Preţul petrolului brut a cres-cut ieri, pe pieţele externe, lăsând în urmă nivelul minim al ultimelor 14 săptămâni atins vineri, la New York. Revenirea pe curs ascendent s-a datorat temerilor legate de consecinţele conflictului Rusia-Georgia, mai precis de eventuala întrerupere a livrărilor de petrol din Marea Cas-pică. Georgia reprezintă o legătură-cheie pe un coridor energetic ce face legătura dintre Marea Caspică şi pieţele mondiale, ocolind Rusia.
Preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 1,70 dolari ori 1,5%, la 116,90 dolari/baril, în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange. Ulterior cotaţia a mai coborât, ajungând la 116,18 dolari. La data de 8 august, cotaţia ţiţeiului a fost de 115,20 dolari/baril - cel mai redus preţ de închidere înregistrat după 1 mai.
Cotaţia petrolului tranzacţionat la Nymex a pierdut 21% faţă de recordul maxim istoric atins la data de 11 iulie: 147,27 dolari barilul.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,99 dolari ori 1,8%, la 115,32 dolari barilul.
Analiştii arată că evenimentele din Georgia îi determină pe traderi să fie îngrijoraţi în privinţa continuităţii livrărilor de petrol. În opinia lor, dacă se va produce o întrerupere fizică a livrărilor către Europa, situaţia va fi una critică.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, ieri, că armata ţării sale a finalizat o parte importantă din operaţiunile care au avut legătură cu conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud.
Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a catalogat acţiunile militare ale Rusiei drept "crime săvârşite cu sânge rece". Saakaşvili a menţionat că Georgia nu intenţionează să renunţe la acţiunile sale.