Preţul gazelor din import ar putea scădea sub 300 de dolari/1.000 mc

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 februarie 2009

Conducerea "E.ON România" apreciază că, la finele acestui an, preţul gazelor importate din Federaţia Rusă ar putea scădea de la valoarea actuală de circa 500 de dolari/1.000 mc la sub 300 de dolari/1.000 mc. Astfel deprecierea puternică a cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei de la finele lui 2008 se va reflecta în şase până la nouă luni pe piaţa gazelor.

Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON România", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că nu crede că preţul gazelor pentru consumatorii captivi va scădea în acest an. Domnia sa a explicat: "Este adevărat că tendinţa preţului gazelor importate este de scădere, dar leul s-a depreciat puternic în rapot cu dolarul american. Anul trecut plăteam circa 2,3 lei pentru un dolar şi acum plătim circa 3,3 lei. În plus, cota gazelor importate în consumul general a scăzut în jurul valorii de 25-28%, faţă de anii precendenţi când aveam o cotă de peste 30%. Trebuie să analizăm şi efectele crizei economice şi a lipsei gazului din import din cauza conflictului ruso-ucrainean. Toţi aceşti factori anulează deprecierea puternică a cotaţiei gazelor importate".

Oficialul "E.ON România" a spus că societatea a solicitat creşterea preţului gazelor întrucât anul trecut ANRE nu a acoperit prin tarif costurile de achiziţie a gazelor din import. În prezent, societatea a cuantificat pierderi de circa 60 de milioane de lei din această cauză. "Cu toate acestea, nu vom încheia 2008 cu pierderi", a subliniat domnul Hajdinjak.

Din punctul de vedere al conducerii "E.ON", şi preţul electricităţii trebuie să crească în acest an. Frank Hajdinjak a declarat că sunt neacoperite costurile de achiziţie a energiei de la producători şi că ANRE trebuie să ia măsuri în acest sens. În plus, producătorii din România au înregistrat majorări ale costurilor de producţie şi vor solicita, la rândul lor, creşteri de preţuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb