Preţul petrolului ignoră decizia OPEC

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 octombrie 2008

Cotaţia ţiţeiului continuă să scadă, putând ajunge rapid la 50 de dolari/baril, spun analiştii

Preţul petrolului brut a scăzut vineri, la New York, până la nivelul minim al ultimelor 16 luni, chiar dacă, în ziua respectivă, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să reducă producţia de ţiţei cu 1,5 milioane de barili pe zi.

Declinul a fost determinat, ca şi până acum, de temerile investitorilor privind diminuarea cererii de petrol, ca urmare a problemelor economice mondiale. Aceştia cred că reducerea producţiei de către OPEC nu va putea să împiedice continuarea declinului cotaţiilor petrolului.

Preţul petrolului cu livrare în decembrie a scăzut cu 3,69 dolari (5,4%) la New York Mercantile Exchange, ajungând la 64,15 dolari/baril - cea mai redusă cotaţie de după 31 mai 2007. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a pierdut 11% pe piaţa americană, iar faţă de anul trecut - 26%. Comparativ cu preţul maxim istoric înregistrat, la New York, în data de 11 iulie (147,27 dolari pe baril), nivelul actual este mai mic cu 56%.

Vineri, la ICE Futures Europe din Londra, petrolul de tip Brent cu livrare în decembrie a avut un preţ de 62,05 dolari barilul, în scădere cu 3,87 dolari (5,9%). Acesta a fost cel mai mic preţ de închidere atins după data de 21 martie 2007.

Potrivit Centrului pentru Studii Energetice Globale, cererea mondială de petrol ar putea scădea, în 2008, pentru prima oară în ultimii 15 ani, iar în 2009 este posibil să stagneze.

Specialiştii cred că preţul petrolului va coborî rapid spre 50 de dolari barilul, în condiţiile în care piaţa de profil este influenţată mai mult de evoluţiile de pe bursele de acţiuni şi pieţele creditelor, decât de deciziile OPEC. În opinia unor analişti, OPEC nu va fi capabilă să sprijine piaţa ţiţeiului până când celelalte pieţe nu se vor redresa.

OPEC a decis vineri, la Viena, să reducă producţia cu 1,5 milioane de barili/zi, la 27,3 milioane de barili/zi, începând cu data de 1 noiembrie. Decizia a fost una "rapidă", potrivit spuselor ministrului saudit al ţiţeiului, Ali al-Naimi. Administraţia americană a criticat decizia OPEC, considerând-o anticoncurenţială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb