PREVIZIUNILE S-AU ADEVERIT: Excedentul comercial al Chinei s-a triplat în 2005

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2006

Valoarea surplusului a depăşit 100 de miliarde de dolari

Excedentul comercial al Chinei s-a triplat anul trecut, atingînd recordul de 102 miliarde de dolari, în condiţiile în care exporturile acestei ţări au crescut puternic. Nivelul mare al exporturilor chinezeşti a generat chiar tensiuni cu partenerii comerciali ai ţării, îndeosebi cu SUA şi Uniunea Europeană. Cele două puteri comerciale - americană şi europeană, au ridicat problema politicii monetare a Chinei, care, potrivit acestora, le dezavantajează. Practic, SUA, Europa, chiar şi Japonia, se plîng de o concurenţă neloială care ia naş-tere din cauza monedei subevaluate a Chinei, care aduce exportatorilor avantaje. Chiar dacă autorităţile de la Beijing au decis, în iulie 2005, să reevalueze yuanul cu 2,1% şi să îl lase să fluctueze în raport cu un coş cuprinzînd mai multe valute, măsura nu i-a satisfăcut pe americani.

Excedentul comercial a crescut la peste 100 de miliarde de dolari în 2005 de la 31,9 miliarde de dolari în 2004, respectiv de la 16,7 miliarde de dolari cu zece ani în urmă (în 1995), exporturile ajutînd China să devină economia mondială cu cea mai rapidă expansiune. Exporturile acestei ţări au crescut cu 28% în 2005, iar importurile cu 18%, potrivit datelor publicate, ieri, de autorităţile vamale din Beijing.

Excedentul comercial a atins 11 miliarde de dolari în decembrie 2005. În aceste condiţii, oficialii americani au ameninţat că vor impune taxe vamale la importurile chinezeşti, iar cei ai UE au anunţat că ar putea înainta o plîngere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

"Nu cred că lumea poate să tolereze un asemenea excedent", declară Dong Tao, economist-şef pentru Asia la "Credit Suisse First Boston", sucursala din Hong Kong.

Potrivit datelor publicate ieri, exporturile Chinei au crescut cu 18% în decembrie anul trecut, la 75,4 miliarde de dolari, iar importurile cu 22%, la 64,4 miliarde. Pe întregul an 2005, exporturile au fost de 762 miliarde de dolari, iar importurile de 660 miliarde.

Investiţiile străine, motor al economiei Chinei

Investitorii externi, cum sînt marile companii "Nokia" din Finlanda sau "Sony" Corp. din Japonia, au adus economiei chineze 213 miliarde de dolari în ultimii patru ani. Aceştia şi-au ridicat fabrici aici, beneficiind de pe urma costurilor scăzute cu forţa de muncă şi a taxelor vamale în scădere. În consecinţă, produsele realizate aici au fost tot mai solicitate la export, ceea ce a venit în sprijinul economiei ţării. Astfel, economia Chinei a crescut, în medie, cu 9,2% anual, în perioada 1995-2004.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoa-re a exporturilor Chinei, acestea vor continua să crească, însă excedentul comercial va scădea cu 20% anul viitor, spun analiştii, aducînd ca argument în acest sens politicile guvernamentale de stimulare a cererii interne şi majorare a importurilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb