Preţul boabelor de cacao - în creştere, din cauza ofertei limitate

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 iulie 2016

Preţul boabelor de cacao - în creştere, din cauza ofertei limitate

Luna aceasta, cotaţia materiei prime a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani

Preţul futures al boabelor de cacao este în creştere, pe pieţele externe, ca urmare a livrărilor limitate generate de o recoltă săracă din culturile medii ale Coastei de Fildeş, cel mai mare producător de profil la nivel mondial. O influenţă asupra evoluţiei preţului o are şi perspectiva unui start încet al culturilor mari, către finele anului curent.

Dealerii spun că perspectivele unei oferte limitate s-au reflectat pe piaţa boabelor de cacao din Londra, iar contractele care au termene de livrare apropiate au fost tranzacţionate la preţuri cu prime substanţiale.

Un dealer din Londra a declarat, citat de Reuters: "Vremea secetoasă şi un potenţial start lent al culturilor noi se reflectă în spread-urile mari, în special pe contractele cu livrare în iulie/septembrie".

Contractul cu livrare în iulie, care a expirat ieri, a avut, miercuri, o primă de preţ de 87 lire faţă de cel cu scadenţa în septembrie, după creşteri substanţiale în ultimele săptămâni.

Fermierii din Coasta de Fildeş au informat, la începutul săptămânii curente, că vremea rece persistentă din unele regiuni în care sunt realizate culturile principale de cacao ar putea afecta producţia de profil. Lunile iulie şi august sunt cruciale pentru determinarea mărimii recoltei realizate în intervalul octombrie-martie. Fermierii subliniază că vremea întunecată şi rece care se menţine ar putea împiedica arborii de cacao să atingă potenţialul maxim.

Preţul boabelor de cacao cu livrare în septembrie a urcat cu 0,3% ieri, la ora 07.46, la ICE New York, ajungând la 3.151 dolari tona. La Londra, în ziua anterioară, cotaţia pentru contractele cu acelaşi termen de livrare a urcat cu 23 de lire, la 2.491 lire tona.

Luna aceasta, preţul acestei materii prime a urcat până la 3.245 dolari tona, cel mai ridicat nivel din 1977 până în prezent, potrivit societăţii de brokeraj Marex Spectron Group Ltd.

Preţul boabelor de cacao este în al cincilea an de avans, respectiv în cea mai lungă perioadă de creştere din 1989 până acum. În condiţiile în care livrările de cacao sunt limitate, traderii din domeniu, precum "Cargill" Inc., "Olam International" Ltd. şi "Sucres et Denrees" SA, anticipează o criză în domeniu.

Conform Bloomberg, stocurile de cacao raportate la consum sunt estimate să scadă la 34,3% - cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. În 1977, când preţul futures al boabelor de cacao atingea un nivel record, la Londra, acest raport era la cel mai redus nivel din istorie: respectiv 19,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb