Preţul aurului creşte din cauza valorii de tezaurizare

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Materii Prime / 7 iulie 2008

Preţul aurului creşte din cauza valorii de tezaurizare

În ţara noastră, un rol important îl au, în acest preţ, accizele şi TVA-ul din domeniu

Între preţul aurului şi cel al argintului există o diferenţă majoră, atât pe pieţele internaţionale, cât şi pe piaţa internă, cauzată, la nivel mondial, de valoarea de tezaurizare a metalului preţios, iar în ţara noas­tră, acesteia i se adaugă accizele şi TVA-ul, ne-a declarat Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România (PBR).

Valoarea de tezaurizare a aurului este dată de faptul că marile companii preferă să-şi depoziteze o parte din capitalul lor lichid în aur, în detrimentul investiţiei în acţiuni. Ca rezultat, preţul aurului "reacţionează mai prompt decât cel al argintului", ne-a spus Karl Heinz.

La noi în ţară, la această valoare de tezaurizare a aurului ce determină creşterea preţului, se adaugă rata mare a accizelor, care, însumată cu TVA-ul perceput, reprezintă 40% din valoarea aurului, consideră preşedintele PBR. "Astfel apare piaţa neagră şi este imposibil să se contabilizeze volumul anual al comerţului cu metale preţioase sau să se creeze un preţ transparent al acestora", este de părere Karl Heinz. Pe de altă parte, la noi nu se percep accize pentru comerţul cu argint şi, ca urmare, nici nu există o piaţă neagră a argintului.

Karl Heinz a adăugat: "Situaţia în care se află la ora actuală comerţul cu metale preţioase din ţara noastră cauzează anual pierderi la bugetul de stat de milioane de euro, în timp ce din aceste accize percepute pentru comerţul cu aur statul câştigă doar circa 500.000 de euro". Domnia sa consideră că pentru a contracara pierderile trebuie să exis­te voinţă politică, respectiv o legislaţie corespunzătoare.

La data de 3 iulie, pe piaţa din New York, aurul a înregistrat un preţ de închidere de 933,6 dolari/uncie, iar argintul de 18,37 dolari/uncie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb