Preţul petrolului a trecut de 60 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2007

Cotaţia petrolului brut a depăşit, vineri, pentru prima oară în ultimele cinci săptă­mâni, pragul de 60 de dolari/ baril, pe piaţa americană. Creşterea a avut la bază tensiunile create între Iran şi SUA, violenţele din Nigeria şi frigul din SUA - care generează o cerere mare de combustibili. Deşi a încheiat săptămâna 5-9 februarie cu o cotaţie de 59,89 dolari barilul, petrolul brut cu livrare în martie a atins, în cursul şedinţei de vineri, de la Bursa din New York, un preţ de 61 de dolari/baril. Preţul de închidere de vineri este mai mare cu 18 cenţi faţă de ziua anterioară.

În ultimele două săptămâni, cotaţiile ţiţeiului au crescut constant, pe fondul răcirii vremii din SUA, cel mai mare consumator mondial de ţiţei. Joi, preţul ţiţeiului brut a urcat cu doi dolari la New York Mercantile Exchange, ajungând la 59,71 dolari/baril - cel mai mare preţ de închidere de după 29 decembrie 2006. În ziua următoare, cotaţia a fost depăşită, preţul trecând de pragul de 60 de dolari/baril.

Totuşi, analiştii spun că este "greu de înţeles" creşterea şi cred că traderii "privesc pe termen scurt", luând în calcul cererea pentru păcură şi tensiunile geopolitice, în loc să privească pe termen mediu şi lung. Potrivit opiniei specialiştilor, trebuie să ne amintim că riscurile geopolitice, în special cele care privesc relaţia cu Iranul, nu au afectat livrările de ţiţei şi, în plus, sezonul rece se va termina peste o lună, iar cererea de combustibili se va reduce simţitor.

La ICE Futures din Londra, ţiţeiul Brent cu livrare în martie a fost cotat la 59,25 dolari barilul, în creştere cu 22 de cenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb