Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în decembrie 2012, pentru a treia lună consecutiv, cel mai important declin fiind consemnat pe segmentul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase, conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).
Indicele FAO care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de materii prime agricole a scăzut la 209,3 puncte în decembrie, de la 211,7 în noiembrie. Pe parcursul lui 2012, indicele a atins o medie de 211,6 puncte, faţă de recordul de 227,6 puncte consemnat în 2011.
Chiar dacă a scăzut pe ansamblul anului trecut, indicele FAO depăşeşte nivelul minim al anului 2012, de 200,4 puncte, înregistrat în luna iunie.
FAO a informat: "Scăderea din decembrie a fost determinată de declinul preţurilor internaţionale ale cerealelor şi uleiurilor. Preţurile de export ale cerealelor s-au redus din cauza cererii slabe pentru furaje şi utilizare industrială".
Indicele FAO care măsoară evoluţia preţurilor cerealelor a scăzut cu 2,3% luna trecută, la 249,6 puncte. Indicele privind cotaţiile uleiurilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din august 2010 până în prezent: 196,5 puncte, de la 200,4 în noiembrie. De menţionat că preţul futures al uleiului de palmier din Malaezia a scăzut cu 23% în 2012, din cauza stocurilor record din ţară. Malaezia este al doilea producător de profil, după Indonezia.
Indicele FAO privind preţul zahărului a coborât la 273,8 puncte în decembrie, de la 274,5 în noiembrie, însă cel al produselor lactate a crescut la 196,8 puncte, de la 195. Indicele care măsoară dinamica preţului cărnii a coborât la 175,6 puncte, de la 177.
Conform FAO, importurile mondiale de alimente din 2012 sunt estimate la 1.140 miliarde dolari, cu 9,7% mai puţin decât în 2011, când au atins recordul de 1.260 miliarde dolari.