Cotaţiile ţiţeiului brut ar putea să crească până la 100 de dolari barilul la finele anului sau la începutul lui 2019, ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA Iranului, conform estimărilor traderilor de materii prime Trafigura şi Mercuria, citaţi de Reuters.
Daniel Jaeggi, preşedintele Mercuria Energy Trading, a declarat ieri, la Asia Pacific Petroleum Conference (APPEC) din Singapore, că aproape 2 milioane de barili pe zi de petrol brut ar putea fi scoşi de pe piaţă până la sfârşitul lui 2018, ca urmare a sancţiunilor aplicate Iranului. În opinia sa, această situaţie poate duce preţul petrolului la 100 de dolari/baril.
Washingtonul a aplicat deja sancţiuni financiare împotriva Iranului şi plănuieşte să implementeze măsuri similare pe exporturile de petrol ale ţării, din 4 noiembrie, ceea ce va pune presune pe importatorii de ţiţei iranian.
La rândul său, Ben Luckock, co-preşedinte al Trafigura, susţine că preţul petrolului poate ajunge la 90 de dolari/baril de Crăciun, respectiv la 100 de dolari până la Anul Nou.
Preţul petrolului a urcat cu aproximativ 2% ieri, la bursele din Londra şi New York, pe fondul temerilor legate de consecinţele sancţiunilor care vor fi impuse Iranului. Cotaţia petrolului Brent a trecut de 80,5 dolari/baril pe piaţa din Londra, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, iar cea a petrolului West Texas Intermediate (WTI) era de circa 72 dolari/baril.
Conform Reuters, banca americană de investiţii JPMorgan estimează că preţul petrolului poate atinge 90 de dolari barilul în lunile viitoare, din cauza sancţiunilor aplicate Iranului. Conform JPMorgan, petrolul Brent va avea, în medie, un preţ de 85 de dolari/baril în următoarele şase luni, iar WTI - de 76 de dolari.
Duminică, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estima că industria de profil trebuie să realizeze investiţii de 11 trilioane de dolari ca să acopere cererea mondială de ţiţei până în 2040. OPEC preconizează că cererea globală de petrol va creşte cu până la 7,3 milioane barili pe zi în perioada 2017 - 2023, ajungând, probabil, la 104,5 milioane barili pe zi. Până în 2040, OPEC previzionează că la nivel mondial consumul va fi de aproape 112 milioane barili pe zi.