PREVIZIUNI PENTRU 2018 Mihai Căruntu, BCR: "Randamentul din dividende va rămâne peste cel din aprecierea acţiunilor"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2017

Mihai Căruntu, BCR: "Randamentul din dividende va rămâne peste cel din aprecierea acţiunilor"

Analişti: "Există şanse mari ca BET să încheie anul 2018 peste nivelul din prezent"

Dobânzile în creştere nu reprezintă un mediu propice pentru piaţa de capital, însă faptul că nivelul acestora şi randamentul obligaţiunilor guvernamentale rămân sub cel al dividendelor sugerează că, anul viitor, nu sunt condiţii ca BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, să scadă sub cotaţiile actuale, consideră Mihai Căruntu, analist senior în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).

Domnia sa a precizat că se aşteaptă ca, în continuare, componenta de dividend să fie mai mare decât cea de câştig de capital: "Cred că peste 3 - 5 ani vom avea o fotografie comparabilă (n.r. cu cea prezentă), pentru principalele titluri (n.r. ale pieţei) - un randament de 7%, 9% sau chiar 10%, dar bursa îşi va păstra această caracteristică de piaţă de venit, adică cu o componentă substanţială din dividende".

În opinia analiştilor pieţei locale de capital, anul 2018 va fi benefic pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), existând şanse mari ca BET să se găsească, la finalul anului viitor, la un nivel superior celui din prezent.

Graţiana Ordean, analist financiar senior în cadrul BT Capital Partners, a precizat că se aşteaptă ca indicele să atingă nivelul de 9.000 de puncte în următorul an.

Domnia sa a declarat: "Din punct de vedere tehnic, în prezent, piaţa se află la un suport major. Zona de 7.800 - 7.700 de puncte este un prag critic şi suntem de părere că, dacă piaţa se menţine aici, ne aşteapă undeva în anul viitor nivelul de 9.000 de puncte şi, ulterior, poate şi noi maxime".

Chiar dacă indicele va coborî puţin sub acest prag, în continuare piaţa românească se află, în opinia noastă (a analiştilor de la BT Capital Partners) pe un trend ascendent, a spus doamna Ordean, care a adăugat: "Vom avea parte doar de o întârziere a reluării creşterilor. Viziunea noastră pe termen mediu şi lung este în mod clar optimistă".

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a subliniat că, în opinia sa, anul 2018 va aduce mai multă volatilitate în piaţă, ceea ce este posibil să stimuleze o administrare mai activă a portofoliilor.

Exceptând o eroare majoră de politică monetară sau fiscală, la nivel global sau european, văd lucrurile avansând (...), a spus analistul de la Tradeville, care a explicat: "Cred că avem şanse să ne apropiem semnificativ de maximele istorice, chiar dacă există tendinţa să spunem că suntem acolo, dacă ajustăm (n.r. indicele) cu dividendele. BET nu este un indice ajustat cu dividendele.

În acelaşi timp, maximele din 2008 au fost depăşite de mult, mai ales pe bursele americane (...). M-aş aştepta să ne apropiem de acel nivel".

Şi Marius Pandele, analist financiar în cadrul societăţii de brokeraj Prime Transaction, este de părere că, în mod normal, indicele BET ar trebui să se găsească, la finalului anului 2018, la un nivel mai ridicat decât cel din actual.

Domnul Pandele a explicat: "Multiplii de piaţă sunt destul de mici pentru majoritatea emitenţilor din BET, iar rezultatele financiare, în condiţiile actuale, şi ţinând cont de creşterea economică şi de particularităţile fiecărei companii, ar fi de aşteptat să se îmbunătăţească".

În acest context, dacă nu se întâmplă lucruri neaşteptate, este destul de greu ca BET să mai coboare, a spus analistul Prime Transaction, care a subliniat: "Nu cred că putem vedea indicele aproape de maximele istorice pentru că asta ar însemna circa 10.800 de puncte, iar de la 7.700 la 10.800 este o distanţă destul de mare. În condiţiile în care se vor da şi dividende şi mă aştept ca, în mod normal, acestea să fie destul de mari, am avea într-adevăr o creştere foarte mare, ceea ce în ultimii ani nu am mai văzut. Sigur că nu e ceva imposibil".

