Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 mai 2011

Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre

Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre, influenţat de ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia în 2010, consideră preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu. Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Este posibil ca preţul grâului să scadă în bazinul Mării Negre după ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia anul trecut, dar depinde şi ce cantităţi vor ieşi pe piaţă din noua recoltă. Probabil, vor fi influenţe la grâul furajer, dar cu implicaţii şi asupra grâului de panificaţie. Ţi-nând cont de faptul că în vestul Europei este secetă şi vor fi afectate recoltele de cereale, măsura anunţată de Rusia ar putea fi o compensaţie".

Cu toate acestea, Aurel Popescu consideră că este foarte greu să faci anumite prognoze de preţ pe viitoarea recoltă de grâu. Potrivit sursei citate, România nu avea avea probleme cu stocurile de grâu şi făină până la noua recoltă de grâu, "deşi rezervele sunt la limită, procesatorii vor rezista".

"Vom avea o întârziere de două săptămâni în ceea ce priveşte demararea recoltatului, din cauza vremii nefavorabile, dar din ceea ce am vorbit cu societăţile din sector există stocuri de grâu şi materia primă pentru asigurarea consumului. Sunt la limită, dar vor rezista", a spus preşedintele Rompan.

În 2010, preţul grâului a înregis-trat un nivel record, ajungând la bursă şi la 320 de euro pe tonă. În ultimii ani, un preţ aproape similar a fost cel din 2003/2004, la un nivel de circa 300 de euro. În prezent, grâul se vinde la bursă cu circa 240 euro/tonă, iar de pe piaţa internă se cumpără cu circa un leu pe kilogram.

Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicolae Sitaru, anul 2010/2011 a fost un an bun din punct de vedere al preţului pentru producătorii agricoli români, mai ales pentru cei care nu şi-au vândut producţia la recoltare, când preţurile au fost foarte scăzute.

În opinia acestuia, în această perioadă preţul grâului a înregistrat o scădere cu 30 de procente faţă de maximele din iarnă şi acest proces va continua până la recoltă. "Aceste fluctuaţii pe piaţa cerealelor vor continua şi în anii următori, indiferent de ce mişcări sunt în piaţă. România, însă, pentru a atenua aceste fluctuaţii va trebui să-şi mărească capacitatea de stocare. În sud sunt ferme care au investit în spaţii de depozitare din surse proprii sau luând credite de la bănci", a adăugat preşedintele LAPAR.

Potrivit sursei citate, recolta medie de grâu din acest an ar putea înregistra o creştere faţă de anul trecut, datorită tehnologiilor folosite, chiar dacă s-au semănat cu 200.000 ha în acest an.

În opinia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, oferta de cereale a Rusiei nu va avea nicio influenţă asupra preţului grâului, nici pe piaţa internă nici pe cea externă. "Oferta de cereale care ar putea veni în plus pe piaţa mondială nu va influenţa preţurile la cereale păioase deorece anul acesta cultivatorii ruşi au semănat suprafeţe mai mici, iar la noi preţurile sunt aşezate. Nu cred că vor fi scăderi sau creşteri semnificative pe piaţă în privinţa preţului", a spus Tabără. Necesarul intern de grâu este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă. Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009, din această cantitate 60-65% a fost bună pentru panificaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb