Previziuni riscante la Bursa din Sibiu

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2004

Îmi declar cvasi - ignoranţa în materie de piaţă futures. A încercat un broker să mă iniţieze şi mai ales să mă atragă. Nu a reuşit pentru că eu nu cred în lucruri mărunte. Bursa nu m-a atras cînd totalul tranzacţiilor zilnice era de 5 milioane de lei, dintre care "Sanevitul" era 4,5 milioane de lei, iar eu, un amărît, puteam asigura totalul tranzacţiilor pe mai multe zile. Am intrat pe bursă numai la finele anului 1998, cînd bursa începuse să reprezinte ceva. Accidental, citind ziarele specializate pentru piaţa de capital, îmi arunc ochii pe comunicatele pieţei futures de la Sibiu. Am constatat că după contractele privind cotaţiile valutare, apoi cele privind indicii bursei (BET, BET-C, BET-Fi ) au început să fie tranzacţionate contracte pe cotaţia unor acţiuni şi, în ziarul Bursa de vineri, 9 aprilie erau date exemple contractele pe SIF "Oltenia" (SIF5) şi "Banca Transilvania" (TLV) la 1 iunie (sau iulie), respectiv 3.650 lei şi 5.900 lei. Logica îmi spune că, dacă am un contract de vînzare la un preţ şi la o dată, această cotaţie se compară cu închiderea la bursă la data respectivă şi dacă preţul bursei este mai mic, înseamnă că am cîştigat diferenţa, iar dacă este mai mare, am pierdut. Dacă am încheiat un contract futures de cum-pă-rare, dacă preţul bursei este mai mare am cîştigat, iar dacă este mai mic am pierdut. Dacă logica mea este greşită, sper să fiu iertat. Însă mă interesează mai puţin mecanismul real al bursei de la Sibiu, cît previziunile de preţ ale acţiunilor la o anumită dată. Căci în fond, pe astfel de calcule se bazează şi decizia de cumpărare sau vînzare reală a speculatorilor de bursă, cum îi plăcea să se definească răposatul Beno Lobel.

Să vedem ce socoteli putem face pentru cele două acţiuni citate ca exemplu. Joi, 8 aprilie, SIF 5 a fost 3.350 - 3.400 lei, iar TLV, 7.150 - 7.200 lei pe acţiune. Pentru SIF 5, situaţia este clară. Se prevede o creştere de 250 - 300 lei, adică o creştere nominală între 7,35% şi 8,96%. O tranzacţie reală se corectează cu impozite şi comisioane, costul real fiind de 3.385,5 - 3.434 lei (cu 1% comision, iar la vînzare, se obţin net 3.613,5 lei pe acţiune, dacă preţul prognozat se realizează. Scăzînd impozitul pe profit, cîştigul real ar fi de 5,17% - 6,66%. Avînd în vedere evoluţiile din ultimele zile, precum şi rezultatele realizate pe primele două luni, evoluţia şi perspectivele activului net pe acţiune al SIF 5, aceste previziuni pot fi depăşite. Cu alte cuvinte, la bursa din Sibiu ar cîştiga cei care au încheiat contracte de cumpărare şi ar pierde cei care au contracte de vînzare. La BVB, normal, cîştigă cei care au cumpărat şi pierd cei care au vîndut în mod real. Deja vineri piaţa acţiunilor SIF 5 a consemnat creştere. La TLV situaţia trebuie analizată din perspectiva majorării de capital aprobate. Cumpărătorii de joi, pentru 1000 acţiuni vor avea 1275 la data de 1 iunie. Asta înseamnă că la o cheltuială de 7.221,5 lei - 7.272 lei pe acţiune, se vor putea vinde 1,275 acţiuni. Dacă preţul va fi de 5.900 lei cum a prognozat piaţa de la Sibiu, s-ar obţine net 7.431,05 lei pe acţiune, adică un profit de 159,05 - 209,55 lei pe acţiune, sau în procente între 2,18% şi 2,9%. Comparat cu 2,6% do-bînda pe două luni la depozitele bancare, ar rezulta că investiţia în acţiuni SIF 5 este mai profitabilă la SIF 5 decît la "Banca Transilvania". Acestea sînt simple socoteli, dacă nu se materializează prin tranzacţii.

Revenind la titlu, s-ar putea spune că cei care au apreciat cele două acţiuni au fost mai optimişti cu SIF 5 şi pesimişti cu TLV. Personal nu cred că TLV va coborî decît accidental sub 6.000. Dacă se va întîmpla, vînzătorii vor fi cei care au cumpărat înaintea datei de referinţă la preţuri sub 7.000 lei, vor subscrie cele 10% la 3.500 lei şi vor ţine acţiunile pînă după data de înregistrare (21 aprilie) şi asta numai dacă vor fi nevoiţi. Cei care nu vînd de nevoie ci vînd ca să cîştige şi mai mult, vor ţine la preţ. Rezultatele anunţate pe primul trimestru (180,9 miliarde profit) ar trebui să îi determine pe investitori să nu vîndă ieftin.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb