Preţul aurului, la cel mai ridicat nivel din ultimul an

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2016

Preţul aurului, la cel mai ridicat nivel din ultimul an

În 2016, cotaţia metalului galben a câştigat 16%

Preţul futures al aurului a urcat ieri, pe pieţele externe, la cel mai ridicat nivel din ultimul an, investitorii îndreptându-se către acest plasament considerat sigur după ce, miercuri, preşedintele Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, a sugerat că banca centrală americană ar putea amâna majorarea dobânzilor.

Cotaţia aurului cu livrare imediată a urcat cu 3,2% la ora 12:07, pe piaţa din Londra, atingând 1.235,55 dolari uncia. La Comex New York, preţul aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 4% la ora 08.10, la 1.241,80 dolari uncia. Mai devreme, cotaţia atinsese 1.242,26 dolari uncia - cel mai ridicat nivel din februarie 2015 până în prezent. De la începutul anului, preţul metalului galben a câştigat 16%, aurul fiind materia primă cu cea mai bună evoluţie din 2016.

"Aurul creşte pentru că oamenii nu ştiu în ce altceva şi-ar putea plasa banii", declară, conform Bloomberg, Bernard Sin, şef de departament la MKS SA din Elveţia. Acesta adaugă: "Vedem o mulţime de bani fierbinţi care vin pe această piaţă ce atrage şi jucători noi".

Băncile centrale şi cumpărătorii din China au susţinut cererea de aur în 2015

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale, precum şi cele ale investitorilor chinezi care au căutat să se protejeze de deprecierea monedei naţionale au ajutat la creşterea cererii de aur în ultimul trimestru al anului trecut, iar această tendinţă pare că va continua, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Datele anunţate ieri de WGC arată că, pe ansamblul anului trecut, cererea mondială de aur a rămas aproape neschimbată faţă de 2014, la 4.212 tone (cu doar 14 tone mai mică decât în 2014).

China a rămas cel mai mare consumator mondial de aur anul trecut, devansând India, unde dificultăţile economice au influenţat achiziţiile de metal galben, conform WGC.

În ultimul trimestru al anului trecut, cererea chineză pentru monede de aur a crescut cu 25%, însă cererea chinezilor pentru bijuterii din aur a scăzut cu 3%, în ritm anual.

Cererea chineză de aur s-a ridicat la 985 tone anul trecut, iar cea din India, de 849 tone. Cele două ţări au generat, împreună, aproape 45% din cererea mondială de aur.

Băncile centrale au cumpărat 588,4 tone de aur anul trecut, cifră care este devansată doar de recordul de 625,5 tone înregistrat în 2013. Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au crescut cu 25% în ultimele trei luni din 2015, pe fondul scăderii preţului petrolului şi a încrederii în economia mondială.

WGC anticipează că cererea fizică de aur va continua să fie sprijinită de achiziţiile băncilor centrale şi de achiziţiile de bijuterii, lingouri şi monede de către gospodăriile din întreaga lume, în frunte cu India şi China.

WGC: Cererea mondială de bijuterii a scăzut cu 3% în 2015, la 2.415 tone. Cererea de aur pentru investiţii a crescut cu 8%, la 878 de tone.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb