Noua coaliţie de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut cu bine primul test înaintea învestirii guvernului Ciucă, după ce a reuşit să îşi impună voinţa la conducerea celor două camere ale Parlamentului. Florin Cîţu a devenit preşedintele Senatului, cu 82 voturi pentru şi 25 voturi contra, iar Marcel Ciolacu - preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 217 voturi pentru şi 77 voturi contra. Marcel Ciolacu a învins-o la vot pe Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, care a fost propunerea USR pentru funcţia de preşedinte, în timp ce Florin Cîţu a trecut de Anca Dragu, fostul preşedinte al Senatului.
Cîţu le-a mulţumit colegilor săi pentru vot, i-a mulţumit fostului preşedinte al Senatului şi a anunţat că, de vineri, se va apuca de treabă. Asta deoarece, la propunerea PNL, noul preşedinte ales va intra în funcţie în 26 noiembrie, pentru a da posibilitatea USR să atace la CCR decizia de revocare a Ancăi Dragu.
"Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă voi asigura că atât măsurile sociale şi economice pentru care PSD şi-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât şi că programul de guvernare va fi susţinut în Parlament şi respectat întocmai", a fost primul mesaj transmis de Marcel Ciolacu, după alegerea sa în noua funcţie.
Dacă la Camera Deputaţilor, procedura a fost mai uşoară şi şedinţa de plen mai liniştită, deoarece funcţia de preşedinte era vacantă de la jumătatea lunii octombrie când Ludovic Orban a demisionat, la Senat a fost nevoie în prealabil de revocarea din funcţia de preşedinte a Ancăi Dragu (USR), decizie care a fost contestată de aceasta şi de colegii săi din formaţiunea politică.
"Constituţia României prevede în mod expres stabilitatea funcţiei de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a evita un abuz de putere. Constituţia prevede că preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, ceea ce în cazul de faţă înseamnă perioada 2020-2024. CCR statuează că orice reglementare care ar face posibilă revocarea preşedintelui Senatului ori de câte ori s-ar realiza majoritatea de voturi suficientă unei asemenea măsuri ar fi de natură să creeze o instabilitate instituţională perpetuă. Constituţia, CCR şi practica arată că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie e nejustificat. Ce se întâmplă astăzi e un abuz de putere şi o tentativă de acaparare a statului român. Asistăm la o tiranie a majorităţii. Preşedintele Senatului are un rol special în arhitectura instituţională, fiind al doilea om în stat şi nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne şi nici de a transforma singur simplele proiecte în legi. Preşedintele Senatului poate sesiza CCR asupra legilor sau hotărârilor asupra cărora există suspiciuni de nelegalitate sau de neconstituţionalitate. Obiectivul USR este să asigure că actuala coaliţie nu va comite abuzuri, iar opoziţia va avea pârghiile necesare să limiteze aceste abuzuri. Revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unui demers la CCR", a declarat Anca Dragu, înaintea deciziei de revocare.
La rândul său, liderul grupului senatorilor USR, Radu Mihail a spus: "Suntem astăzi în faţa unei noi încercări de mistificare a votului românilor de anul trecut. Echipa mincinoasă, care este ilustru reprezentată aici, a promis românilor o guvernare fără PSD, fără ciuma roşie. Acum falsifică rezultatul alegerilor, nu mai are răbdare şi a trecut rapid la acapararea statului român, modificând legi, schimbând oameni cu un singur scop: să fie lăsaţi să fure în linişte. De ce trebuie schimbată Anca Dragu? Pentru că în acest moment este singurul om cu greutate în stat care încă mai reprezintă rezultatul votului de anul trecut. (...) Actuala coaliţie nu e decât un grup care vrea să controleze cele mai înalte funcţii în stat pentru a se asigura că poate să devalizeze, fără impunitate, statul".
În replică, senatorul liberal Daniel Fenechiu a precizat că nu PNL a părăsit fost coaliţie de guvernare, nu PNL a cerut demiterea guvernului Cîţu şi nu PNL a făcut alianţă cu AUR.
"Ne spunea doamna Dragu de abuz de putere. Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii, că există proporţionalitate în alegerea conducerii structurilor deliberative. Doamna Dragu ne spune că ea ar fi garanţia că majoritatea nu va comite abuzuri. Instituţiile să constate eventuale abuzuri sunt altele, nu preşedintele Senatului. (...) Este de-a dreptul ilar, ca în momentul în care nu te mai bucuri de încrederea colegilor să spui că e un abuz. Democraţia înseamnă vot, majoritate. Dreptul minorităţii de a se exprima este de netăgăduit de nimeni. Faţă de aceste lucruri, eu cred că USR are posibilitatea să conteste la CCR revocarea doamnei Dragu, dar gestul decent al USR ar fi să ia act de voinţa majorităţii de a desemna un nou preşedinte. Abuzul de putere vine de la o minoritate care se revendică în fruntea unei structuri în care este o minoritate", a afirmat Daniel Fenechiu.
În timp ce reprezentanţii PSD au ţinut să îi mulţumească pentru colaborare fostului preşedinte al Senatului, cei ai UDMR au precizat că propunerea de revocare din funcţie a Ancăi Dragu nu este o sancţiune, ci doreşte să reflecte noua configuraţie politică a Senatului, fapt care se regăseşte conform acestora în litera şi în spiritul Constituţiei.
Într-un final Anca Dragu a fost revocată din funcţia de preşedinte al Senatului. Au votat pentru revocare 82 de senatori, 24 au votat împotrivă, iar 9 s-au abţinut.
Cei care s-au abţinut au fost senatorii AUR aşa cum a anunţat copreşedintele formaţiunii politice, Claudiu Târziu, deoarece ar exista suspiciuni cu privire la respectarea Constituţiei.
"Onorata CCR ne va lămuri probabil, după ce colegii de la USR vor face sesizarea de rigoare. Acum, vorbind de majorităţi şi minorităţi, le reamintesc celor de la USR că au beneficiat de tirania majorităţii, au încurajat-o, au profitat de ea şi au alimentat-o atât timp cât s-au aflat în majoritatea guvernamentală. (...) S-au făcut abuzuri şi sper ca acestea să nu continuie sub noua majoritate. Din păcate, felul în care se face schimbarea şefilor Camerelor nu ne dă prea multe motive de speranţă. Sperăm că ceea ce s-a întâmplat sub vremea USL1 să nu se repete sub USL2. Amintesc aici de perioada când s-a dat un atac la adresa statului, cu suspendarea preşedintelui şi schimbări în fruntea unor instituţii. Astăzi suntem în opoziţie, dar mâine vom fi noi la putere şi ar fi bine să nu ne provocaţi să vă facem mâine, ceea ce ne faceţi astăzi", a declarat Claudiu Târziu.
Menţionăm că în contextul în care preşedinţii PNL şi PSD vor conduce cele două camere, vicepreşedinţii devin foarte importanţi, asta pentru că, de facto, ei vor conduce majoritatea şedinţelor. La Senat, vicepreşedinţii din partea PSD vor fi Robert Cazanciuc şi Paul Stănescu. De asemenea, Marius Dunca va fi chestor al Senatului. La Camera Deputaţilor, vicepreşedinţii din partea PSD vor fi Daniel Suciu şi Ana Cătăuţă.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 24.11.2021, 08:49)
...
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 24.11.2021, 09:08)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2021, 10:48)
urate mesaje
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2021, 18:07)
va dati seama?
daca-l suspendam pe Iohannis .... Citu e presedinte interimar ! Hahahahhaaaa , nu am mai ras de mult timp asa de mult