Preţul internaţional al grâului se menţine aproape de nivelul minim al ultimilor cinci ani, în condiţiile în care stocurile de profil sunt la un nivel ridicat. Săptămâna trecută, conform datelor oficiale, stocurile mondiale de cereale au atins ori s-au apropiat de niveluri record, ceea ce a făcut ca preţul futures al grâului să coboare semnificativ pe piaţa SUA.
În aceste condiţii, marii producători de grâu luptă pentru cotă de piaţă. Rusia şi SUA, doi dintre cei mai mari exportatori de grâu la nivel global, duc această luptă. Conform specialiştilor, companiile ruseşti din domeniu, care au avantajul unei monede slabe şi al declinului tarifelor de transport, pot afecta preţurile de export practicate de majoritatea competitorilor lor, dat fiind că livrează grâul cu aproape 16% mai ieftin decât Statele Unite.
În Rusia şi regiunea Baltică, producţia de grâu creşte. Deşi dominaţia americană pe piaţa globală a scăzut în ultimele două decenii, ca urmare a expansiunii producţiei de profil din regiunea Mării Negre, achizitorii de lungă durată de grâu din SUA se reorientează către Rusia, a cărei monedă naţională (rubla) s-a depreciat cu 45% în ultimul an. Astfel, exporturile ruseşti de grâu au devenit mai atractive.
"Grâul din Rusia este, de departe, mai ieftin", declară, conform Bloomberg, Gafai Ibrahim Usman, însărcinat cu afaceri la Ambasada Nigeriei din Moscova. În opinia sa, cantităţile de grâu importat din Rusia vor creşte tot mai mult, mai ales că populaţia rurală din Nigeria nu prea îşi permite să cumpere produse fabricate din grâu american.
Nigeria, cea mai mare economie din Africa şi, odinioară, cel mai mare consumator de grâu din SUA, şi-a redus cu aproape 50% achiziţiile americane de profil în ultimii cinci ani. Acum, regiunea Marea Neagră (inclusiv Rusia şi Ucraina) contribuie cu 17% la importurile de profil ale ţării, faţă de 1% în urmă cu doi ani, conform Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).
Totodată, Mexicul şi-a redus importurile de grâu din America de Nord cu 7,5% în sezonul agricol trecut, iar în anul început la 1 iunie - cu 29%, potrivit USDA. Regiunea Marea Neagră şi-a majorat cota de piaţă în Mexic la 12%, de la zero în ultimii doi ani. Totuşi, Mexicul a fost, anul trecut, al doilea mare achizitor de grâu din SUA, după Japonia.
Potrivit Consiliului Internaţional al Cerealelor şi Institutului pentru Studii Agricole de Piaţă din Rusia, preţul grâului rusesc este cu aproape 34 de dolari tona mai mic decât cel din SUA.
Cotaţia futures a grâului a început să scadă luna trecută, iar la data de 7 august a atins cel mai redus nivel din 5 ani: 4,63 dolari/buşel (un buşel de grâu = 27,22 kilograme) la Chicago Board of Trade. Ieri, cotaţia grâului cu livrare în luna decembrie era de 4,76 dolari buşelul, mai mare cu 1,8% faţă de sesiunea precedentă. Avansul a fost determinat de anunţul privind o cerere solidă a utilizatorilor finali.
Banca australiană de investiţii "Macquarie" îşi menţine previziunile negative pentru cotaţiile grâului, considerând că presiunile generate de recolta mare vor ţine preţul la un nivel scăzut.
USDA estimează că Rusia va exporta o cantitate record, de 23 milioane de tone, în acest sezon agricol, în timp ce SUA vor furniza 25,2 milioane de tone. Statele Unite şi-au redus cota în exporturile globale de grâu la 16%, de la circa 30% în 2008, conform USDA.
•
Regiunea Marea Neagră şi Europa furnizează grâu în principal în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, iar SUA şi Canada domină pieţele din America Latină, Australia şi mare parte din Asia.