Preţul petrolului a scăzut sub 80 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2007

Cotaţia ţiţeiului brut a scăzut vineri, la New York, lăsând în urmă nivelul maxim al tuturor timpurilor: 80,36 dolari/baril, înregistrat săptămâna trecută. Declinul a urmat reluării producţiei rafinăriilor "Valero Energy" Corp. şi "Total" SA, închise din cauza uraganului Humberto, care a lovit Texasul. Diviziile "Valero" şi "Total" pot procesa, împreună, 565.000 barili de petrol zilnic.

Petrolul brut cu livrare în octombrie a avut o cotaţie de 79,10 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în încheierea sesiunii bursiere, cu 99 de cenţi sau 1,2% mai mică decât în ziua anterioară. Scăderea a fost prima din ultimele zece zile de tranzacţionare. În intervalul 10-14 septembrie, preţul petrolului a crescut cu 3,1%, iar faţă de perioada similară a anului trecut, cotaţia este cu 25% mai mare.

Vineri, la ICE Futures Europe din Londra, ţiţeiul brut de tip Brent cu livrare în noiembrie a avut o cotaţie de 76,22 dolari/baril, în scădere cu 90 de cenţi (1,2%).

OPEC: Preţul de 80 de dolari/baril nu este sustenabil

Directorul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdalla Salem El-Badri, a declarat, vineri, că preţul atins de petrol săptămâ­na trecută, de 80 de dolari barilul, nu reflectă realitatea pieţei şi, în asemenea condiţii, nu poa­te dura. "Nu cred că o cotaţie de 80 de dolari barilul va dura", a apreciat El-Badri, la sediul din Viena al OPEC, adăugând: "Factorii pieţei nu sprijină acest preţ". În opinia lui

El-Badri, preţul de 80 de dolari/baril este prea mare, însă a amintit că OPEC nu are o ţintă de preţ. "Nu suntem în favoarea unui preţ mare sau a unuia mic", a spus reprezentantul OPEC.

Potrivit noului raport lunar, lansat vineri, OPEC îşi menţine estimările publicate în august în privinţa cererii mondiale de ţiţei de anul acesta, în pofida problemelor economice actuale. "Cererea globală pentru anul acesta este preconizată să crească cu 1,3 milioane de barili pe zi, respectiv 1,5%", potrivit raportului. OPEC îşi motivează menţinerea estimărilor prin faptul că "expansiunea economică mondială nu se va modifica în 2007 şi 2008".

În schimb, Agenţia Internaţională a Energiei şi-a modificat în scădere estimările privind cererea: 85,9 milioane de barili/zi în 2007 şi 88 milioane în 2008, anterior preconizând 86, res­pectiv 88,2 milioane de barili pe zi.

Cererea pentru petrolul OPEC va fi de 31 de milioane barili pe zi în 2007, în creştere cu 0,1 milioane faţă de anul anterior.

Săptamâna trecută, OPEC a decis să-şi majoreze producţia cu 500.000 de barili/zi, începând cu data de 1 noiembrie. În prezent, cotele de producţie ale OPEC sunt de 25,8 milioane de barili pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb