Preţurile petrolului au scăzut ieri cu circa 3 dolari pe baril, după ce date economice dezamăgitoare din China au reînnoit îngrijorările cu privire la o recesiune globală, care ar fi de aşteptat să reducă cererea de combustibil, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 3,05 dolari, sau cu 3,1%, la 95,10 dolari pe baril, după ce vineri au închis în declin cu 1,5%.
Ţiţeiul american West Texas Intermediate a coborât cu 2,69dolari, sau cu2,9%, la 89,41 dolari, după o scădere de 2,4% în sesiunea precedentă.
Contractele futures Brent s-au apropiat de cel mai scăzut nivel de când Rusia trimite trupe în Ucraina, pe 24 februarie, în timp ce contractele futures WTI au atins cel mai redus nivel luni de la începutul lunii februarie.
O componentă deteriorată a unei conducte de petrol care a perturbat producţia la mai multe platforme offshore din Golful Mexic al SUA a fost reparată vineri seara, determinând producătorii de petrol să reactiveze o parte din producţia oprită, a declarat săptămâna trecută un oficial din Louisiana.
"Perturbarea producţiei la mai multe platforme petroliere offshore din regiunea coastei Golfului Mexic, care s-au adăugat la preţurile ridicate de săptămâna trecută, par să se fi stabilizat pentru moment, odată cu reluarea producţiei", a declarat Jim Ritterbusch, preşedintele Ritterbusch and Associates din Galena, Illinois.
Interesul deschis pentru ţiţeiul Brent a scăzut cu 20% în această lună, faţă de august anul trecut.
Banca centrală din China, stat care este cel mai mare importator de ţiţei din lume, a redus ratele dobânzilor de împrumut pentru a relansa cererea, deoarece datele au arătat că economia încetineşte neaşteptat în iulie, activitatea fabricilor şi a comerţului cu amănuntul fiind afectată de politica de zero Covid a Beijingului şi de o criză imobiliară.
Producţia de rafinărie a ţării a scăzut la 12,53 milioane de barili pe zi (bpd), cel mai scăzut nivel din martie 2020, arată datele guvernamentale.
Banca ING şi-a redus previziunile pentru creşterea PIB-ului Chinei în 2022 la 4%, faţă de o proiecţie anterioară de 4,4% şi a declarat că este posibilă o nouă retrogradare.