Preţul gazelor pentru populaţie, victima războiului politic

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 5 decembrie 2014

Actualizare 08:35 Andreea Paul: "Blocarea redevenţelor, adevărata calomnie la adresa românilor"

Blocarea redevenţelor la petrol este "adevărata calomnie la adresa românilor", susţine deputatul PNL Andreea Paul, după ce, ieri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, anunţase că o va da în judecată pentru insultă şi calomnie.

"E o calomnie acuza că nu se va renegocia partea din preţul de exploatare al petrolului care revine statului român? Orice zi care trece din luna decembrie, când s-au împlinit zece ani de la contractul făcut de guvernul Adrian Nastase pentru vânzarea petrolului românesc şi când am ajuns la termenul când trebuie renegociată redevenţa pentru statul român, este un adevăr trist, nu o calomnie. Este o parte din adevărul că guvernarea PSD, a unor miniştri - < staruri > pe modelul comunicaţional Ponta - este o insultă şi o calomnie. Ambele la adresa noastră, a tuturor, orice orientare politică sau economică am avea", susţine Andreea Paul, într-un comunicat trimis ieri redacţiei.

Prim-vicepreşedintele PNL se întreabă retoric dacă ţara noastră îşi permite să renunţe "chiar şi la 100 milioane euro pe care îi putea obţine suplimentar în 2015", acuzând că, "din neglijenţa, rea-voinţa sau trădarea Guvernului", nivelul redevenţelor pe 2015 rămâne unul dintre cele mai scăzute din lume, "o situaţie extrem de păguboasă pentru statul român, o calomnie la adresa românilor".

"Petrolul este o sursă importantă de venituri din investiţii, taxe, impozite şi redevenţe pentru state dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia, Rusia sau Brazilia, aceste sume fiind de fapt parte din baza pe care aceste ţări şi-au construit prosperitatea. Avem posibilitatea ca, prin negociere transparentă, parteneriat şi determinare, să fim un partener respectat pentru marii investitori ai lumii, de care avem atâta nevoie, iar acest gen de concesii nu sunt de natură să ne poziţioneze superior în ierarhia ţărilor atractive pentru investiţii, pentru că predictibilitatea, respectiv lipsa ei, sunt atribute ce contează enorm în analiza de ţară a oricărui investitor", detaliază Paul.

Liberala solicită Ministerului de Finanţe să ia măsuri urgente, "în condiţii de maximă transparenţă", privind negocierile pentru modificarea redevenţelor la hidrocarburi, la un nivel care să permită suplimentarea justificată a veniturilor bugetare.

"Maniera autodistructivă de a conduce a Guvernului a atins o culme şi mai înaltă a absurdului. Ministrul Nicolescu se detaşează total de < lumea reală > a politicii şi a economiei, one-man-show, ca un superstar din showbiz, atacând perfect omogen pe toţi cei care nu sunt de acord cu el, inclusiv pe Iulian Iancu de la PSD. E o insultă preţul la gaze pentru domnul ministru? Da, este de mult o insultă personală pentru fiecare dintre cetăţenii ţării", mai reclamă liderul PNL.

În acest context, deputatul consideră că Răzvan Nicolescu "tocmai şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru delegat pentru Energie".

"Când preţul gazelor creşte pentru agenţii economici de la 1 ianuarie, scumpirile merg în lanţ, evident, la bunurile şi serviciile consumate de români. Aşadar, sunt plătite tot de către populaţie", punctează Andreea Paul.

În încheiere, parlamentarul PNL aminteşte de o declaraţie a ministrului din 27 noiembrie: "Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piaţa, să fie mai are lichiditate, să fie mai mare transparenţă, (...) cu un preţ clar de referinţă în piaţă. Şi vă pot spune că nu am reuşit să îi conving".

---

Preţul gazelor pentru populaţie a căzut pradă războiul politic declanşat după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale. PNL aspiră să preia guvernarea, PSD este în pragul dezintegrării, funcţia de ministru al energiei este râvnită de politicieni din toate partidele, iar populaţia nu a înţeles dacă va avea sau nu facturi mai mari.

