Preţul aurului scade de teamă că Fed îşi va majora din nou dobânda

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2006

Preţul aurului a scăzut, ieri, până la nivelul minim al ultimei săptă-mâ-ni, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală a SUA - Rezerva Federală (Fed) ar putea să-şi majoreze pe viitor dobânda de referinţă, chiar dacă în şedinţa din 8 august a decis să o menţină la nivelul de 5,25%. În condiţiile în care Fed ar relua şirul majorărilor dobânzii, interesul pentru aur va fi mai redus. O dobândă mai mare face ca investitorii să-şi plaseze economiile în dolari şi în titluri de valoare cu venit fix.

Menţionăm că oficialii Fed au sugerat că ar putea recurge la o majorare în cazul în care inflaţia va accelera.

"Fed a lăsat toate opţiunile des-chise pentru creşteri viitoare ale dobânzii", consideră Tobias Merath, analist la "Credit Suisse Group" din Zürich. În opinia sa, cei de la Fed sunt hotărâţi să ţină în frâu inflaţia, iar o astfel de politică nu este pe placul pieţei metalelor preţioase.

În prima parte a zilei de ieri, aurul cu livrare imediată a pierdut 1,33 dolari sau 0,2%, fiind cotat la 641,22 dolari/uncie pe piaţa din Londra. Anterior, preţul coborâse chiar până la 635,59 dolari/uncie, aceasta fiind cea mai redusă cotaţie atinsă din 1 august până în prezent. Aurul cu livrare în decembrie a fost tranzacţionat la 653,20 dolari/unice la divizia Comex aparţinând New York Mercantile Exchange, în scă-dere cu 4,10 dolari sau 0,6%.

Analiştii sunt de părere că, în următoarele două-trei săptă-mâni, preţul aurului va fi cuprins între 620 şi 660 de dolari/ uncie. "Posibilitatea unei majorări viitoare a dobânzii este cel mai important factor pentru evo-luţia preţului aurului, respectiv pentru declinul acestuia", subliniază, la rândul său, Kazuhiko Saito, strateg la "Interes Ca-pital Management" din Tokyo.

Amintim că Fed a decis să nu-şi mai modifice dobânda după ce efectuase 17 majorări consecutive începând cu luna iunie 2004.

Ieri, la Bursa Metalelor din Londra, platina a fost votată la 1.237,50 dolari/uncie, în scădere cu 3,50 dolari faţă de ziua anterioară, iar paladiul era cotat la 318 dolari uncia, în scădere cu 3 dolari. Preţul argintului a pierdut 2 cenţi, ajungând la 12,16 dolari uncia.

Dolarul - pe curs descendent

Moneda SUA s-a înscris pe un curs descendent după ce Fed a hotărât să nu-şi majoreze dobânda în data de 8 august, însă ulterior a mai recuperat din terenul pierdut. Dolarul a fost tranzacţionat la 1,2873 unităţi/euro, faţă de 1,2909 unităţi/euro în ziua anterioară, când Fed şi-a publicat decizia de stopare, cel puţin pentru moment, a şirului majorărilor de dobândă.

Dolarul a mai avut de suferit în acest an, existând mai multe momente în care investitorii anticipau că Fed va pune punct şirului de majorări început în urmă cu doi ani. Acest lucru s-a întâmplat, însă, abia în şedinţa Fed din 8 august.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb