Prim-ministrul Poloniei a fost primit la Palatul Victoria, de Nicolae Ciucă

G.D.
Politică / 28 martie 2023

Sursa foto: www.gov.ro

Sursa foto: www.gov.ro

Actualizare Mateusz Morawiecki: "Liderii din Polonia şi România au spus «Nu construiţi Nord Stream 2»"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat, astăzi, la Bucureşti, că liderii din Polonia şi România au pledat "ani de zile" împotriva construcţiei Nord Stream 2 şi, în prezent, "s-a dovedit" că au avut dreptate.

"Războiul din Ucraina este pentru Uniunea Europeană o mare verificare a solidarităţii, examen pe care România şi Polonia l-au luat cu brio. Nu se simte pulsul mai bine decât în statele care au fost în spatele Cortinei de Fier şi care astăzi înţeleg foarte bine ce riscuri, ce ameninţări aduc aceste acţiuni din Estul graniţelor noastre. Orice şef de stat din Europa ştie acum şi a aflat ce spuneam noi în trecut", a declarat şeful Guvernului de la Varşovia, potrivit traducerii oficiale, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit premierului Poloniei, vocea ţărilor din regiune "se aude din ce în ce mai bine".

"Punctul de greutate se transferă în direcţia Poloniei, României, ţărilor din Europa Centrală. Şi tocmai liderii din Polonia şi din România care au spus ani de zile 'Nu construiţi Nord Stream 2, haideţi să nu devenim dependenţi de Rusia'. Noi asta am spus, Guvernul nostru şi Guvernul român. Din păcate, s-a dovedit că am avut dreptate. Astăzi, după ce deja am suportat efectele, partenerii din Vest ne dau dreptate. Diagnosticele pe care le-am pus noi în trecut s-au dovedit reale", a transmis Morawiecki.

---

Actualizare Mateusz Morawiecki: "Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen"

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, astăzi, şeful Guvernului de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, la Bucureşti, la începutul întrevederii celor două delegaţii guvernamentale.

"Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, dar ceea ce spun aici va fi nepopular, dar printre prieteni îmi permit să spun - un mare efort, care rezultă din datele statistice şi din România şi din Polonia, este faptul că oameni foarte talentaţi de la noi se duc în Uniunea Europeană şi acest aflux de sânge, putem să spunem, se referă la mii, la sute de mii de oameni pe care i-am pregătit, i-am instruit, am depus eforturi financiare şi ei pleacă. Aceste cheltuieli pe care noi le-am suportat se îndreaptă spre o favoare a pieţelor occidentale alimentate cu acest aflux. Fireşte că noi apreciem faptul că mulţi bani din diferite granturi şi aşa mai departe ajung mai departe în economia polonă şi în cea românească", a spus Mateusz Morawiecki.

El a afirmat, în acest context, faptul că "elementele de construcţie economică sunt în aşa fel elaborate încât să acţioneze în favoarea celor puternici".

"E vorba de fluxul de capital şi fluxul forţei de muncă şi din domeniul serviciilor. Aşadar, e bine să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie similară, iar cei care sunt mai puternici decât noi, germanii, francezii, italienii, încearcă să câştige. E bine că noi am învăţat să colaborăm şi acest lucru se răsfrânge în favoarea noastră", a adăugat premierul polonez.

---

Actualizare Nicolae Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre "trasabilitatea exporturilor din Ucraina"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, că România şi Polonia se numără printre ţările care vor discuta cu Executivul comunitar despre "trasabilitatea exporturilor din Ucraina", astfel încât fermierii să nu mai fie afectaţi de "speculă"...Citeşte mai mult...

---

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, astăzi, la Palatul Victoria, cu onoruri militare, pe prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, aflat în vizită oficială în România, informează Agerpres.

Cei doi premieri vor participa, în plenul delegaţiilor oficiale, la o reuniune interguvernamentală, urmată de o ceremonie de semnare a documentelor bilaterale.

Vor fi semnate un memorandum de înţelegere între Ministerul Sportului şi Turismului din Republica Polonă şi Ministerul Sportului din România şi o declaraţie de cooperare în domeniul protecţiei civile între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Serviciul de Stat al Pompierilor din Polonia.

La finalul ceremoniei, cei doi premieri vor participa la o conferinţă de presă comună.

Premierul polonez va fi primit, apoi, la Palatul Cotroceni, unde va purta convorbiri oficiale cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb