Decizia ANRE (reglementatorul pieţei de energie) de a menţine preţul gazelor şi în trimestrul II a revoltat opinia publică şi i-a învrăjbit pe politicieni, în condiţiile în care se aştepta o scădere, pe fondul deprecierii tarifelor pentru gazele importate. Asociaţia de proprietari Liga Habitat a anunţat că îşi scoate membrii în stradă dacă gazele nu se ieftinesc. Potrivit unor surse din partid, PDL-ul s-a scindat în jurul celor care cer să cadă capete pentru scandalul gazelor şi în jurul celor care nu vor să-i sperie prea tare pe operatorii din piaţă. Aceleaşi surse susţin că PSD-ul are propriul program energetic, care nu se potriveşte cu cel al partenerilor de guvernare, de la modul de calcul al facturilor, până la înfiinţarea companiei energetice naţionale.
Adrian Gurzău, vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor, ne-a declarat: "Toate aceste controverse legate de politica de tarifare trebuie lămurite. Consider că trebuie aprobată urgent comisia parlamentară de anchetă privind preţul gazelor şi modalitatea de stabilire a tarifelor. Eu am depus actele necesare la Biroul Permanent care trebuie să ia o decizie în această săptămână. Am strâns 101 semnături de la parlamentari din toate partidele politice, care sunt interesaţi să facă lumină în preţul gazelor". Domnia sa susţine că această comisie de anchetă trebuie să afle cum a evoluat tariful de distribuţie în ultimii ani, dacă s-a aplicat reducerea de 15% stipulată în contractele de privatizare, cum sunt recuperate investiţiile distribuitorilor prin tarif şi cine şi cum verifică dacă acestea au fost, într-adevăr, efectuate.
Gabriel Sârbu, director în cadrul ANRE, ne-a declarat că reducerea de 15% a fost aplicată, conform contractelor de privatizare, în prima perioadă de reglementare 2005 - 2008. Domnia sa ne-a precizat că ANRE recunoaşte prin tarif numai investiţiile finalizate şi puse în funcţiune de operatori. "Verificările acestor investiţii în reţea se fac de către specialiştii ANRE prin sondaj, la faţa locului", a subliniat domnul Sârbu. Potrivit ANRE, în aprobarea tarifelor de distribuţie, au fost luate în calcul şi investiţiile suplimentare făcute de operatori în plus faţă de angajamentele din contractele de privatizare. AVAS este instituţia care trebuie să verifice dacă au fost duse la îndeplinire prevederile stipulate în aceste contracte.
Scandalul s-a amplificat în ultimele zile, după ce ANRE a anunţat noile costuri fixe pentru achiziţia gazelor, care sunt cu aproximativ 12% mai mici în trimestrul II faţă de primele trei luni ale anului. Această diferenţă de bani va fi încasată de furnizori şi distribuitori, în contul unor costuri nerecunoscute prin tarif în cursul anului trecut şi la începutul lui 2009, susţin reprezentanţii ANRE. Cu alte cuvinte, ANRE ar fi trebuit să majoreze mai mult preţul gazelor în 2008, dar nu a făcut-o, inducând pierderi unor operatori din piaţă.
Acţiunea ANRE pare verosimilă având în vedere că, în prima jumătate a anului trecut, marii distribuitori şi furnizori - Distrigaz Sud şi E.ON Gaz - au protestat vehement împotriva deciziilor de ajustare a preţului gazelor pentru piaţa reglementată. Cei doi operatori au susţinut că majorările operate de ANRE în februarie şi iulie 2008 nu acoperă costurile de achiziţie cu gazele naturale din import. Conducerea E.ON anunţate, la un moment dat, că dacă aceste costuri nu sunt recuperate, va da în judecată ANRE. Spiritele s-au calmat în a doua jumătate a anului, când cotaţiile internaţionale pentru ţiţei au coborât vertiginos. Încă din toamna anului trecut, operatorii din domeniul gazelor se aşteptau să-şi recupereze pierderile în prima parte a acestui an.