Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, este de părere că în ultimii 20 de ani s-au realizat foarte multe în privinţa consolidării sistemului de Justiţie din România, iar demersul trebuie să continue în direcţia bună, întrucât ne aflăm pe ultima sută de metri.
Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bucureşti: "S-au realizat foarte multe în 20 de ani, în privinţa consolidării sistemului de Justiţie, crearea unei Justiţii cu adevărat independente în România. S-au realizat foarte multe în cei 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) în vigoare. E ca şi cum aţi alerga la un maraton, iar acum sunteţi pe ultima sută de metri. Mesajul meu este: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită! Alergaţi în continuare către finish, pentru că aproape aţi ajuns acolo. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei care încă trebuie îndeplinite, nu vă opriţi, nu staţi în loc, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă!".
Oficialul european a menţionat că finalizarea MCV în 2019 este "o ambiţie", nu "un termen", iar acest lucru este posibil întrucât mai sunt câteva lucruri de îndeplinit.
"Nu este deloc imposibil. Este posibil dacă putem afirma că toate recomandările Comisiei Europene sunt urmate, pentru că nu avem termene limită, avem o ambiţie - 2019, dar acest lucru poate fi realizat numai prin paşi concreţi, prin măsuri concrete", a explicat oficialul european.
"Cel mai important este că toţi cei implicaţi trebuie să lucreze din greu împreună, nu unii împotriva altora, ci împreună", a spus oficialul de la Bruxelles.
Frans Timmermans a precizat că a convenit cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv cu reprezentanţii Guvernului şi cu premierul Viorica Dăncilă intensificarea contactelor pentru finalizarea MCV. Domnia sa a afirmat: "Voi fi la dispoziţia lor, dacă este necesar, în fiecare zi. Echipele noastre vor fi în contact direct".
Timmermans a subliniat că este foarte corect informat de Reprezentanţa Comisiei Europene cu privire la situaţia din România, iar opiniile potrivit cărora Comisia Europeană este greşit informată nu corespund realităţii.
Timmermans a mai afirmat: "Atacarea sistemului de Justiţie în mass-media, în dezbateri publice, poate genera riscul creării, în rândul populaţiei din România, a unei impresii că ceva nu merge bine cu Justiţia. Întotdeauna sunt posibile îmbunătăţiri, uneori chiar de dorit, însă respectarea rolului celuilalt, respectiv pentru sistemul de Justiţie, pentru Executiv, pentru Legislativ sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru care se bazează pe cooperare şi ne va duce la momentul în care putem afirma că putem încheia MCV-ul".
• "Poliţia magistraturii trebuie făcută de magistraţi"
Întrebat despre raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care a cerut revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Frans Timmermans consideră că "poliţia magistraturii" trebuie făcută de către magistraţi.
Domnia sa a subliniat: "Cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Dacă este o problemă cu magistraţii, atunci ar trebui ca cineva din magistratură să cerceteze acea problemă. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă, atunci ea ar trebui să fie verificată, dar nu de cei din Guvern sau din exterior, ci de alţi oameni din sistem, pentru a asigura separaţia puterilor în stat".
Oficialul european a spus că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.
"Am fost informat şi am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni", a declarat domnia sa, adăugând: "Nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva este greşit, dar în principiu, dacă există acuzaţii împotriva unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot".
Frans Timmermans a declarat, cu privire la discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că social-democraţii mai degrabă ar discuta cu oamenii despre locuri de muncă, sănătate şi învăţământ, şi mai puţin despre reforma judiciară.
__________________
Frans Timmermans: "Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască faptul că România este mai mult decât pregătită să devină partener în Schengen şi să fie parte din Schengen, din punct de vedere al accesului vamal şi la aeroporturi. Nu se poate formula o critică faţă de gradul de pregătire a României. România este gata de Schengen şi ar trebui să aibă dreptul să devină membru în acest spaţiu".
__________________
Modificarea legilor justiţiei din România a fost principalul subiect discutat ieri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Timmermans a declarat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, dar "atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României".
__________________
Timmermans: "Va trebui să lucrăm la legile Justiţiei, precum şi la codurile penale, ca să ne asigurăm că totul iese bine".
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 02.03.2018, 00:33)
De parca-i intereseaza pe infractori altceva decat sa fure si sa scape ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 01:51)
Dar pe securiști ce-i interesează?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 08:25)
Pe securisti ii intereseaza sa fure si sa scape, asta ati facut in ultimii 30 de ani.
Huooo penalilor, nu pacaliti pe nimeni cu propaganda coastra. Jos HOTIA, PSD LA PARNAIE!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:35)
Securiștii sunt de la Securitate, infiltrați în toate instituțiile statului, inclusiv în partidele politice. Dar au propriile partide, acum PNL și USR.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 02.03.2018, 09:39)
Cum sa nu alerge dragnea in sens opus cand sensul normal il duce catre puscarie pentru zecile de milioane de Euro delapidate via Teldrum si alte vehicule si inginerii finaciare? Asta este cultura de baza a baronilor PSD - palmarea banului public in propriile buzunare prin atribuirea de contracte catre firmele de cumetrie.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:44)
Pe viitor o sa deszapezeasca armata, firmulitele nu pot.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de ion în data de 02.03.2018, 11:47)
...Unul dintre cel mai mare prieten cu.... "acei securisti "pe care-i tot invoci mata prin comentariile matale este chiar Dragnea { vezi ospatul facut de Dragnea cu ocazia taieri pporcului de craciun)
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Vanat în data de 02.03.2018, 14:02)
Ai uitat de amicul Voiculescu, tatal securistilor si bun prieten cu dragnea (pana si "secretarele" si le schimbau intre ei). Au ajuns securistii sa strige "securistii!" - culmea securismului in Romania. O televiziune a unui securist (Antena 3) acuza oponentii acestuia (si ai bunului sau amic dragnea) ca sunt securisti!!!!
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Vanat în data de 02.03.2018, 14:05)
Pot, dar nu este suficient. Trebuie sa faca parte din fratia rosie a baronetului PSD pentru a primi contracte.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 17:24)
De ce nu vorbim despre securiștii care conduc mafia securistă?
Victimele Securității sunt cunoscute.
2. Bună asta
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 01:53)
Deci poliția Securității trebuie s-o facă securiștii? Și ce-i va opri pe securiști să facă și poliția magistraturii?
Și cum ar mai putea fi vorba de un stat de drept?
2.1. Securistii (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Achim în data de 02.03.2018, 08:01)
Tot vad prin comentariile la articolele pe aceasta tema referiri la securisti. N-am vazut o initiativa legislativa care sa reguleze arena de lupta a securistilor. Vad alta zona, cum sa scape (mai usor) potentialii infractori, dar nu toti, ci in special cei cu grad politic inalt. De unde deduc ca, in ciuda comentariilor, securistii sunt doar bau-bau in piesa asta. Daca schimbi o persoana si modifici acele legi asa cum se vede pana acum, nu schimbi ceea ce zici ca vrei sa schimbi, ci doar dai imunitate unor bastani. Asa ca degeaba comentezi acru!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:39)
Logic că e degeaba. Zici că nu poți controla Securitatea cu Parlamentul și vedem bine că de 28 de ani Securitatea nu poate fi controlată, de către cetățeni, prin intermediul Parlamentului.
Ce-i oprește pe securiști să controleze justiția și politica?
Când vrem să adoptăm legea răspunderii magistraților, contrapunând astfel o constrângere serioasă în raportul cu șantajul securist, cine se împotrivește? Securitatea și cei 140 000 de beneficiari ai finanțărilor dubioase.
3. Strambi care ne conduc
(mesaj trimis de A politic în data de 02.03.2018, 02:58)
Mersul acestui om nu ma convinge ca propune sa il urmam sau ca ajungem departe.
Tataie "ca de la socialist la socialist" 4 mil de romani sunt in afara Romaniei deci cu locurile de munca nu trebuie sa te ingrijorezi in buza pensiei ca din cei 4-5 mil care lucreaza in tara acum pot sa urmeze calea primilor 4 mil, prin urmare poti sa rogi firmele care platesc salar de mizerie aici sa mearga acasa la ei ca romani pot sa mearga sa lucreze acolo pe bani nu pe rabdari fripte ca aici.
Treaba cu justitia independenta poate parea o gluma buna sau proasta, depinde din ce punct de vedere te uiti. Trebuie sa citesti doar presa de anul acesta. De ex. acest ziar are tradus pentru tine in engleza cateva lucruri care poate te-ar interesa. O felicitare din Madagascar poate primesti. Daca nu sa sti ca pe calul care trage trebuie sa insisti adica noi platim taxe si impozite nu cei din Madagascar pe care ii salutam calduros.
Cred ca si in urmatori 30 de ani ne tot umpli capul cu baliverne gen Mcv, Shangen ca suntem aproape dar nu vedem luminita de la capatul tunelului.
Iti recomand sa mergi inapoi pe calea ferata sa nu poluezi atmosfera sa mai vezi directia daca e buna sau nu, ia un tren normal nu aduce de afara ca la Mihai vagon de afara locomotiva romaneasca din ani '70.
Per general impresia care mi-ai lasat-o este ca nu ai spus nimic, a fost o mica excursie in Estul Sabatic pentru tine.
Ei bine PA.
3.1. B tivanule (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 08:27)
Nu esti doar cersetor care vrea sa i se stearga creditul ci si hot si iubitor de penali, deranjat de cinste si corectitudine. Deci esti un "smecher", un viclean.
3.2. Altă întrebare! (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:26)
Daca esti scolit ca Tovarasa Leana sau Dottore Ponta, atata poti.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:42)
continuati sa alergati fraierilorca pe noi oricum nu ne intereseaza decit sa va furam ce mai aveti,portul aeroportul ,cfr smd,continuati sa ne fiti slugi
4.1. Alergati in cerc (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:48)
Directia o sa ne spuna la urmatoarea vizita de Paste dar nu a Cailor.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 09:54)
Te uiti prea mult la filme grecesti.
Se numeste strategic dezvoltare, stabilitate, durabilitate, predictibilitate si haț o Transeliectica.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 13:05)
slaves to the commies, slaves to eu a nation of slaves! rip!
5. Alergatul la maraton poate duce la moarte
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 10:09)
Cum sa faci o asemenea comparatie? 42 Km +195 m e maratonul.
6. Rezumat: 2 oferte grozave și o singură cerin&
(mesaj trimis de Florin în data de 02.03.2018, 11:45)
Ce a oferit Timmermmans, vicepreședintele Comisiei Europene în numele Comisiei?
1. Ridicarea MCV, chiar până în 2019, înainte de preluarea de către România a președinției UE.
2. Susținerea Comisiei pentru intrarea României în zona Schengen.
Cerința: de a nu permite controlul politic asupra Justiției
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 20:31)
A venit sa vada daca sint pericole in cazul in care ne vor taia fondurile europene "din vina noastra" ca punem piedici justitiei. Sta linistit acum. A vazut nivelul jalnic al clasei politice la putere si obedienta celor din opozitie. Nu mai avem vana sa ne cerem drepturile. Sintem vulnerabili ca stat. Nu avem elite, oameni de stat, securistii, cum le spuneti, infiltrati peste tot fie sint capuse fie sint aserviti altor interese decat cele nationale, in jurul nostru toti vecinii "ne iubesc" , partenerii strategici sau nu, ne jupoaie de tot ce e valoros incluzand materia cenusie crescuta aici, educatia e la pamant, sanatatea la fel. Ce perspective avem? Care sint oamenii de stat care ar putea remedia ceva? Copiii se gandesc inca din cladele primare sa plece la studii in alte state si sa nu se mai intoarca! Trist!
7. TRANSPARENȚĂ LA CAP ???
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 11:47)
Microfoane și camere din nano mm în nano mm LA CAPUL PEȘTELUI nu coadă .D-L Franc T. !!!!!!!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 12:19)
Pas alert, dar tot pe loc......
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 14:07)
Cred ca dl. Timmermans se referea la sens sens si nu la directie. Sau poate traducerea cuvintelor lui nu este una fericita.
10. Scrisoarea lui Pleșoianu către Timmermans
(mesaj trimis de de Liviu Pleșoianu în data de 02.03.2018, 15:12)
Dragă domnule Timmermans, vă scriu în cele ce urmează referitor la câteva afirmații ABOMINABILE pe care le-ați făcut azi în țara mea:
Având în vedere că ne-ați asigurat astăzi de faptul că sunteți „extrem de bine informat” de distinsa Angela Cristea, şefa Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti („Face o treabă incredibilă, mă informează mereu corect și sunt foarte mândru de ea!”), mizez pe faptul că respectiva distinsă vă va informa și cu privire la ce vă scriu aici. Oricum, vom verifica foarte ușor dacă v-a informat, deoarece vă voi trimite și direct o scrisoare, peste doar câteva zile.
Trei comentarii am deocamdată pe marginea declarațiilor pe care tocmai le-ați făcut în capitala țării mele:
„Atacarea justiției în mass-media, în declarațiile publice poate conduce la impresia în rândul populației că justiția este slăbită. Respectul pentru justiție, pentru legislativ sunt necesare pentru a ajunge în momentul în care putem considera că putem încheia MCV-ul.”
Domnule Timmermans, trebuie să vă spun că ați reușit să spuneți trei lucruri ABOMINABILE în doar două fraze. Iată-le:
1. „Atacarea justiției în mass-media”… Acesta este primul lucru abominabil pe care l-ați rostit. Domnule Timmermans, nu știu cum înțelegeți dumneavoastră funcționarea democrației, dar noi TOȚI ceilalți oameni din Europa considerăm că aceasta nu poate fi garantată decât de existența unei prese libere. Iar rolul presei libere, distinse domn, este tocmai acela de a prezenta lucrurile exact așa cum sunt. Spre exemplu, dacă o televiziune se află în posesia unor înregistrări cu niște procurori care falsifică probe, ea are OBLIGAȚIA morală și profesională de a difuza acele înregistrări. Aceasta NU înseamnă „Atacarea justiției în mass-media”!
Eu NU accept ca, în țara mea, prim-vicepreședintele Comisiei Europene să susțină o conferință de… presă, în fața… presei și să-i transmită chiar… presei că trebuie să-și pună singură BOTNIȚĂ! În numele presei românești și europene libere, vă solicit public să vă cereți scuze pentru afirmația făcută! Este inacceptabil și nu putem lăsa lucrurile așa! În Uniunea Europeană, în această zonă civilizată a lumii, când un om care ocupă poziția dumneavoastră cere cenzurarea presei, există doar două variante: își cere scuze public sau demisionează! Aștept decizia dumneavoastră…
2. „Atacarea justiției în mass-media, în declarațiile publice poate conduce la impresia în rândul populației că justiția este slăbită.” …Acesta este al doilea lucru ilogic și abominabil pe care l-ați rostit. Carevasăzică, dacă presa ne arată abuzurile unor procurori, aceasta înseamnă că face un lucru… rău și că ne creează o… falsă impresie cum că lucrurile nu ar funcționa bine în sistemul de Justiție!? Nu știu dacă sunteți religios sau ateu, dar… Doamne ferește, distinse domn! Cum puteți spune o asemenea bazaconie!?
Deci dacă o parte din Justiție e putredă și presa ne arată asta, problema nu e cu acea parte putredă a Justiției, ci cu… presa!?? Domnule Timmermans, și această afirmație nu poate atrage decât două variante: scuze publice sau demisia!
3. „Atacarea justiției în mass-media, în declarațiile publice poate conduce la impresia în rândul populației că justiția este slăbită. Respectul pentru justiție, pentru legislativ sunt necesare pentru a ajunge în momentul în care putem considera că putem încheia MCV-ul.”
…Avem, deci, așa: presa liberă „atacă” Justiția atunci când ne arată abuzurile acesteia, face foarte rău că ne informează asupra acestor abuzuri și, într-un final, acest lucru afectează încheierea MCV-ului pentru că e… știrbit respectul față de Justiție. …Din nou, religios sau ateu, Doamne ferește, domnule Timmermans! Adică, în traducere liberă, să se cam abțină presa liberă de la a prezenta abuzurile din Justiție, pentru că asta vă va determina să nu închideți MCV-ul? #ABOMINABIL!
Șantaja 539;i presa liberă din țara mea? Îi cereți, practic, să înceteze numaidecât să vorbească despre ororile din Justiție pentru că asta… afectează Justiția, pentru că asta… afectează MCV-ul? Scuze publice sau demisia, stimabile!
Eu sunt parlamentar ales democratic într-o țară care tocmai sărbătorește Centenarul Marii Uniri. Și nu am de gând să vă las să vă bateți joc de acest popor și de presa liberă de aici! Este pur și simplu inacceptabil modul în care v-ați exprimat azi în capitala europeană a țării mele, la fel de europeană ca și capitala țării dumneavoastră!
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de ion în data de 02.03.2018, 16:42)
...Mult hau...hau...pentru ce defapt denaturezi.. De ce nu te legi de respectarea Statului De Drept.Fara amestecul politicului in Justitie ..de ce nu te referi si la aceasta. Totul ce-ai prezentat e trunchiat facut pe intelesul tau.
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 17:22)
De amestecul Securității în justiție prin șantajarea magistraților cu arhiva SIPA nu-i nevoie să mai amintesc.
Propaganda securistă nu ne dă voie să abordăm subiectul.
Despre legea răspunderii magistraților nu ne dă voie propaganda securistă să vorbim.
Despre deceniul petrecut de Kovesi în fruntea instituțiilor anti-corupție nu are sens să vorbim, dosarul Microsoft e sub calorifer, iar abuzurile mafiei securist esunt în floare.
Despre neconstituționalitatea nerevocării lui Kovesi n-are sens să vorbim, nu ne lasă propaganda securistă.
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de ion în data de 02.03.2018, 18:05)
....hai sa vorbim in premiera istorica de al 4 -lea Guvern de la PSD/ALDE adunati dintre toti ageamii din tara care au intors aceasta tara pe dos din toate punctele de vedere...corupti,mincinosi mai mari nu s-au mai vazut ca acesti indiv izi.. De un an si cateva luni numai de justitie se ocupa ..
10.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 18:34)
Subiectul articolului îl constituie alegațiile lui Timmermans pe subiectul reformei justiției.
Economia continuă să crească din 2011, de când PSD-ul a revenit la guvernare.
10.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 21:01)
Justitia se poate amesteca in politica? Daca nu, atunci sa fim obiectivi si sa fim critici si cu privire la acest lucru.
10.6. "DIPLOMATIE botita LA RANG INALT" (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 11:17)
Iarta-l! Gandeste si vorbeste tot asa de cracanat precum merge. Ati observat ce dunga (de te taia precum cutitul) avea la pantaloni!. Un diplomat de asemenea rang, daca are un cat de mic respect pentru poporul (gazda) unde vine in vizita, isi pune cat de cat la punct tinuta. Dar, poate ca avea izmene prea groase si i-au botit pantalonii.
10.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 11:21)
Pantalonii si gandirea.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2018, 15:34)
educated fools...
12. Cum era reclama aia?
(mesaj trimis de qWAESD în data de 02.03.2018, 17:47)
Cudruta...sta bine pe cascaval...
13. fără titlu
(mesaj trimis de jenica professorreul în data de 02.03.2018, 18:41)
in magar aceasta nulitate, Timmermans; de ce nu recunoasta ca toata porcaria cu MCV este pur politica si economica; ce sa spun, noroc cu Lyddia Stanciu, Vasilica si Dumbrava minunata ca exista justitie in Romanic; INSA LUCRUL ASTA dureaza de mult; pesedeul, care acum e nevricos, a promovat tot felul de lacatusi si alte nelte, cam la acelasi nivel cu zeroul barat Lazariqa
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 22:37)
Inspirati, expirati..... dar nu pe nara gresita.