Preţul ţiţeiului - în creştere din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2011

Preţul ţiţeiului - în creştere din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

Preţul petrolului brut a crescut ieri, pentru prima oară în ultimele patru zile, pe fondul temerilor generate de noile sancţiuni împotriva Iranului, respectiv de posibila întrerupere a livrărilor de ţiţei din această ţară.

Cotaţia petrolului brut cu livrare în ianuarie a urcat cu 1,59 dolari (1,6%) la ora 09.51, New York Mercantile Exchange, ajungând la 98,51 dolari/baril. Anul acesta, preţul petrolului a câştigat peste 7% pe piaţa americană, după ce, în 2010, înregis-trase un avans de 15%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a crescut cu 1,58 dolari (1,5%) ieri, la 108,46 dolari/baril.

Autorităţile de la Washington au decis, luni, să impună noi sancţiuni asupra Iranului, care afectează în primul rând sectorul bancar şi cel petrolier. Totodată, Marea Britanie a anunţat că rupe toate legăturile exis-tente între sectorul său financiar şi cel al Iranului, iar Canada va bloca toate tranzacţiile cu Teheranul.

Administraţia Obama a anunţat că întregul sector financiar al Iranului - inclusiv banca centrală - este implicat în infracţiuni de spălare de bani. Dar, deşi Obama a avertizat că Statele Unite au în vizor chiar şi banca centrală a Iranului, Washingtonul a evitat să sanc-ţioneze instituţia care gestionează încasările din exporturile iraniene de ţiţei, de peste 2 milioane de barili zilnic, de teama impactului unei astfel de măsuri asupra pieţei petrolului şi economiei mondiale.

Autorităţile iraniene sunt de părere că noile măsuri destinate sectorului petrochimic din ţară vor determina doar creşterea preţurilor de pe piaţa de profil, nu stoparea exporturilor ţării, care au însumat 8,6 miliarde dolari în 2010.

Iranul este al doilea producător de ţiţei din cadul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Potrivit statisticilor BP Plc, Iranul a extras 4,25 milioane de barili de ţiţei pe zi, anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb