Preţul petrolului a pierdut peste 2 dolari/ baril într-o singură zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2007

Preţul petrolului a pierdut peste 2 dolari/ baril într-o singură zi

Preţul petrolului brut a scăzut ieri, la bursele internaţionale, ca urmare a situaţiei de pe piaţa muncii din SUA. Potrivit cifrelor oficiale, Statele Unite au creat, în luna iulie, mai puţine locuri de muncă decât aşteptau specialiştii, iar rata şomajului a crescut. În aceste condiţii, investitorii sunt de părere că cererea de petrol va fi mai scăzută.

Ţiţeiul brut cu livrare în luna septembrie a avut o cotaţie de 73,45 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 2,03 dolari faţă de ultima zi a săptămânii trecute, când declinul a fost de 1,38 dolari, la 75,48 dolari/baril. La ICE Futures din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut un preţ de 72,38 dolari barilul, mai puţin cu 2,37 dolari faţă de vineri.

Tot ieri, piaţa petrolului a fost influenţată de un sondaj realizat de agenţia de ştiri Bloomberg News. Potrivit acestuia, membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC ), fără Angola, şi-au majorat producţia în iulie, creşterea fiind cea mai importantă înregistrată după luna septembrie 2004.

Conform datelor Bloomberg, cei zece membri OPEC supuşi cotelor şi-au majorat producţia, împreună, cu 85.000 barili, la 26,595 milioane de barili pe zi. Irakul, care nu este supus cotelor, şi-a majorat producţia cu 310.000 de barili, la o medie de 2,235 milioane de barili, mai notează analiza Bloomberg, subliniind că acesta este cel mai ridicat nivel de producţie atins de Irak după octombrie 2004.

Cele zece ţări OPEC supuse cotelor au promis, anul trecut, să reducă producţia cu 1,7 milioane de barili pe zi, în două tranşe. Prima a fost programată pentru data de 1 noiembrie 2006, iar cealaltă pentru 1 februarie 2007. În octombrie 2006, cele zece ţări OPEC au livrat pieţei 27,5 milioane de barili pe zi.

Oficialii OPEC se vor reuni la Viena, în 11 septembrie, ca să stabilească strategia viitoare a cartelului. Aceştia urmează să decidă dacă păstrează plafonul actual de producţie sau îl majorează.

Euro, aproape de cotaţia maximă istorică

Moneda unică europeană (euro) s-a apropiat, ieri, de cursul maxim al tuturor timpurilor în raport cu dolarul, în baza speculaţiilor potrivit cărora pierderile fondurilor de investiţii şi încetinirea creşterii economice vor determina banca centrală a SUA (Fed) să-şi reducă dobânda anul acesta. Euro a avut un curs de 1,3818 dolari, faţă de 1,3773 dolari la sfârşitul săptămânii trecute. Cotaţia maximă istorică a fost atinsă la data de 24 iulie: 1,3852 dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb