Cotaţia futures a petrolului american (West Texas Intermediate - WTI) are, la începutul anului curent, cea mai proastă evoluţie din 2009, pe fondul estimărilor care arată creşterea stocurilor de produse distilate din SUA. Datele oficiale în acest sens sunt programate să fie anunţate astăzi, iar analiştii anticipează că acestea au crescut pentru a treia săptămână consecutiv în intervalul 6-10 ianuarie, reflectând încetinirea consumului. Conform aşteptărilor, stocurile de produse distilate, care includ păcura şi motorina, au sporit cu 1,38 milioane de barili săptămâna trecută. Stocurile de benzină sunt estimate că au crescut cu 2,2 milioane de barili. În schimb, cele de petrol brut au scăzut, conform previziunilor, cu 1,15 milioane de barili.
Cotaţia petrolului WTI cu livrare în luna februarie a urcat cu 34 de cenţi (0,4%) ieri, la ora 09.14, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 92,14 dolari/baril. De la începutul anului însă, preţul futures al petrolului WTI a pierdut 6,6% la New York. Preţul petrolului a scăzut, pe piaţa SUA, în opt din cele 11 zile de după 27 decembrie, când a depăşit 100 de dolari/baril. Conform datelor Bloomberg, volumul tranzacţiilor a fost, ieri, cu aproape 30% sub media ultimelor o sută de zile.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut cu 18 cenţi (0,2%), la 106,57 dolari barilul.
Analiştii "Deutsche Bank" AG estimează că, anul acesta, preţul petrolului american va fi, în medie, de 88,75 dolari /baril, iar cel al ţiţeiului Brent, de 97,50 dolari barilul. Considerând că piaţa este aprovizonată în exces, banca şi-a modificat în sens negativ previziunile. Anterior, "Deutsche Bank" anticipa un preţ mediu de 98,75 dolari/baril pentru ţiţeiul WTI, respectiv de 106,25 dolari/baril pentru petrolul Brent.
Totodată, analiştii "Landesbank Baden-Wuerttemberg" din Stuttgart, Germania, sunt de părere că, anul acesta, evoluţia cotaţiilor petroliere internaţionale va fi influenţată de situaţia livrărilor (producţiei).