"Sectorul energetic şi cel bancar - cele mai atractive de la BVB în anul viitor"

Potrivit analiştilor, sectorul energetic şi cel bancar vor fi, anul viitor, printre cele mai atractive din punctul de vedere al investitorilor.

Directorul general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, a precizat că se aşteaptă ca preţul în creştere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic.

Analistul a spus: "Mă aştept la dezvoltarea câtorva trenduri care au început deja acum la sfârşit de an, unul este mai de mult şi anume revenirea preţurilor la energie. Ştim că unii ne-am bucurat, alţii au fost mai puţin bucuroşi, că preţurile au fost scăzute o perioadă mai lungă de timp, dar uitându-ne la cotaţiile petrolului şi la cererea şi oferta din plan internaţional, e mai degrabă de aşteptat să nu mai vedem prea curând perioada de preţuri scăzute de 30-40 de dolari pe baril şi, mai degrabă, să mai avem unele avansuri sau cel puţin o stabilizare la nişte cotaţii".

Acestea vor permite companiilor din sectorul energetic, în general, să facă profituri şi să reia investiţiile, iar acest lucru se va vedea la societăţi mari din domeniul energetic precum Petrom, Nuclearelectrica sau Romgaz, a spus domnul Dumitrescu, care a adăugat: "Însă, putem vedea acest lucru şi în cazul companiilor de servicii, precum Dafora şi Prospecţiuni".

De asemenea, analistul de la Tradeville a subliniat că acestea nu sunt recomandări de investiţii, ci doar exemple de studiat.

Mihai Căruntu, de la BCR, a subliniat că se aşteaptă la o decizie pozitivă a OMV Petrom şi Exxon privind investiţia în extracţia de gaze din Marea Neagră.

Analistul a spus: "Anul viitor este aşteptată decizia referitoare la investiţiile din blocul Neptun, decizie care va infuenţa piaţa şi este de aşteptat să fie afirmativă. De asemenea, preţul gazelor va fi în creştere, după liberalizare."

Potrivit domnului Căruntu, Petrom este titlul cel mai conectat din Europa Centrală şi de Est la preţul petrolului.

Şi Graţiana Ordean, de la BT Capital Partners, a punctat că, sectorul energetic are potenţial de creştere. Totodată, domnia sa a subliniat că observă un decuplaj al companiilor locale faţă de ceea ce se întâmplă în extern.

Analistul BT Capital Partners a spus: "Mă refer aici la Petrom. În ultimele trei luni, cotaţia stagnează sau e uşor în jos, în timp ce preţul petrolului continuă să crească, situaţie care nu poate continua pe termen lung".

Pe de altă parte, Graţiana Ordean a subliniat că, în opinia celor de la BT Capital Parnters, sectorul bancar este subevaluat.

Domnia sa a apreciat: "Spre exemplu, în 2007, creditele erau puţin deasupra depozitelor, acum creditele sunt mult sub acest nivel, la 70%. E mult potenţial de creştere pe această piaţă, deci mă aştept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică". Marius Pandele, de la Prime Transaction, a punctat că sectorul bancar are un mare potenţial, în principal pe seama creşterii dobânzilor, care, în mod normal, vor aduce venituri mai mari pentru bănci.

Totodată, analistul a subliniat că, în cazul celor două bănci româneşti de la BVB, multiplii de piaţă sunt foarte mici.

De asemenea, domnul Pandele a evidenţiat că societăţile având capital majoritar de stat prezintă potenţial, în condiţiile în care acesta are în continuare nevoie de bani, iar memorandumul din acest an privind distribuirea a 90% din profit sub formă de dividende va fi de actualitate şi în 2018.

Folosind datele financiare din ultimele douăsprezece luni şi ratele de distribuţie aferente rezultatelor de anul trecut, analistul a arătat că, potrivit calculelor sale, Transgaz ar avea un potenţial spre 13% ca randament al dividendului, raportat la preţul din piaţă din momentul de faţă, în timp ce Romgaz, Nuclearelectrica şi Petrom au, de asemenea, un potenţial mare de randament de 10-11%".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb