Preţurile internaţionale ale alimentelor au crescut în iunie, alimentând presiunile inflaţioniste care au determinat băncile centrale să majoreze dobânzile, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).
Indicele FAO care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de materii prime agricole a urcat la 234 de puncte luna trecută, de la 231 în mai. Indicele, care în iunie 2011 a urcat cu 39% faţă de iunie 2010, a atins nivelul maxim istoric de 238 de puncte în februarie.
Indicele FAO privind evoluţia preţului zahărului a crescut cu 15%, la 358 de puncte, în condiţiile în care producţia din Brazilia, cel mai mare producător mondial din domeniu, este estimată să scadă sub nivelul de anul trecut. Indicele privind dinamica preţurilor lactatelor a crescut la 232 de puncte, de la 231 de puncte.
Conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA, preţul zahărului brut a urcat cu 14% în New York, luna trecută, iar cel al laptelui - cu 16%.
Indicele FAO privind preţurile cerealelor a fost de 259 puncte luna trecută, mai mic cu 1% comparativ cu nivelul din mai, însă cu 71% mai mare decât în iunie 2010. Producţia mondială de alimente va trebui să crească cu 70% până în 2050, conform estimărilor FAO, care mai anticipează că avansul producţiei agricole va încetini la 1,7% pe an, până în 2020, de la 2,6% pe an în deceniul anterior.
Potrivit FAO, cheltuielile mondiale cu importurile de alimente vor fi de 1.290 miliarde dolari în 2011, cu 21% mai mari decât în 2010.