Comisia Europeană şi-a modificat, ieri, în sens negativ estimările privind creşterea economi-că a regiunii, motivînd că ris-curile care vizează redresarea sînt din ce în ce mai multe. Tot-odată, autorităţile de la Bruxelles au avertizat că şase dintre cele douăsprezece ţări care împart moneda unică (euro) vor încălca regulile bugetare pe acest an. Potrivit Comisiei Europene, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia şi Grecia, state care reprezintă 80% din economia de 8.500 miliarde de euro a zonei euro, vor avea un deficit bugetar ce va depăşi limita de 3% din PIB.
Guvernele europene depun eforturi ca să controleze deficitele bugetare, mai ales că, anul trecut, economia zonei a cunoscut cea mai înceată creştere din ultimii zece ani, 0,4%. În 2004, creşterea va fi de 1,7%, potrivit previziunilor Comisiei, care, în octombrie 2003, estima o creştere de 1,8%. Situaţia Europei nu este deloc una îmbucurătoare, dat fiind că estimările privind creşterea economică a SUA sînt de 4,2%.
În ceea ce priveşte politica Băncii Centrale Europene (BCE), Comisia Europeană consideră că sînt destul de reduse şansele ca aceasta să intervină prin diminuarea dobînzii sale (2%), care, deşi este de două ori mai mare decît cea a Rezervei Federale a SUA, se situează la nivelul minim al ultimilor 50 de ani. Săptămîna trecută, BCE a anunţat că dobînda sa de referinţă se află la un nivel suficient de scăzut, cît să sprijine redresarea graduală a economiei.
În urma publicării estimărilor Comisiei Europene, euro s-a de-preciat faţă de dolar, fiind cotat la 1,2089 dolari pe piaţa din Londra, comparativ cu 1,2115 dolari - la finele zilei anterioare.