Actualul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, pare să fie complet absorbit de acest iureş politic, în care se luptă cu toate armele "din dotare", fiind atacat din toate părţile de politicieni de toate culorile. Uneori a fost prins şi pe picior greşit.

Ieri, în presa centrală, a circulat o scrisoare a Comisiei Europene către domnia sa, din care rezultă că nu are acordul forului european pentru amânarea liberalizării gazelor pentru populaţie. Ori ministrul a declarat public, în repetate rânduri, că are acceptul Comisiei. Legea Energiei a fost modificată, astfel încât populaţia să beneficieze de preţ reglementat până în 2021, nu doar până în 2018.

Deputatul PSD Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, nu a ratat ocazia pentru un atac frontal: "Ministrul delegat pentru energie a minţit comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, spunând ca are aprobarea Comisiei Europene, deşi nu o avea. Ne cerea să facem prelungirea calendarului, deşi nu avea aprobarea. A minţit Guvernul României, spunând că are aprobarea. A minţit Comisia Europeană".

Minţită sau nu, Comisia domnului Iancu nu a ezitat să modifice Legea, astfel încât populaţia să câştige un respiro în graficul de creştere al preţului gazelor agreat cu Comisia Europeană şi FMI.

"Am fost surprinşi să aflăm că România, unilateral şi fără consultarea prealabilă, a decis să modifice prevederile legale care reglementează eliminarea treptată a preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici şi a extins termenul limită de la sfârşitul lui 2018 până în 2021", se arată în scrisoarea Comisiei, invocată de Iulian Iancu.

În replică, Răzvan Nicolescu a declarat că va demisiona dacă la 1 ianuarie vor avea loc creşteri de preţuri la gazele destinate populaţiei şi la energia termică produsă de CET-uri. "Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?".

Domnia sa susţine că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare: "În 4 septembrie, i-am transmis fostului comisar pentru energie Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră. Am şi discutat cu domnia sa acest lucru. Discuţiile au continuat şi cu noii comisari. Ştiu foarte bine cum se joacă anumite jocuri la Comisie, indiferent de ce distribuie unii şi vor să îmi facă rău în spaţiul public. Partenerul meu de dialog va fi tot timpul comisarul pentru energie. Totul este un joc de negociere. Ca ministru ştiu foarte bine regulile de la Comisie. Am discutat acest aspect şi cu delegaţia FMI şi CE care este în aceste zile la Bucureşti".

Surse obişnuite cu această cutumă a negocierilor şi procedurilor de lucru cu Comisia Europeană ne-au spus că ministrul Energiei a mai ars din etape în privinţa prelungirii calendarului de liberalizare, dar că ţara noastră nu riscă un infrigement din acest motiv: "Comisia nu ne va face probleme privind prelungirea calendarului, pe care îl vom putea finaliza în 2021. Într-adevăr, este vorba despre un joc al negocierilor, iar ministrul nu a avut cea mai bună comunicare pe subiect. România s-ar fi ales cu un infrigement dacă am fi menţinut preţurile reglementate pentru IMM-uri".

Răzvan Nicolescu a anunţat ieri că îi va acţiona în instanţă pe deputatul PSD Iulian Iancu şi pe Andreea Paul pentru insultă şi calomnie: "În spaţiul public, dezbaterea a depăşit unele limite. Am luat decizia de a-i acţiona în instanţă pentru insultă şi calomnie pe domnul Iulian Iancu si pe doamna Andreea Paul. Domnul Iancu răspândeşte în spaţiul public foarte multe calomnii la adresa mea. Nu am niciun fel de vină că dânsul, nu este ministru al energiei şi probabil nici nu va fi. O frână pe care am încercat să o pun la tot ce înseamnă liberalizarea la preţul gazelor. Am pus o frâna nu pentru că mi-am schimbat principiile, ci pentru că piaţa nu este pregătită".

Ministrul spune că nu a reuşit să convingă Comisia să lase ţara noastră să mai menţină preţ reglementat pentru IMM-uri şi microîntreprinderi şi şi-a exprimat speranţa ca micii agenţi economici să nu ajungă să cumpere numai gaze din import.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numai aceia fara minte sustin liberalizarea gazelor la nivelul salariilor din Romania.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb