Preţurile petrolului au urcat joi, cel al ţiţeiului Brent depăşind 84 de dolari pe baril pentru prima dată din aprilie, susţinute de oferta limitată de reducerile de producţie ale OPEC+ şi a revenirii optimismului privind perspectivele cererii chineze şi creşterea economiei globale, transmite Reuters, conform news.ro.
Cotaţiile ţiţeiului au înregistrat patru câştiguri săptămânale consecutive ca urmare a înăspririi aşteptate a ofertei din cauza reducerilor de producţie de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi în mod colectiv sub numele de OPEC+, precum şi a unor întreruperi involuntare.
Preţul petrolului Brent a avansat cu 1,32 dolari, sau cu 1,6%, până la 84,35 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,31 dolari sau cu 1,7%, până la 80,09 dolari pe baril.
"Considerăm că piaţa petrolului este subaprovizionată. Păstrăm o perspectivă pozitivă şi aşteptăm ca preţul petrolului Brent să crească la 85-90 dolari pe baril în lunile următoare", au spus analiştii UBS într-un raport.
Totuşi, preţurile petrolului au scăzut miercuri,l după ce datele au arătat că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut sub aşteptări, iar Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, lăsând calea deschisă pentru o nouă creştere.
Apetitul pentru risc pe pieţele financiare mai largi este stimulat de aşteptările tot mai mari că băncile centrale precum Fed se apropie de finalul campaniilor de înăsprire a politicilor monetare, ceea ce ar stimula perspectivele de creştere globală şi cererea de energie.
Economia Statelor Unite a crescut cu 2,4% în trimestrul al doilea, peste aşteptări, au arătat joi datele guvernamentale, deoarece rezistenţa pieţei muncii a susţinut cheltuielile consumatorilor, în timp ce întreprinderile au stimulat investiţiile în echipamente, ţinând recesiunea la distanţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 08:58)
Deci si rusii incaseaza mai multi banuti ptr. "distractia" rusnaca,
in mod direct si indirect prin petrolul rebotezat
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 10:46)
Sunt tot pe pierdere, pretul e plafonat la 60 $ barilul iar tarile "prietene" cumpara la cel mult 50$ barilul.
Nu desface inca sampania!
:)))