PREVIZIUNI PWC PENTRU 2015: Inflaţia scăzută va duce la relaxare cantitativă în zona euro

V.B.
Internaţional / 8 ianuarie 2015

Creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu

China, cea mai lentă expansiune economică din ultimii 25 de ani

Inflaţia scăzută va duce la relaxare cantitativă în zona euro, creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu, dar China va înregistra cea mai lentă expansiune economică din ultimii 25 de ani. Acestea sunt câteva dintre previziunile PwC pentru 2015, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

PwC prognozează că atât inflaţia, cât şi creşterea economică vor rămâne scăzute în zona euro în acest an.

"Aşadar, ne aşteptăm ca BCE să iniţieze un program de relaxare cantitativă prin cumpărarea de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia", menţionează autorii comunicatului.

În Statele Unite ale Americii, rata şomajului a scăzut sub 6% în 2014, aceasta (luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului), fiind probabil să contribuie la creşterea consumului, arată PwC.

"În analiza noastră, anticipăm că economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată de creştere din 2005. Prin urmare, ne aşteptăm ca SUA să contribuie cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei", se mai arată în documentul citat.

PwC se aşteaptă ca aportul Chinei să fie cel mai mare la creşterea globală în 2015. În schimbm, creşterea previzionată de 7.2% va fi cea mai mică din 1990, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare, estimează analiştii.

Alte două economii BRIC au parte, însă, de probleme mai mari, avertizează PwC, estimând că PIB-ul Rusiei se va diminua în 2015, din cauza preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale. Totodată, creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul analiştilor preconizând un avans de doar 1%.

"Ne aşteptăm ca aportul combinat al economiilor BRIC la creşterea globală să fie în scădere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din creşterea economică globală în 2015", mai relatează analiza.

Totodată, creşterea economică a Indiei este de aşteptat să depăşească 6%.

"După o creştere de sub 6% începând cu 2012, credem că 2015 va fi anul în care economia Indiei va avea o creştere de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului probabil va impulsiona creşterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei şi va contribui la reducerea inflaţiei. Pe termen mediu, credem că bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia", punctează PwC.

În Africa sub-sahariană, creşterea economică va depăşi media globală pentru al 15-lea an consecutiv, estimează analiştii.

"Ne aşteptăm, de asemenea, ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) - Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia - să depăşească rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii", punctează autorii comunicatului.

PwC a identificat trei factori de urmărit de către investitori în 2015. Primul este scăderea preţului petrolului, datorită micşorării cererii la nivel global, creşterii bruşte a volumului de petrol de şist extras în SUA şi producţiei constante din OPEC.

Richard Boxshall, economistul-şef al PwC, a declarat: "Predicţiile şi previziunile noastre iau în considerare că preţul petrolului va fi în medie de 60-70 dolari pe baril în dercursul lui 2015 şi va închide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Însă, dată fiind natura impredictibilă a preţului petrolului, organizaţiile ar trebui să se pregătească şi pentru scenarii diferite".

Al doilea factor este o posibilă "aterizare forţată" a economiei Chinei (o reducere semnificativă a ritmului de creştere).

În acest sens, Boxshall a comentat: "Economia chineză este vulnerabilă, dat fiind nivelul ei de îndatorare privată - aproximativ 250% din PIB -, iar estimările cercetătorilor chinezi din mediul academic arată că începând cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investiţii pentru a crea oraşe fantomă, clădiri de birouri care nu au fost niciodată date în folosinţă şi fabrici inactive. Până acum, guvernul chinez pare să reuşească să ţină în frâu această situaţie, însă impactul negativ al unei «aterizări forţate» nu trebuie ignorat".

Al treilea factor îl constituie escaladarea riscurilor geopolitice.

"Creşterea tensiunilor geopolitice în Rusia şi Ucraina şi în Orientul Mijlociu ar putea avea o influenţă negativă asupra afacerilor şi ar putea avea repercusiuni asupra creşterii economice la nivel global", spune Richard Boxshall.

Firmele din reţeaua PwC (prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti) oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb