PREŢUL BARILULUI, LA NIVELUL MINIM AL ULTIMILOR 11 ANI Petrolul, mai ieftin decât apa

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 7 ianuarie 2016

Petrolul, mai ieftin decât apa

UBS: Încă un şoc generat de China ar putea trimite cotaţia la 25 de dolari/baril

Actualizare 11:48 Preţul petrolului Brent a coborât cu până la 6%, din cauza turbulenţelor financiare din China

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru o mare parte a pieţei globale, a scăzut astăzi cu până la 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari pe baril, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare din China, unde bursele au fost închise pentru a doua şedinţă în această săptămână.

Petrolul Brent cu livrare în luna februarie a scăzut pe piaţa de la Londra cu până la 2,07 dolari, la un minim al zilei de 32,16 dolari. Cotaţia a închis miercuri cu un declin de 6%, la 34,23 dolari pe baril, minimul începând din iunie 2004, potrivit Bloomberg.

Pe piaţa americană, petrolul a scăzut cu până la 1,87 de dolari, la un minim de 32,10 dolari pe baril.

În jurul orei 11:11 (ora României), petrolul Brent se afla în scădere cu 3,5%, la 33,03 dolari pe baril, iar cel din SUA în declin cu 3,7%, la 32,70 dolari pe baril.

Declinul preţului ţiţeiului a fost cauzat de temerile investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrală a Chinei a redus semnificativ referinţa yuanului joi, stârnind îgrijorare că apelează la această măsură pentru a-şi susţine exporturile.

Deprecierea monedei a cauzat panică pe burse, care au scăzut cu aproximativ 7% şi au declanşat, astfel, pentru a doua oară în această săptămână un mecanism care opreşte tranzacţiile pentru tot restul zilei, cu scopul de a limita volatilitatea.

Petrolul Brent va ajunge la paragul de 30 de dolari în următoarele zece zile, estimează analiştii băncii nipone Nomura, în timp ce specialiştii grupului elveţian UBS consideră că preţul ar putea coborî chiar şi sub 30 de dolari în acest interval.

"Piaţa tranzacţionează după lăcomie şi frică, iar acum frica domină lăcomia. Pieţele de materii prime privesc întotdeauna către viitor, iar acum se tem că deprecierea yuanului prevesteşte noi dificultăţi pentru economia Chinei", a declarat Gordon Kwan, analist la Nomura.

Presiunea exercitată pe piaţa petrolului de perspectivele mai slabe privind economia sunt exacerbate şi de excesul de ţiţei care intră în piaţă.

(A.L.)

-----------------------

Un litru de petrol a ajuns să fie mai ieftin decât un litru de apă, în condiţiile în care, ieri, preţul barilului de ţiţei (158,98 litri) a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, fiind cotat la 34,80 de dolari. La un calcul simplu, un litru de apă îmbuteliată în ţara noastră - care costă circa 1,22 lei (fără TVA) - este mai preţios decât un litru de petrol, care face 0,88 de lei.

Specialiştii ONU au avertizat încă de anul trecut că apa va fi mai valoroasă decât petrolul în cel mult un deceniu şi jumătate, spunând că nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil şi, fără o reducere a acestuia, în curând ne vom confrunta cu o criză a apei.

În 2008, Horst Enzelmuller, preşedintele grupului energetic german "Techem" AG, a spus că apa este o resursă limitată al cărei preţ, în câţiva ani, îl va depăşi pe cel al petrolului.

OPEC estimează că, anul acesta, preţul ţiţeiului va fi de 40-50 dolari/baril

Preţul futures al petrolului a coborât puternic ieri, pe pieţele externe, atingând nivelul minim al ultimilor 11 ani, în condiţiile în care investitorii consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran elimină orice posibilitate ca marii producători de profil să colaboreze pentru o eventuală reducere a cantităţilor extrase.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 3,4% la ora 09.39, la New York Mercantile Exchange, atingând 34,75 dolari barilul. Preţul petrolului WTI a pierdut 31% în 2015.

Tot ieri, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 4,5% la ICE Futures Europe din Londra, la 34,77 dolari/baril. În 2015, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 35%.

În opinia analiştilor, stocurile mondiale de petrol sunt în creştere, iar tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran fac orice acord referitor la producţie "puţin probabil".

Preţul petrolului a scăzut, ieri, şi din cauza datelor slabe privind economia Chinei. Potrivit cifrelor oficiale, sectorul serviciilor din această ţară a înregistrat, în decembrie, cel mai slab ritm de avans din ultimele 17 luni. În condiţiile în care tot mai multe date care privesc China sunt slabe, pe pieţe au revenit temerile legate de faptul că cererea de petrol din ţara asiatică va fi afectată (China este cel mai mare importator net de ţiţei la nivel mondial).

Potrivit analiştilor băncii elveţiene UBS AG, încă un şoc generat de cererea slabă de ţiţei din partea Chinei ar putea trimite preţul petrolului la 25 de dolari/baril.

Amintim că preţul petrolului a început să scadă semnificativ din iunie 2014, când se situa la 114 dolari, ca urmare a dezvoltării producţiei de şist în SUA şi a majorării producţiei în afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol - OPEC.

În acest context, de exces de petrol în piaţă, analiştii aşteaptă şi creşterea exporturilor Iranului, ca urmare a ridicării restricţiilor impuse de Occident Teheranului.

Reva Bhalla, analist la Stratfor, consideră că, pe plan economic, abia în a doua jumătate a anului 2016 se vor vedea efectele reintrării petrolului iranian pe piaţă: "Decizia unui stat de a creşte sau micşora producţia de petrol are la bază mai mult decât ţeluri pe termen scurt". Analistul a adăugat că, din acest motiv, Arabia Saudită va aştepta ca să analizeze impactul reintrării Iranului pe piaţa de combustibili şi abia apoi va modifica, dacă va fi nevoie, nivelul producţiei care se află, în acest moment, la 10,2 miliarde barili pe zi.

Agenţia de evaluare Moody's anticipează că preţul petrolului Brent va fi, în medie, de 43 de dolari/baril în 2016, după care va urca la 48 de dolari în 2017, respectiv la 53 de dolari în 2018. În cazul ţiţeiului WTI, agenţia anticipează un preţ de 40 de dolari barilul anul acesta, respectiv de 45 dolari anul viitor şi 50 de dolari în 2018.

Ambasadorul Iranului în Kuwait: "Relaţiile diplomatice nu au fost întrerupte"

Ambasadorul iranian din Kuwait, Alireza Enayati, a infirmat, ieri, informaţiile apărute în presă, conform cărora cele două state au întrerupt relaţiile diplomatice, relatează agenţia iraniană IRNA. Diplomatul a precizat că oficialii de la Teheran au fost rechemaţi în Kuwait doar pentru consultări.

În mass-media internaţională au apărut, marţi, informaţii potrivit cărora Kuwaitul ar fi urmat exemplul Arabiei Saudite, Bahrainului şi Sudanului, care şi-au retras diplomaţii din Iran. Chiar dacă oficialii de la Teheran au fost rechemaţi doar pentru consultări, această acţiune din partea Kuwaitului poate fi interpretată ca un semn de solidaritate faţă de aliata sa, Arabia Saudită, şi se înscrie în trendul actual, în care statele din Orientul Mijlociu par să îşi consolideze alianţele - abordare atât a Iranului, cât şi a autorităţilor de la Riad.

Spre exemplu, marţi a avut loc o întâlnire între preşedintele de la Teheran, Hassan Rouhani, şi şeful executivului din Afghanistan, Abdullah Abdullah. Conform IRNA, Rouhani a declarat că statul său doreşte să extindă cooperarea cu vecinii, în ariile de interes comun.

Arabia Saudită a urmat o tactică similară, întărind relaţiile economice cu Egiptul, prin acordarea unor împrumuturi şi granturi în valoare de peste 3 miliarde de dolari. Semnarea documentaţiei necesare pentru acordarea fondurilor a avut loc marţi. (TATIANA MIU)

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Întărâtă-i, drace!

    Sa ieftinească țițeiul până la a-l face gratis! 

    UBS mai exista?

    Petrolul e pe terminate iar Alah a uitat sa le dea si apa astora cu petrol ! Cu schimarile astea globale ale climei se va muri de sete acolo. Cred ca de aceea se migreaza in masa catre Europa. Noi mai avem rezerve de apa nevandute sa concesionate pe sute de ani ?

    Un litru de apa potabila de la robinet in Bucuresti costa o,oo8lei respectiv

    8 lei= 1 mc 

    1. Nu un litru, ci toata apa Dunarii este gratis, platibila in rate, pe baza de Carte de alegator, desi aceste acte au fost anulate.

      e scris foarte clar ca e vorba despre un litru de apa imbuteliata!

    Asteptam ca gainile sa nasca pui vii si la Bursa. Va transformati in evenimentul zilei?

    1. In peisajul degradarii presei actuale, fiecare editie a ziarului BURSA se constituie intr-un eveniment al zilei, aparent inexplicabil.

      Ar fi interesant de calculat și cât ar trebui sa fie litrul de combustibil la pompă, după aceste ieftiniri ale materiei prime.

      Sau cu cât au crescut profiturile celor care comercializează benzina.

      Eu o cumpar. Ma bucur ca existati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb