Preţurile cresc, dar cât reprezintă speculă şi cât majorarea costurilor de producţie?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2022

Preţurile cresc, dar cât reprezintă speculă şi cât majorarea costurilor de producţie?

Inflaţia ne-a făcut o nouă surpriză proastă luni, când radiografia sa anualizată a consemnat o creştere de 15,3% faţă de august 2021. Asta după ce în intervalul iulie 2021-iulie 2022 se consemnase o scădere modestă, dar totuşi scădere, faţă de intervalul anterior, de la 15,1% la 15%.

Partea ciudată când ne uităm la inflaţia pe august o reprezintă structura produselor-vedetă raportate de Institul de Statistică. De pildă, nu ne miră că la capitolul energie electrică, gaze şi încălzire centrală avem un avans de 36% faţă de august 2021, având în vedere cum au urcat preţurile din energie în ultima vreme, iar fotografia nu include totuşi preţurile din piaţă, ci pe cele de la consumator, unde există plafonare. Cu toate acestea, doar gazele s-au scumpit cu 70% faţă de anul anterior.

Şi la combustibili avem o urcare cu 31% care se suprapune destul de bine cu creşterea de 29% a ţiţeiului Brent în ultimul an, diferenţele fiind date aici de cotaţiile valutare (preţul se exprimă în dolari, dar am avut şi programele de compensare din România etc.).

Dar ce este mai greu de înţeles este că avem printre cele mai mari creşteri la produsele alimentare - creştere de 18,2% pe acest segment, faţă de 15,9% pe cele nealimentare şi 8,2% pe servicii.

De exemplu, făină s-a scumpit cu 34%, mălaiul cu 31%, cartofii cu 54%, uleiul cu 49%, legumele şi conservele de legume cu 27%, zahărul cu 30%, untul cu 29%.

Unele dintre aceste produse au şi cotaţii internaţionale şi ar fi util să aruncăm un ochi pe oscilaţiile lor anuale. Zahărul, de pildă, înregistrează o ieftinire de 2,9% în ultimele 12 luni, grâul a urcat cu 26%, porumbul cu 35%.

Exceptând zahărul, pare că preţurile mărfurilor agricole din producţia internă tind să se alinieze cu cele din pieţele internaţionale, făcând abstracţie de raportul dintre cerere şi ofertă pe plan local, care iese destul de şifonat într-un climat inflaţionist.

"Am avut un an agricol destul de slab şi o parte a scumpirii produselor de bază poate veni de aici, dar ne aliniem şi cu preţurile externe, pentru că aderarea la UE a presupus să acceptăm pieţele libere şi oricine ar putea să cumpere masiv de aici şi să exporte dacă ar exista diferenţe semnificative de preţ", spune analistul Aurelian Dochia. Acesta este de părere că ne aşteaptă o perioadă dificilă, cu costuri mari şi convulsii sociale, în urma căreia ne vom schimba structura energetică şi reforma capacităţile industriale pentru a ne adapta la împuţinarea resurselor.

Mai ales în zona poduselor de bază, unde consumatorul nu are alternative, comercianţii par să aibă mână liberă, astfel încât la orice reducere a vânzărilor pot răspunde rapid cu o nouă creştere de preţuri, iar efectul va fi similar cu cel din piaţa gazelor naturale, unde Rusia încasează mai mult, deşi vinde mai puţin, din cauza sancţiunilor.

Scumpiri, dar şi reaşezări de preţuri

Efectul scumpirii energiei şi produselor de bază se va simţi şi în zone mai puţin elastice din perspectiva preţului, unde scăderea cererii şi a puterii de cumparare va genera şi preţuri mai mici.

De pildă, avem o singură ieftinire în tabelul cu inflaţia pe august, transmis de Statistică - la telefonie (cu 1% mai ieftină decât în august 2021), dar sunt de asemenea produse şi servicii care s-au scumpit mai puţin decât media inflaţiei, precum îmbrăcămintea (+6%), încălţămintea (+5%), produsele de uz casnic (+4%), articolele de igienă (+5%), articole chimice (+5%) etc.

De asemenea, sunt aşteptate corecţii în zona imobiliară, unde avem şi o creştere viguroasă a costului cu dobânzile bancare, dar şi în zona turismului. "Turismul de masă va fi afectat pe fondul exploziei preţurilor la gaze şi energie şi vor fi reaşezări de piaţă", a declarat Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism (APT), citat de Agerpres, apreciind că nu este o perioadă foarte uşoară pentru turismul internaţional şi nici pentru cel românesc.

Preţul lemnelor de foc e pus pe jar

Anul trecut, spre final de noiembrie, Romsilva anunţa că a vândut peste 1,46 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, preţul mediu la nivel de ţară fiind de 184 de lei/mc, care variază în funcţie de specie, sortiment şi locul de livrare. Acesta crescuse cu câţiva lei faţă de 2020, când costa 177 de lei/mc. Cel mai scump lemn era buşteanul pentru gater, cu un preţ mediu de 255 lei/mc în cazul speciilor tari, iar cel mai ieftin - 140 de lei/mc, pentru specii moi.

În acelaşi timp, preţul de vânzare pentru retail era de 350-400 lei/mc. În acest moment, preţul unui mc de lemn în magazinele de bricolaj pleacă de la 750 lei/mc şi poate urca semnificativ, cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, având în vedere pachetul de măsuri care este discutat la nivel de UE în aceste zile şi care implică un program de reducere a consumului de gaze şi energie electrică, populaţia fiiind chemată să salveze industria ca în România Epocii de Aur.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cand industriei ii merge bine, dividendele se duc evident doar la actionari, nu si spre populatia generala.

    Cand industria este periclitata, populatia este “chemată să salveze industria ca în România Epocii de Aur.” 

    Inteleg ca fara industrie, populatia si civilizatia insasi intra in colaps, dar situatia de mai sus nu este capitalism adevarat, ci mai degraba socialism pentru bogati: noi pastram profiturile, catre voi distribuim pierderile. De ce? Pentru ca putem.

    Exact cum s-a procedat si cu salvarea industriei financiare pe spinarea populatiei dupa criza din 2008.  

    1. Romanul smecher se pricepe la specula.. singura speranta este mai multe initiative ala Hidroelectrica unde producatorul intalneste cat mai direct cumparatorul.

      Inflatia pe lactate e de aproape 100%… 

      Noam Chomsky a denuntat socialismul pentru corporatii, adica fascismul, inca din anii '60.

      Nu e nimic nou sub soare, doar sumele care se manevreaza sunt din ce in ce mai mari. 

    cunos cetateni care au facut stouri mari de sute de tone carbune pentru a combate pretul la alte specule...

    soturi de carbune cumparate sub pretul pietei... 

    tot asa am "auzit" din surese ca speculatorii la ulei (fabricile) satau cu rezerve colosale ce nu se vand... in timp ce (chiar daca nu se da la stiri pentru ca doare) se "fura" milioane de litri de ulei la negru si se vand in piata neagra... dar asta nu se zice la bursa ca deranjeaza... sau ca se vand la negru fara facturi tone la pret mai mic copetitiv pentru a pune mana in disperare pe lichiditati... 

    vor intra in falimente foarte multe fabrici din romania... 

    un alt comportament observat prin piete.. astia de la "mentenanta centrale gaze" acu crescut speculativ preturile si nu mai rup nici facturi nici chitante la plati cash exagerat de speculative... ca si exemplu plati de 2 -3 zile de munca venit per etc revizie la misto.. in unele orase.... e nesimtire crasa... a inceput speculatia acum ca cu inflatia lumea nu mai stie de unde este lovita de preturi.. a reusit banca centrala si gov sa destabilizeze preturile pentru a anuna mai mult nominal in conturi din taxe si etc tvauri impozite... pe seama asupririi productivitatii si a cererii.. 

    cat despre ulei de la 3,5 la 9,5 11 lei media, zahar de la 2,28 lei la 5 media... la und nu mai vorbim .. te costa 1 ora de munca din viata pentru un pachet de unt... mai trist e ca a inceput sa te coste 1 saptamana din viata sa platesti etc "energie" si alte 2 saptamani sa platesti rata imputita la credit... deci ramai daca ai noroc cu 1-3 zile de venit discretionar... 

    s c cret 

    Deflation on deck? NY FED inflation expectation plunge to 2 year low dragged by tumbiling gas price and housing slump.

    s c cret 

    1. Ești penibil cu engleza ta,sc..re..mutule!

      atat ai avut de comentat 3.1 ?

      frustrat .  

      in fine.

      ia si invata  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb