Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă, potrivit unei surse din presă.
În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 10.00, peste 16.300 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.
Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 n limba română şi 218 822 în limba rusă, informează News.ro.
Duminică dimineaţă au mers la vot şi contracandidaţi lui Chirtoacă în alegerile locale din 2015 - preşedintele actual al PSRM, Zinaida Greceanîi, şi vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu.
Ilian Caşu a spus că a votat, în primul rând, "pentru o primărie transparentă", pentru o primărie ca la Bălţi, unde primar este Renato Usatîi. "Am votat împotriva distrugerii parcurilor, împotriva gheretizării. Am votat împotriva dezordinii din grădiniţe, împotriva distrugerii centrului istoric. Ceea ce ne întristează este că PD si PSRM au transformat acest referendum în PR. Am vorbit cu oamenii, ei spun că dacă mergi la referendum, eşti cu Dodon, dacă nu mergi, eşti cu Plahotniuc", a spus Caşu.
Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, i-a ]ndemnat pe oameni să iasă la referendum, pentru a scăpa de "urgia" de la Chişinău.
Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru", s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic. La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, scrie Deschide.md.
Conform agenţiei menţionate anterior, la referendum - o premieră pentru Republica Moldova - sunt aşteptate peste 650.000 de persoane cu drept de vot din Chişinău, care trebuie să răspundă la întrebarea: "Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?" şi au fost deschise 307 secţii de vot.
Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze "pentru" cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.
Potrivit sursei citate, dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.