PRIETENUL LA NEVOIE SE CUNOAŞTE Patru ţări prietene nu ne vor în spaţiul Schengen şi în zona euro

Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2017

Patru ţări prietene nu ne vor în spaţiul Schengen şi în zona euro

Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern şi ministrul său conservator de Externe, Sebastian Kurz, au respins, ieri, viziunea preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea către est a zonelor euro şi Schengen, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Miercuri, în discursul său anual programatic despre starea Uniunii Europene, Juncker a schiţat o viziune a Uniunii post-Brexit, în care aproximativ 30 de state folosesc moneda unică europeană euro, iar un ministru UE al Finanţelor coordonează bugete-cheie în vederea ajutorării statelor care se confruntă cu dificultăţi. De asemenea, Juncker a îndemnat la primirea României şi Bulgariei în Schengen.

Oficiali francezi, germani şi est-europeni au primit pozitiv acest discurs.

"Consider acest concept ca negândit. Pur şi simplu nu are sens ca zona euro să fie extinsă înainte să fie rezolvate aceste probleme, deoarece, altfel, aceste vor probleme vor fi şi mai mari", a declarat Kern, evocând ca exemplu criza zonei euro în care Grecia s-a aflat pe marginea prăpastiei falimentului mai mulţi ani.

"Dacă doriţi, aceasta este o extindere a problemelor în fond şi la urma urmei şi nu un plus în cooperarea europeană. Eu cred că această idee nu este reflectată", a menţionat Kern, menţionând: "Zonele euro şi Schengen sunt deschise tuturor, dar numai cei care îndeplinesc criteriile (aderă).

Trebuie să evităm situaţii precum cea din Grecia".

Referitor la poziţia Austriei, avocatul Gheorghe Piperea a declarat ieri, pe Facebook: "Previzibil, Austria nu susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi la zona euro. Nu că nu ar deţine porţiuni consistente din economia românească ultra-profitabilă pentru austrieci (nu şi pentru românul de rând). Şi nici că nu ar deţine 30% din masa lemnoasă a României, tăiată câineşte în ultimii 15 ani pentru a face mobilă în Austria. Dar, cancelarul austriac a afirmat că extinderea celor două zone nu ar trebui realizată atât timp cât nu sunt rezolvate probleme precum fraudele fiscale, munca detaşată firmelor est-europene pentru a limita costurile. Hm... Fraude fiscale. Munca detaşată pentru salarii de doi lei, nefiscalizate în România.

Oare o fi vreo legătură cu nişte discuţii şi îndrăzneli ale unor autorităţi române pe zona fiscală din ultima vreme? Cu nişte suspiciuni de fraudă fiscală practicată aristocratic de nişte mega-manageri cu sânge albastru, austriac pe la noi? Oare seamănă treaba asta cu o atenţionare? Sau cu strategia «săriiiiţi, hoţii!»?"

Menţionăm că, tot ieri, oficiali germani s-au declarat sceptici cu privire la posibilitatea ca România şi Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, conform publicaţiei spaniole ABC.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România şi Bulgaria "nicio posibilitate să intre în spaţiul Schengen". "Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs", a punctat responsabilul german.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani şi cu privire la extinderea zonei euro şi adoptarea monedei comune de către România şi Bulgaria. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, a salutat iniţiativa lui Juncker aflată "pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană", dar a amintit că pentru ca alte ţări să se poată alătura zonei euro "este necesar să îndeplinească toate criteriile", iar o adoptare "prematură" a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

Este evident că statele care intră în zona euro "trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă şi puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări", a explicat oficialul german, menţionând că Germania doreşte "o Europă puternică".

Mai tranşant decât Schaueble a fost preşedintele comisiei de finanţe a Uniunii Creştin Sociale (CSU - aliata bavareză a Uniunii Creştin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunţat clar împotriva extinderii zonei euro şi a spus direct că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a se alătura acestei zone.

Împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen s-a pronunţat şi Xavier Bettel, care i-a urmat lui Jean-Claude Juncker în funcţia de premier al Luxemburgului, în 2013.

Şi premierul olandez Mark Rutte şi-a exprimat opoziţia faţă de intrarea Bulgariei şi României în zona Schengen, spunând: "Nu în acest moment. Ne opunem acestui lucru. Există prea multe temeri privind controalele la graniţă şi corupţia".

Banca Austriei se opune relaxării condiţiilor pentru aderarea la zona euro

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a apreciat, ieri, că zona euro nu ar trebui să relaxeze condiţiile ce trebuie îndeplinite de statele membre UE care vor să adere la euro, adăugând că ar trebui analizate cu atenţie economiile statelor candidate, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, care este şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a subliniat: "O relaxare a criteriilor de aderare trebuie respinsă cu stricteţe în interesul stabilităţii pe termen lung a economiei europene".

Nowotny a precizat că principalele criterii ce trebuie îndeplinite pentru aderarea la zona euro se referă la rata inflaţiei, evoluţia dobânzilor pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică, stabilitatea cursului de schimb şi o serie de aspecte juridice precum independenţa băncii centrale.

"Însă, aşa cum experienţa ne-a demonstrat, luarea în considerare a criteriilor ce ţin de economia reală este absolut necesară pentru deciziile concrete", a spus Nowotny, dând ca exemplu balanţa comercială a unei ţări sau datele referitoare la locurile de muncă şi veniturile per capita.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a mulţumit, pe Twitter, lui Juncker pentru susţinerea ideii sale ca în prima jumătate a anului viitor să fie organizate pe tot cuprinsul UE dezbateri pe tema viitorului proiectului european în perioada post-Brexit. De asemenea, liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a împărtăşit abordarea lui Juncker conform căreia Uniunea Europeană trebuie să profite de Brexit şi de insuccesul populiştilor pentru a avansa pe calea federalistă.

LUNA TRECUTĂ, LA BUCUREŞTI

Macron, răspuns evaziv la întrebarea dacă Franţa susţine intrarea României în Schengen

Propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la viitorul zonei euro sunt "absolut compatibile", a declarat, ieri, comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice şi Financiare Pierre Moscovici, relatează presa internaţională.

Cei doi lideri au exprimat recent poziţii aparent divergente pe această temă, Macron dorind "un buget real al zonei euro", contrar preşedintelui Comisiei. În discursul său de miercuri, Jean-Claude Juncker a declarat că nu este în favoarea unui buget separat, ci mai degrabă a unei "linii bugetare substanţiale dedicată zonei euro în cadrul bugetului UE ".

Luna trecută, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus, în declaraţia comună susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis după întrevederea avută la Palatul Cotroceni, că România are dreptul să ceară integrarea în spaţiul Schengen, însă, în opinia sa, acest spaţiu "nu funcţionează bine" şi ar trebui reformat.

Preşedintele Franţei a spus: "Dorinţa noastră este că Europa să meargă înainte. Deja de mai mulţi ani aveţi tot dreptul să cereţi integrarea în Spaţiul Schengen şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă trebuie să fiu onest. Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi sigur că nu putem să ne bucurăm de asta, iar dorinţa mea este ca în următoarele luni să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile comune privind azilul şi primirea populaţiilor exterioare şi să vă asociem la această discuţie".

Ulterior, răspunzând la o intrare privind sprijinul Franţei pentru aderarea României, Macron a mai spus că nu are niciun motiv să se opună aderării: "Da, în condiţiile pe care tocmai le-am definit. În primul rând pentru că vreau să salut toate eforturile făcute aici în ceea ce priveşte combaterea terorismului, cu seriozitate, de către România care a contribuit la securizarea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, şi de asemenea în cadrul cooperării justiţie şi poliţie, care este exemplară între ţările noastre. Apoi, reticenţa care a existat în ceea ce priveşte aderarea României în spaţiul Schengen este legată de faptul că acest lucru ar fi însemnat riscul de a-i lasă pe migranţi să intre în Europa şi mâine în Bulgaria aş putea să spun acelaşi lucru. Dar cred că istoria ne arată că şi cu România şi Bulgaria în afara spaţiului Schengen, migranţii tot au intrat în Europa, deci pot să constat că România cooperează într-un mod deosebit de eficace, face eforturi, respectă regulile de aderare la spaţiul Schengen, şi faptul de a avea România în exteriorul spaţiului Schengen nu aduce o protecţie suplimentară pentru cei care sunt în interiorul acestui spaţiu".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu trebuie sa ne mire faptul ca articolul nu are semnatar o pesoana fizica. Articolul foloseste acuzatii indreptatite la adresa unor companii straine implicate in economia romaneasca, ca perdea de fum cu care sa se acopere motivul pentru care Romania este o tara nefrecventabila. Pentru ca Romania reprezentata de Dragnea, Grindeanu, Palada, Tudose si Genunche Pop este o tara pestilentiala. Despre asta este vorba, oricat ar vopsi cioara unii ziaristi.!

    1. Oare de ce nu ma mira ca interventia ta este anonima?

      Inventezi.

      In articol nu exista nici o acuzatie "la adresa unor companii straine implicate in economia romaneasca".

      Citesti ce vrei, dar nu ce este scris. 

      chiar nu ai ghicit?

      Imi sunt total antipatici cei enumerati de dvs, insa articolul subliniaza corect o tendinta: Romania nu reprezinta nimic pentru "partenerii" europeni decat atunci cand acestia au refugiati de distribuit sau diferite fregate de casat. Drept dovada placa asta cu "nu sunteti pregatiti" ruleaza cu mult inainte ca Dragnea sa fi aparut in peisajul politic.

      Dupa ce ne-au luat abuziv toate resursele (paduri, petrol, gaze, banci, etc., etc.,) acum Austria nu mai sustine Romania. De ce trebuie ca propriile resurse indiferent de natura lor sa fie luate de straini fara a plati impozite sau taxe? Nationalizarea resurselor naturale produse si vandute in Romania de companii multinationale trebuie sa inceteze. Romania si resursele naturale ale tarii sunt ale romanilor si ale Romaniei.

    Austria, Germania etc. unde mai fac afaceri asa de profitabile daca trebuie sa respecte "legea" ca la ei acasa? Daca se intampla asa, trebuie sa avem euro, si o lege pe tot tinutu' european. Atunci aceste tari prospere trebuie sa gaseasca o noua colonie, spre India, Turcia, Brazilia, Ucraina doar ca acolo calca pe bataturi pe unu' ca Putin si nu indrazneste " bogata Europa".

    Drepturile omului nu sunt respectate in Romania de ex. cu toate ca suntem tara membra UE de 10 ani. De ex un angajator multinationala aici poate sa desfaca contractul de munca ca te-ai uitat la telefon, legal, sistemul juridic din tara ii da dreptate. Acelasi sistem juridic te blocheaza sa ajungi la Drepturile Omului afara. Iccj nu exista! in asemenea cazuri, Parlamentul Romaniei aproba asa ceva cu sindicate cu tot. Gargara fac toti. 

    Csm iarasi nu exista. Ca a dat-o pe una afara ma bucur, cand le-am sesizat cazul meu l-au clasat! Nu au verificat ceea ce am zis. 

    Tara din lumea a III-a, aia suntem si acum ne confirma cei din articol cu subiect si predicat! Asa si trebuie sa fim?

    Elvetia e de acord sa renunte la franc pt euro? Suedia la coroana? Uk a raspuns la aceste dileme. 

    Pentru ei,mai importanti sunt musulmani decat romanii si bulgarii.Trebuie sa sprijine un fost aliat,chiar daca uneori le mai da cu tifla.Excroci au fost excroci sunt inca.

    1. Corect, buna observatie

    Aceste 4 tari, ce ne pun piedica pe fata, dar mai sunt si altele, sunt tocmai cele care detin cele mai multe si diversificate active in Romania, de la banci, asiguratori, distributie energetica de orice fel, exploatare resurse, comert , adica cei care ne-au ras totul, acum ne tin de lant si nu ne lasa sa avnsam decit cit vor ei! Asa ne trebuie!! Nici URSS nu-si batea jos asa cum fac astia, cel putin pe fata!

    Romania trebuie sa solicite fiecareia dintre aceste tari motvele pentru care se opun si argumentele documentate care sa sustina motivele respective.

    In cazul in care argumentele sunt juste Romania trebuie sa le multumeasca si sa ia masurile neceesare pentru rezolvarea problemelor semnalate. 

    In cazul in care argumentele nu exista sau nu sunt juste/documentate, Romania trebuie sa le transmita tarilor respective datele care contrazica argumentele respective si le descalifica motivele, urmand ca totodata sa le solcite modificarea pozitiei. Daca nu se intampla aceasta si pozitia erronata persista, ramane sa dreptatea (si eventual despagubiri) in instantele internationale. Pana la urma, avem nu numai obligatii, dar si drepturi si daca ne-am achitat de obligatii atunci ne putem cere drepturile.

    Pana atunci insa ramane intrebarea: "Ne-am achitat de obligatii si astfel suntem pregatiti pentru a fi primiti in spatiul Schengen"? Pentru ca in zona Euro, cu siguranta inca nu putem face fata si atunci este mai bine sa asteptam (spre binele nostru, in primul rand). 

    1. Supraimpoziteaza firmele din respectivele tari, pana la faliment!

      Pot sa si plece, civilizati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb