Preţul petrolului urcă din nou

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2008

Preţul petrolului urcă din nou

Preţul petrolului brut a cres-cut ieri, pe pieţele externe, lăsând în urmă nivelul minim al ultimelor 14 săptămâni atins vineri, la New York. Revenirea pe curs ascendent s-a datorat temerilor legate de consecinţele conflictului Rusia-Georgia, mai precis de eventuala întrerupere a livrărilor de petrol din Marea Cas-pică. Georgia reprezintă o legătură-cheie pe un coridor energetic ce face legătura dintre Marea Caspică şi pieţele mondiale, ocolind Rusia.

Preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 1,70 dolari ori 1,5%, la 116,90 dolari/baril, în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange. Ulterior cotaţia a mai coborât, ajungând la 116,18 dolari. La data de 8 august, cotaţia ţiţeiului a fost de 115,20 dolari/baril - cel mai redus preţ de închidere înregistrat după 1 mai.

Cotaţia petrolului tranzacţionat la Nymex a pierdut 21% faţă de recordul maxim istoric atins la data de 11 iulie: 147,27 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,99 dolari ori 1,8%, la 115,32 dolari barilul.

Analiştii arată că evenimentele din Georgia îi determină pe traderi să fie îngrijoraţi în privinţa continuităţii livrărilor de petrol. În opinia lor, dacă se va produce o întrerupere fizică a livrărilor către Europa, situaţia va fi una critică.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, ieri, că armata ţării sale a finalizat o parte importantă din operaţiunile care au avut legătură cu conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud.

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a catalogat acţiunile militare ale Rusiei drept "crime săvârşite cu sânge rece". Saakaşvili a menţionat că Georgia nu intenţionează să renunţe la acţiunile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb