Preţul grâului creşte din nou

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 august 2010

Cotaţia grâului a crescut ieri, pe piaţa americană, după ce, în ziua anterioară, pierduse peste 5%. Ascensiunea a fost determinată de anunţul potrivit căruia Ucraina va reduce la jumătate exporturile de cereale în 2010, urmând să livreze, până la sfârşitul acestui an, numai 2,5 milioane de tone, ca urmare a problemelor generate de condiţiile meteorologice nefavorabile.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Prisiajniuk, a declarat că ţara sa va exporta un milion de tone metrice de orz şi 1,5 milioane tone de grâu în perioada 1 septembrie - 31 decembrie. Porumbul este exceptat de la această măsură de reducere a livrărilor, care urmăreşte să asigure necesarul intern de cereale. Alte detalii privind situaţia din domeniu vor fi anunţate astăzi.

De menţionat că Ucraina este cel mai mare exportator de orz din lume şi al şaselea mare furnizor de grâu.

Ieri dimineaţă, la ora 8:14, preţul grâului cu livrare în decembrie a urcat cu 1,4% la Chicago Board of Trade, ajungând la 7,0625 dolari buşelul.

Cotaţia grâului a crescut cu peste 50% după data de 30 iunie, în condiţiile în care seceta din Rusia şi Ucraina, dar şi din alte regiuni ale Europei, respectiv ploile excesive din Canada au redus livrările.

Producţia totală de cereale a Rusiei ar putea să scadă la 60 - 65 milioane tone metrice anul acesta, de la 97,1 milioane de tone anul trecut, conform guvernului de la Moscova. În ce priveşte recolta de grâu a Rusiei, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estima, recent, că aceasta ar putea să scadă la 45 milioane de tone, de la 61,7 milioane de tone în urmă cu un an.

Săptămâna trecută, oficialii ruşi au precizat că îşi menţin decizia de interdicţie a exporturilor de cereale. Aceas­ta a intrat în vigoare la data de 15 august şi se va aplica până în 31 decembrie, autorităţile ruse respingând solicitările fermierilor, exportatorilor şi procesatorilor în sensul amânării embargoului până în septembrie.

În condiţiile date, livrările externe de grâu din SUA - cel mai mare exportator mondial de profil, vor ajunge la 33 milioane de tone în anul care a început în iunie, de la 24,2 milioane de tone anul trecut, conform estimărilor USDA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb