PREŢURILE PRODUCŢIEI INDUSTRIALE AU CRESCUT CU 1%, ÎN IANUARIE Dochia: "Inflaţia ar putea depăşi ţinta BNR pentru 2013"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2013

Dochia: "Inflaţia ar putea depăşi ţinta BNR pentru 2013"

Pârvan: "Având în vedere întregul context economic românesc, industria va fi sub un mare semn de întrebare"

Preţurile producţiei indus­triale din ţara noastră au crescut cu 1%, în ianuarie 2013, comparativ cu decembrie anul trecut, potrivit In­sti­tutului Naţional de Statistică (INS).

Această creştere a fost mai mare decât cea estimată pentru total industrie, în condiţiile în care, pe piaţa externă, preţurile producţiei indus­triale au scăzut cu 0,7%.

O astfel de creştere, de 1%, ar putea duce la o inflaţie mai mare decât cea estimată de Banca Naţională a României (BNR), consideră analis­tul economic Aurelian Dochia.

Domnia sa ne-a declarat: "Inflaţia noastră niciodată nu a fost prea în ton cu ceea ce se întâmplă în Europa. Noi nu am avut pericolul dezinflaţiei. Mărimea cifrei cu care au crescut preţurile producţiei indus­triale în ianuarie este destul de mare. S-ar putea ca o cifră de 1% să determine creşterea inflaţiei peste estimările BNR, de circa 5%, pentru prima parte a anului (Banca Naţională a estimat că în prima parte a anului inflaţia va creşte, după care, în cea de-a doua parte, se va modera). De asemenea, chiar şi ţinta BNR pe întregul an (n.r. de 3,5%) ar putea fi depăşită".

Evoluţia preţurilor producţiei industriale a fost influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa internă, potrivit INS, care arată că preţurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale.

În perioada analizată, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la grupa produselor energetice (4,9%). Preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,4%. Pentru celelalte mari grupe industriale, au fost înregistrate scăderi de preţuri, cele mai importante fiind cele ale preţurilor bunurilor de capital (-0,9%), urmate de cele ale bunurilor intermediare (-0,6%).

Creşterea preţurilor în domeniul energiei influenţează sectorul indus­trial atât în mod direct, prin creşterea preţurilor producţiei, cât şi indirect, prin propagarea sa pe întreg lanţul de producţie, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa a precizat: "Noi ne mişcăm invers, în condiţiile în care avem propriile noastre rezerve de petrol şi gaze şi acest lucru va afecta competitivitatea. Având în vedere întregul context economic româ­nesc, industria va fi sub un mare semn de întrebare".

În ianuarie 2013 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile producţiei indus­triale au fost mai mari cu 5,7%, cu 1 punct procentual sub creşterea înregistrată pe piaţa internă, şi cu 1,9 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb