Preţul înşelător al democraţiei

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 27 august

Sorin Rosca Stanescu

Sub pretextul că scot bani pentru ca România să aibă o democraţie consolidată, guvernanţii de la PSD şi PNL au extras sume colosale de la buget, utilizate aparent pentru alegeri. Din aceste sume, a fost satisfăcut şi apetitul de bani al partidelor care se află în opoziţie. Întrebarea firească pe care trebuie să şi-o pună toţi cetăţenii este cum sunt utilizate aceste fonduri şi care este câştigul imediat pe termen mediu şi pe termen lung pentru ei.

Din păcate, nu există o statistică oficială a tuturor costurilor utilizate, vezi Doamne, pentru consolidarea partidelor politice şi a democraţiei în acest an atât de important sub aspect electoral. Nu avem nicio statistică, pur şi simplu pentru că Guvernul refuză să ne-o ofere. Iar Parlamentul, condus de majoritatea pe care o ştim, nu face niciun demers în acest sens. Poate se va îndura AUR să le solicite miniştrilor de linie un raport despre cheltuieli. Asta deşi partidul AUR este şi el beneficiar al acestor fonduri, chiar dacă o parte dintre ele sunt dirijate în direcţia caravanelor medicale.

Partidele politice primesc sume de bani direct proporţionale cu ponderea pe care o au în Parlament şi în administraţia publică locală. Ele sunt şi beneficiarele altor fonduri, destinate publicităţii electorale. Cea mai mare parte a acestor bani e dirijată în mod discreţionar către o anumită parte a presei. Formal, tot pentru publicitate electorală. Însă doar o parte din demersurile editoriale pe care le vedem pe posturile de televiziune sau le auzim pe posturile de radio sau le citim în presă ne semnalează că avem de-a face cu propagandă politică în scop electoral. Cele mai multe demersuri de acest fel - repet, bine plătite - se transformă în publicitate mascată pentru partidele politice şi pentru competitorii susţinuţi de acestea.

Una peste alta, dacă cineva va face efortul să inventarieze aceste costuri, se va ajunge la concluzia că plătim noi, toţi cetăţenii, sume colosale pentru ca partidele să ne apere şi să ne consolideze democraţia. În raport cu aceste sume extrase din bugetul statului, sume puse în relaţie cu numărul total de locuitori, România ar trebui sub aspect democratic să devină una dintre cele mai performante ţări de pe glob. Ceea ce e evident pentru toată lumea că nu se întâmplă. Partea cu adevărat tragică a acestui desfrâu financiar este că el se desfăşoară în anul în care datoria României aproape a depăşit pragul de alertă de 60%. O datorie pe care economia noastră bolnavă nu are capacitatea să o achite. Altfel decât prin sacrificarea unor generaţii. Ca să nu mai vorbim din nou despre dobânzile uriaşe pe care le tot rostogolim de la un an la altul. Nu ar fi oare cazul ca măcar acea parte a presei care nu beneficiază de fonduri electorale să le solicite insistent guvernanţilor un raport asupra cheltuielilor făcute în acest scop?

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cele peste 100 miliarde euro imprumutat de gasca Johannis,

    au fost cheltuite in principal pe razboiul rusnac,inarmare cu

    fier vechi la preturi enorme si alte facilitati date aliatilor "strategici" 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Democratia costa doar nu crede cineva ca un partid poate functiona fara fonduri obtinute de la buget .PIB Romaniei este extraordinar de mare iar Partidele primesc bani foarte putini comparativ cu ce se aduna in SUA.Kamala Harris a adunat doar intr-o luna 540 de milioane de dolari spre a putea cistiga alegerile .Primitivismul comunist si egalitarismul nu mai este la moda decit in imaginatia unor fosti si actuali adulatori ai lui Ceasescu .Miscarea banilor aduc bani iar partidele pun in miscare aceste sume tocmai spre a putea obtine alte sume uriase de la UE ca doara nu o sa votam pe sovieticii saraci lipiti pamintul care arunca cu bombe in capul tuturor .Pretul democratiei este infinit mai mare decit pretul readucerii dictatorilor .Tara se dezvolta cu ajutorul Partidelor democratice nu cu ajutorul partidelor rusofile care primesc si ele bani de la buget .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Kamala Harris ce a primit, a primit donatii, nu de la buget a primit bani. E o diferenta, cred.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb