Cotaţiile petrolului brut au crescut ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care ancheta anticorupţie lansată recent în Arabia Saudită a alimentat speculaţiile legate de consolidarea puterii în mâinile prinţului Mohammed bin Salman, care a sprijinit acordul de reducere a producţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Amintim că unsprezece prinţi, patru miniştri şi zeci de foşti miniştri au fost arestaţi sâmbătă, în Arabia Saudită, în urma deciziei unei comisii anticorupţie formată de regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud şi condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman.
Regele Salman a iniţiat această campanie ca parte a unei agende de reformare care urmăreşte "eliminarea corupţiei persistente care a îngreunat dezvoltarea eforturilor în Regat, în ultimele decenii".
În acest context, preţul petrolului brut West Texas Intermediate cu livrare în decembrie a urcat cu 0,6% la ora 08.36, la New York Mercantile Exchange, ajungând la la 55,98 dolari/baril. Volumul total al tranzacţiilor de pe piaţa americană a ţiţeiului a fost, ieri dimineaţă, cu aproape 18% mai mare decât media ultimelor o sută de zile. Vineri, preţul petrolului a urcat cu 2% pe piaţa americană.
La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie a urcat cu 0,7%, la 62,52 dolari barilul, după un avans de 2,4% vineri.
Preţul petrolului a crescut vreme de patru săptămâni la rând pe fondul semnalelor potrivit cărora stocurile globale de profil scad, iar OPEC şi producătorii aliaţi vor extinde acordul de reducere a producţiei după termenul la care acesta va expira, în luna martie.
Arabia Saudită, Irakul şi Kuweitul - care, împreună, extrag peste 50% din ţiţeiul produs de OPEC - au semnalat că sprijină ferm extinderea acordului.
• Acţiunile "Kingdom Holding", vehiculul de investiţii al prinţului saudit Alwaleed, au scăzut cu 5,3% ieri
Investitorii au reacţionat în mod negativ la informaţia conform căreia prinţul saudit Alwaleed bin Talal, miliardar în vârstă de 62 de ani, respectiv unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a fost arestat în cadrul campaniei anticorupţie din Arabia Saudită.
Acţiunile "Kingdom Holding" Co., vehiculul de investiţii al prinţului Alwaleed, au scăzut ieri pentru a doua zi la rând pe piaţa din Tadawul, pierzând 5,3%.
Miliardarul este unul dintre cei unsprezece prinţi arestaţi sâmbătă, în Arabia Saudită.
Prinţul Alwaleed mai are, conform presei străine, deţineri la corporaţiile americane "Citigroup", "Twitter" şi "Apple".
Cel mai recent raport anual al "Kingdom Holding" face o referire sumară la participaţia deţinută la "Citigroup", de exemplu, chiar dacă prinţul a spus că este unul dintre cei mai mari investitori unici ai băncii.
"Kingdom Holding" deţine acţiuni la "Citigroup" din 1991, potrivit site-ului companiei şi şi-a mărit participaţia în timpul prăbuşirii titlurilor băncii cu 98%, în perioada crizei financiare din 2008-2009. Cea mai recentă declaraţie bursieră a "Citigroup" nu-l include pe Alwaleed sau compania "Kingdom Holding" între cei doi investitori care deţin participaţii de peste 5%. Alwaleed încurajează banca americană să îşi refacă afacerile în Arabia Saudită.
Titlurile "Citigroup" au scăzut cu 0,9% ieri dimineaţă, pe piaţa americană.
"Din perspectiva încrederii, arestarea prinţului va afecta afacerile asociate cu acesta", a declarat, potrivit BBC, Nabil Rantisi, directorul general al societăţii de brokeraj Menacorp din Emiratele Arabe Unite. Rantisi a adăugat: "Investitorii majori pot fi reticenţi în privinţa acestor companii o perioadă de timp, până când vor avea o situaţie mult mai clară privind rezultatul anchetei".
Alwaleed este cel mai bogat dintre persoanele arestate în scandalul politic izbucnit la finele săptămânii trecute, în Arabia Saudită.
În pofida faptului că Alwaleed este al 50-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 19 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, detaliile legate de averea sa trebuie culese din declaraţiile sale publice, site-ul companiei sale holding şi declaraţiile depuse la bursă de companii. Deseori, tranzacţiile şi activele sale sunt mascate prin plasamente efectuate prin intermediul fondurilor de investiţii
Alwaleed a investit 300 de milioane de dolari în "Twitter", obţinând "o poziţie substanţială" la această platformă de socializare, potrivit "Kingdom Holding". În prezent, "Kingdom Holding" deţine 4,9% din "Twitter", companie ale cărei acţiuni au coborât cu 1,5% ieri dimineaţă, la bursa americană.
Prinţul Alwaleed a cumpărat 6,23 de milioane de acţiuni "Apple", respectiv 5% din total, pentru 115,4 milioane de dolari, în 1997, într-o perioadă în care compania avea dificultăţi să se redreseze. Acesta a păstrat acţiunile, iar între timp capitalizarea "Apple" a urcat la 900 de miliarde de dolari. Ieri dimineaţă, o acţiune "Apple" valora 173,25 dolari, cu 0,4% mai mult decât în sesiunea bursieră precedentă.