Preţul grâului scade în Europa, ca efect al ieftinirii de la Bursa din Chicago

N.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2007

Preţul grâului pe piaţa europeană a tranzacţiilor la termen, a scăzut vineri, urmând evoluţia de pe piaţa americană, însă pierderile au fost limitate de îngrijorările că ploaia poate să mai afecteze calitatea recoltelor în marile state producătoare din Europa, spun traderii citaţi de Reuters.

Grâul s-a ieftinit uşor în Franţa, urmând căderii cotaţiilor la bursa din Chicago, în deschiderea de vineri a pieţei americane, însă este susţinut de temerile referitoare la impactul pe care ploaia îl poate avea asupra recoltei naţionale, susţin traderii. Activitatea pe piaţă a fost redusă, deoarece mulţi dealeri au participat la o întâlnire regională de comerţ pe coasta atlantică şi pe fondul prezenţei cumpărătorilor nord-africani.

Algeria a cumpărat, săptămâna trecută, cel puţin 150.000 de tone de grâu pentru măcinat, de provenienţă diferită, însă mai ales din Franţa şi Germania. Pe piaţă au activat, de asemenea, cumpărători privaţi marocani. Diferenţa între grâul de calitate standard şi cel de calitate garantată pentru măcinat de pe piaţă este încă ridicată, de patru sau cinci tone, livrate la Rouen, oraş din nordul Franţei.

"Având în vedere că ploaia continuă, riscurile pentru calitatea recoltelor cresc", a spus un trader, care a subliniat că previziunile meteorologice nu indică îmbunătăţiri ale vremii în următoarele zile. Un alt trader a spus că niciun vânzător nu vrea să-şi asume, în prezent, riscul şi a subliniat pierderea potenţialului pentru grâul de pe coasta atlanticului, care este deja secerat.

În Marea Britanie, tranzacţiile futures cu grâu au fost mai slabe, potrivit tendinţei de pe pieţele americană şi franceză. Dealerii spun că unii traderi încearcă să îşi adapteze comportamentul, deoarece cred că tendinţa de creştere recentă a început să treacă. Preţul pentru tranzacţiile cu scadenţă în noiembrie a scăzut, vineri, cu 1,15 lire sterline, până la 112,25 lire pe tonă.

Dealerii susţin că ploile din Marea Britanie şi prognozele că acestea vor continua în următoarele zile au stârnit îngrijorări referitoare la calitatea recoltei anuale, deoarece pot limita cantitatea de grâu care este potrivit pentru a fi măcinat, scrie Reuters.

În Germania, preţurile au scăzut în concordanţă cu ieftinirea grâului de la Paris şi cu scăderea preţului la Chicago.

Grâul din noua recoltă, care îndeplineşte standardele pentru folosirea în producţia de pâine, pentru livrările din septembrie pe piaţa mărfurilor din Hamburg a fost oferit la 180 de euro pe tonă, în scădere cu unul sau doi euro pe zi, până la 179 euro pe tonă. Traderii au spus că lipsa cumpărătorilor şi volumele tranzacţionate slabe din unele zone au îngreunat măsurarea preţurilor. "Afacerile sunt foarte slabe astăzi", a spus un trader, care a adăugat că piaţa este "în şah-mat".

Preţurile în Spania cresc în continuare, cu toate că noua recoltă de grâu şi orz intră, în prezent, pe piaţă, scrie Reuters. "Nu am observat scăderea, ca pe alte pieţe, deoarece preţurile de pornire şi costurile de transport sunt în creştere", a spus un trader.

"Consumatorii sunt reţinuţi şi companiile care se ocupă de tranzacţionarea grâului sunt puse într-o poziţie dificilă, deoarece nu vor să aducă transporturi când nu există cereri. Riscul de a rămâne cu stocuri de grâu, în cazul în care preţul scade, este prea mare", a continuat acesta. Un trader a spus că tona de grâu înainte de descărcare era 200 de tone iar descărcată şi gata de livrare în perioada dintre septembrie şi decembrie era de aproximativ 208 euro.

Preţurile au urcat faţă de nivelul de 190-193 euro de miercuri, însă dealerii au subliniat faptul că aceste nivele sunt irelevante, deoarece schimburile au fost foarte reduse. Chiar şi orzul, din care se aşteaptă ca Spania să aibă o recoltă abundentă în acest an, a fost estimat la 175-180 de euro pe tonă la ieşirea din fermă. "Oamenii nu vând în cantităţi mari deoarece se aşteaptă la o creştere a preţului şi cred că au dreptate", a spus un trader, citat de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb