Inflaţia din Venezuela va atinge, probabil, nivelul de 1.000.000% în 2018, conform previziunii lansate de Alejandro Werner, oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care atrage atenţia că aceasta va fi una dintre cele mai grave crize hiperinflaţioniste din istoria modernă.
"Anticipăm o creştere a inflaţiei la 1.000.000% până la finele lui 2018, semnalând că situaţia din Venezuela este similară cu cea a Germaniei în 1923 şi a Zimbabwe la sfârşitul anilor 2000", a avertizat, pe blogul FMI, Alejandro Werner, director pentru Emisfera Vestică în cadrul instituţiei, adăugând: "PIB-ul real al ţării sud-americane este estimat să scadă cu aproximativ 18% în 2018 - a treia scădere consecutivă de două cifre a PIB-ului real - din cauza reducerii semnificative a producţiei de petrol şi a unor distorsiuni la nivel microeconomic, pe lângă dezechilibrele macro mari. Ne aşteptăm ca guvernul să perpetueze deficite mari finanţate de o expansiune a bazei monetare, ceea ce va continua să alimenteze accelerarea inflaţiei, pe măsură ce cererea de bani se prăbuşeşte".
Contactat de Reuters, Ministerul Informaţiei din Venezuela nu a transmis vreun răspuns la cele afirmate de oficialul FMI.
Economia Venezuelei a scăzut continuu după prăbuşirea cotaţiilor petrolului, în 2014, care a dus ţara în imposibilitatea de a menţine sistemul socialist de subvenţii şi de control al preţurilor.
Conform estimărilor Administraţiei Americane pentru Informaţii în Energie (EIA), Venezuela a înregistrat o scădere de 50% a numărului de sonde, ceea ce a redus cu peste un milion de barili producţia zilnică de petrol.
Preţurile de consum din Venezuela au crescut cu 46.305% anul acesta, potrivit Legislativului din ţara sud-americană, condus de opoziţie, care a început să raporteze propriile date privind inflaţia în 2017 din cauză că banca centrală a stopat procesul de raportare a datelor economice de bază.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, declară că ţara sa este victima unui "război economic" condus de opoziţie, cu susţinere de la Washington.
Guvernul său consideră că FMI este un pion al Washingtonului, care pune interesele unor finanţatori bogaţi în faţa celor din ţările în curs de dezvoltare.
De menţionat că recordul absolut în materie de hiperinflaţie este deţinut de Zimbabwe, care a înregistrat o rată de 79.600.000.000% în urmă cu zece ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Melc Roman în data de 25.07.2018, 17:20)
Romania nu-i departe! Hai PSD, hai ca se poate! Tre sa-i ajungem din urma pe venezueleni.