• Ameninţările din acest an sînt: majorarea preţului petrolului, eventualitatea izbucnirii epidemiei de gripă aviară, prăbuşirea pieţelor imobiliare în marile economii
• Expansiunea regiunilor în curs de dezvoltare este "neobişnuit de mare"
Economia mondială va creşte cu puţin peste 3% în acest an, urmînd aceeaşi tendinţă din anul anterior, dar într-un ritm mai moderat decît nivelul istoric de 4% atins în anul 2004, potrivit previziunilor ONU privind situaţia economică şi socială din 2006. Specialiştii ONU arată că fenomenul reflectă o maturizare a recentei redresări economice mondiale, dar şi influenţa dezastrelor naturale şi a atacurilor teroriste din anul 2004 - influenţă care, deşi absorbită în mare parte, a lăsat urme.
Conform celor de la ONU, ameninţările din acest an sînt reprezentate de posibila creştere a preţului petrolului, de eventualitatea izbucnirii epidemiei de gripă aviară sau de prăbuşirea pieţelor imobiliare în economiile cheie - fiecare dintre acestea putînd mătura pur şi simplu orice urmă de creştere economică. Pericolul real, însă, ar consta în slăbirea controlată a pieţelor financiare mondiale - apreciază specialiştii ONU.
Raportul ONU arată că o creştere mică a economiei Statelor Unite ale Americii, o stagnare a celei europene şi o redresare modestă a economiei Japoniei vor ieşi din ritmul impus de ţările în curs de dezvoltare, care vor înregistra performanţe de invidiat. Acestea vor beneficia de climatul favorabil oferit de dobînzile mici, de inflaţia în scădere şi de cererea tot mai mare de bunuri, ceea ce le va aduce, conform previziunilor, o creştere de cel puţin 5,5% în acest an (faţă de estimările de 5,7% pentru 2005 şi 6,6% pentru 2004).
Raportul ONU mai notează că India şi China înregistrează creşteri economice record, însă expansiunea tuturor regiunilor în curs de dezvoltare este, conform standardelor istorice în materie, "neobişnuit de mare". În afara preţurilor tot mai mari ale materiilor prime, în multe astfel de economii se îmbunătăţeşte regimul politic, politicile (macro)economice devenind tot mai stabile. Economiile sărace se pot bucura de un impuls suplimentar, dacă ţările bogate îşi respectă promisiunile, sporind nivelul asistenţei financiare pentru dezvoltare sau anulîndu-le datoriile externe.
Specialiştii ONU subliniază că dobînzile scad, iar pieţele financiare internaţionale pierd din lichiditate - factori care conduc la stagnarea investiţiilor în marile economii. De cealaltă parte, pieţele în curs de dezvoltare beneficiază de condiţiile mai relaxate de creditare externă şi de investiţiile străine directe, care se îndreaptă în special către minerit şi petrol. În plus, comerţul mondial creşte, urmînd să-şi dubleze nivelul actual, conchide raportul ONU.