Cotaţiile petrolului au continuat să crească marţi pentru a treia zi la rând, pe fondul îngrijorărilor legate de livrările din Rusia şi Iran, afectate de sancţiunile impuse de Statele Unite, potrivit news.ro. Creşterea a fost limitată, însă, de temerile privind efectele tarifelor comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, care ar putea alimenta inflaţia şi încetini economia globală.
Preţul petrolului Brent a urcat cu 1,46%, ajungând la 76,98 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,40%, atingând 73,33 dolari pe baril. "Sancţiunile asupra exporturilor iraniene şi restricţiile impuse petrolului rusesc susţin cererea pentru ţiţei în Asia, ceea ce sprijină creşterea preţurilor", a explicat John Evans, analist la PVM Oil, citat de news.ro.
Exporturile ruseşti de petrol către China şi India au fost semnificativ afectate de noile sancţiuni americane, care vizează transportul, producătorii şi companiile de asigurare din domeniul energetic. În ciuda acestui fapt, Moscova a declarat că sancţiunile nu ar trebui să afecteze relaţiile comerciale cu India, unul dintre cei mai mari importatori de ţiţei la nivel global.
În plus, administraţia de la Washington a introdus sancţiuni suplimentare asupra reţelelor de transport de petrol iranian către China, în contextul relansării politicii de "presiune maximă" asupra Teheranului de către preşedintele Trump.
Evoluţia preţurilor a fost temperată de decizia lui Donald Trump de a impune tarife de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu, fără excepţii. Uniunea Europeană a anunţat deja că va adopta "contramăsuri ferme şi proporţionale", amplificând temerile privind un posibil război comercial global.
"Tarifele şi măsurile de retorsiune pot avea un impact negativ asupra economiei globale, în special asupra sectoarelor care consumă intens petrol", au avertizat analiştii Morgan Stanley, subliniind că incertitudinea privind cererea ar putea influenţa deciziile de producţie ale OPEC+, relatează news.ro.
În acest context, alianţa OPEC+, formată din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, a confirmat că va menţine planul de creştere treptată a producţiei începând din aprilie. În plus, Arabia Saudită va reduce livrările de petrol către China în martie, după ce a crescut preţurile la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
În Statele Unite, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat marţi că banca centrală nu are de gând să reducă dobânzile prea curând, având în vedere o economie robustă, o rată scăzută a şomajului şi o inflaţie care depăşeşte încă ţinta de 2%.
Un sondaj realizat de Reuters indică faptul că majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Fed să menţină dobânzile ridicate cel puţin până în trimestrul următor. "Tarifele impuse de Trump reduc probabilitatea unor reduceri ale dobânzilor în viitorul apropiat", au precizat analiştii de la Ritterbusch and Associates, conform news.ro.
Menţinerea unor dobânzi ridicate pe termen lung ar putea îngreuna accesul la credite, ceea ce ar încetini creşterea economică şi, implicit, cererea de petrol. Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) urmează să publice marţi prognozele privind cererea şi oferta de petrol la nivel global şi în SUA. Totodată, Institutul American al Petrolului (API) şi EIA vor anunţa datele privind stocurile de petrol din SUA pentru săptămâna încheiată pe 7 februarie.
Analiştii estimează că rezervele de petrol din SUA au crescut cu aproximativ 2,6 milioane de barili, marcând a treia săptămână consecutivă de creştere a stocurilor, un fenomen care nu s-a mai întâmplat din noiembrie. În aceeaşi perioadă a anului trecut, stocurile au crescut cu 12 milioane de barili, iar media ultimilor cinci ani indică o creştere obişnuită de 4,9 milioane de barili în această perioadă a anului.
Opinia Cititorului