Preţul zincului, la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2017

Preţul zincului a urcat vineri, pe piaţa din Londra, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate, după ce preşedintele american Donald Trump a calmat tensiunile internaţionale, afirmând că este de acord să respecte politica "o singură China". Totodată, oficialul de la Casa Albă a promis mari reduceri de taxe.

Evoluţia preţului zincului a fost susţinută şi de unele date comericale peste aşteptări publicate de China - cel mai mare consumator mondial de metale industriale.

La London Metal Exchange (LME), cotaţia de referinţă a zincului a urcat cu 2,5%, la 2.901 dolari tona vineri, zi în care a atins chiar 2.908,50 dolari tona - cel mai ridicat nivel de după 28 noiembrie.

"Trump pare că vrea să aibă o relaţie bună de afaceri cu China", a afirmat, potrivit Daily Mail, Robin Bhar, şef de departament la "Societe Generale", sucursala din Londra. În opinia sa, declaraţiile preşedintelui american au stimulat pieţele.

Trump a avut, joi, o discuţie telefonică cu liderul chinez Xi Jinping. În urma discuţiei, administraţia SUA a informat că Trump a acceptat, la cererea lui Xi Jinping, să continue politica predecesorului său, Barack Obama, care se baza pe principiul că există "o singură China". Conform Reuters, Beijing-ul considerase un afront gestul lui Trump de a discuta mai întâi, după ce a fost ales preşedinte, cu liderul Taiwanului, stat asupra căruia China are pretenţii de suveranitate.

Preţul zincului, metal utilizat în principal la fabricarea oţelului galvanizat, a fost impulsionat, vineri, şi de avansul cotaţiei futures a minereului de fier cu aproape 8%, în China, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Grupul Internaţional pentru Analiza Plumbului şi Zincului (ILZSG) a estimat, recent, că pe piaţa mondială a zincului rafinat a existat un deficit în perioada ianuarie - noiembrie 2016. Conform analizei, producţia de profil a Chinei a crescut, însă cea de la nivel mondial s-a diminuat cu 1,2% în intervalul menţionat.

"Producţia globală de zinc rafinat a fost, în primele 11 luni din 2016, la acelaşi nivel ca în perioada corespunzătoare din 2015. Au fost constatate creşteri în China şi Coreea, respectiv scăderi în Australia, India, Japonia, Mexic şi Statele Unite", potrivit raportului ILZSG.

Analiza menţionează că avansul cererii mondiale de zinc rafinat a fost de 3,5% în primele 11 luni din 2016. În China, consumul din domeniu a crescut cu 8,8%, însă în Europa a stagnat, iar în SUA s-a redus cu 12,7% în perioada ianuarie - noiembrie 2016.

Preţul zincului a câştigat aproape 60% anul trecut, pe fondul reducerii producţiei în urma închiderii unor mine.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb