s-a situat la 1.141,5 tone de aur.

Potrivit WGC, achiziţiile de aur realizate de băncile centrale au scăzut cu 35% în ritm anual, la 102,9 tone. De menţionat că, în primul trimestru din 2023, băncile centrale ale lumii au achiziţionat 284 de tone de aur.

Krishan Gopaul, analist-şef la WGC, spune că o mare parte din scăderea cererii de aur a fost generată de vânzările masive de aur ale băncii centrale a Turciei, care a eliberat pe piaţa locală 132 de tone de aur după ce importurile au fost restricţionate în urma cutremurului din 6 februarie. Însă, în luna iunie, Turcia a reluat achiziţiile de aur, iar în acest context, Krishan Gopaul menţionează: "Astfel, rămânem optimişti că pe ansamblul anului curent Turcia va fi un cumpărător net de aur".

WGC: Cererea de aur pentru bijuterii a compensat scăderea achiziţiilor băncilor centrale

Cererea de aur pentru bijuterii a compensat scăderea achiziţiilor de profil realizate de băncile centrale, în trimestrul al doilea din 2023, notează WGC. Sursa menţionată arată că, în pofida creşterii preţului metalului galben, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 3% faţă de trimestrul al doilea din 2022, ajungând la 476 de tone.

În China, cererea de aur pentru bijuterii a sporit cu 28% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care ţara asiatică a renunţat la restricţiile impuse în pandemie. În schimb, în India, cererea de profil a scăzut cu 18%, din cauza preţurilor ridicate. Per ansamblu, consumul de aur din India (bijuterii şi investiţii) s-a redus cu 7% în trimestrul al doilea, la 158,1 tone, potrivit WGC.

Preţul mediu al aurului a fost de 1.976 de dolari uncia în al doilea trimestru al anului curent, cu 6% mai mare decât în trimestrul al doilea al anului trecut şi cu 4% peste recordul stabilit în trimestrul al treilea din 2020.

Oferta totală de aur a crescut cu 7% în perioada analizată, la 1.255 de tone, în condiţiile în care producţia minelor a fost de 923,4 tone de aur.

WGC: Cererea de aur din India ar putea scădea cu 10% în 2023, faţă de 2022, respectiv să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, deoarece preţurile mari limitează achiziţiile cu amănuntul. "Rămânem precauţi cu privire la cererea de aur, din cauza preţurilor locale ridicate şi a încetinirii cheltuielilor", spune Somasundaram PR, director executiv regional pentru India în cadrul WGC. În opinia sa, această cerere ar putea să scadă la 700 de tone în 2023, de la 774,1 tone anul trecut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este un articol foarte interesant bine documentat

    Scumpirea aurului,

    semn clar de criza economica  

    1. conteaza foarte mult si scumpirea aurului in raport cu venitul net.

      adica sa nu se prabuseasca veniturile in grame aur...  

      s c c r e t 

      momentan am avut "Scumpirea" venitului net in grame aur si implicit scumpirea creditului in grame aur si scumpirea datoriei gov in grame aur.

      s c c ret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb