Prima "comasată" s-a dus în cap

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 12 martie

Sorin Rosca Stanescu

După o extrem de îndelungată dezbatere sterilă, fără nicio legătură cu substanţa unui proces electoral, care să conducă la o evoluţie pozitivă a clasei politice, PSD şi PNL au renunţat prac-tic la proiectul primelor comasate. La alegerile locale, struţul se desparte de cămilă şi fiecare merge cum îl taie capul şi cu cine îl taie capul în toate localităţile României, începând cu Capi-tala. Din comasate nu a mai rămas decât o prostie, care va fi jucată la europarlamentare.

S-a pierdut un timp extrem de preţios şi s-au consumat energii demne de o cauză mai bună, într-o încercare disperată a social-democraţilor şi liberalilor de a se împreuna şi de a da drept rezultat un ou de aur. Jocurile comasatelor au fost născocite numai şi numai fiindcă PSD şi PNL, două partide care şi-au cam pierdut identitatea, au ţinut morţiş să găsească o soluţie pentru a izola AUR pe scena politică. Taxând acest partid ba drept extremist, ba drept putinist. Această frică de AUR a născut un monstru cunoscut sub numele de "proiectul comasatelor". Ni s-a spus că numai astfel poate fi garantată democraţia, ameninţată, vezi Doamne, de AUR. Şi stabilitatea politică a României. Ca şi când nu orice majoritate poate garanta respectiva stabilitate. Doar majoritatea construită de două partide care au stat atât de mult alături la guvernare şi au mimat atât de mult că s-ar afla în opoziţie, încât şi-au pierdut substanţa politică şi au ajuns să se identifice în men-talul colectiv.

Fireşte, bătălia numărul unu pe moment este adjudecarea poziţiei de primar general al Capitalei. De ce? Întrucât indiferent cine va câştiga Primăria Generală va avea cele mai multe voturi după preşedintele României şi, deci, aparent cel puţin, cea mai mare legitimitate. Fiind diamantul din coroana alegerilor locale, rezultatul de la Bucureşti va influenţa ca de fiecare dată într-o măsură relevantă alegerile parlamentare. Şi apoi cele prezidenţiale. La Bucureşti însă struţo-cămila a avortat. Şi a pierdut sarcina. Nu a putut genera oul de aur. Vom asista în consecinţă la o com-petiţie între Gabriela Firea, care a reuşit să se ţină destul de tare pe poziţie, Sebastian Burduja, care până în prezent a demonstrat în ceea ce priveşte campania electorală echilibru şi bun simţ, Cristian Popescu Piedone, care vine vijelios în această luptă, după două victorii de necontestat în două sectoare distincte ale Capitalei, şi, desigur Nicuşor Dan, care-şi face calculele lui ma-tematice şi ajunge la concluzia că ar putea obţine un al doilea mandat. Aici, deci, comasatele au fost abandonate, aşa cum eu unul am preconizat de mult.

În schimb, tot de frica AUR, se încearcă o formulă de comasate în ceea ce priveşte europar-lamentarele. În dimineaţa votului, cu cartea de identitate în mână, ne vom lupta unii cu alţii pentru a promova primari, consilieri şi preşedinţi de consilii judeţene. Fără a fi vorba de comasate. Prin urmare, social-democraţii şi liberalii se vor încăiera la figurat, poate chiar şi la propriu, susţinân-du-şi candidaţii. Şi câteva minute mai târziu sau câteva minute mai devreme, cel puţin aşa-şi imaginează tandemul Ciolacu-Ciucă, aceiaşi electori se vor strânge în braţe, la figurat şi poate chiar la propriu, pentru a vota în totală armonie, o listă comună de europarlamentari. Se preco-nizează o pantomimă cel puţin grotescă. Pentru a se ajunge aici, cele două partide se vor înscrie ca o alianţă la Biroul Electoral Central. Încă nu se ştie ce vor scrie în capul buletinelor de vot. PSD-PNL sau PNL-PSD sau PNL şi PSD fără liniuţă. Nici ce culori vor arbora. Roşu, de la PSD, sau galben, de la PNL. Sau şi roşu şi galben? Ce vor utiliza, săgeata sau trandafirul? Sau buletinul va arăta ca o ţurcă, preluând ambele simboluri? Şi nici nu se vor termina bine europar-lamentarele, că cei care vor fi aleşi îşi vor întoarce spatele unii altora bine-merci. Unii se vor du-ce la socialiştii europeni şi ceilalţi la populari. Fără a mai avea absolut nimic în comun. Decât eventual satisfacţia că, împreună, pe acele liste comune extrem de efemere, au reuşit să cu-muleze cel mai bun rezultat, devansând AUR. Dar odată luând-o fiecare în direcţia familiei euro-pene de care aparţine, se va putea constata probabil că, în clasamentul pe partide, AUR a ieşit câştigător. Dacă PSD va obţine un număr mai mic de locuri în Parlamentul European decât la alegerile precedente, Marcel Ciolacu s-a angajat că demisionează. Îi reamintesc ca să nu uite. Iar generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, fără a se fi angajat, fără a-şi aşeza o funie de gât cum a făcut Ciolacu, urmând să-i facă vânt scaunului de sub picioare, este, conform tradiţiei PNL, în aceeaşi situaţie. Va trebui să-şi facă seppuku dacă obţine rezultate mai slabe, la fel cu seppuku şi-au făcut şi Crin Antonescu, şi Alina Gorghiu.

Deci ce s-a mai ales din comasate? Praful de pe tobă. Mult tam-tam pentru nimic. Un nimic care era uşor de prevăzut, fără ca partidele să mai cheltuiască bani din banii publici pentru a face aşa-zise cercetări de piaţă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Comasatele atit de mult disputate sunt parte dominanta a alegerilor Europarlamentare care ofera PSD si PNL un scor situat undeva la 50 de puncte procentuale .Tinta este astfel atinsa .Jocul in alegerile Primarului de Bucuresti devine interesant pe masura ce Piedone cistiga votanti ai PSD. Cumva candidatura lui Piedone are acelasi rol ca si candidatura lui Geoana ce scoate din joc in cazul alegerilor Prezidentiale pe candidatul PSD iar in cazul de fata pe doamna Firea ce evident va fi nevoita sa renunte .Daca Piedone si doamna Firea vor renunta atunci Nicusor Dan va pierde alegerile in fata lui Burduja .Daca Piedone creste undeva spre 55 de procente va fi obligat sa se ataseze Aliantei iar Burduja isi va muta candidatura catre sectorul unu al bucurestilor acolo unde doamna Primar are mari probleme in justitie .Un joc interesant ce ne va aduce niste surprize in fata .N.D. poate renunta si el la postura de independent .

    1. Daca ajunge Piedone, Voiculescu va controla Capitala. Super !

    a fost frica lor primordiala ci pierderea intaietatii la primul loc (primele) locuri.

    Nu pentru ca ar fi ceilalti o alternativa de luat in seama, indiferent de numele si locomotiva lor, ci mai mult de frica votului de protest sau alternativ dupa "jde" ani de ping-pong galben- albastru si rosu trecut si prin portocaliu. 

    Nu vreau aventurieri in Primaria Capitalei atrasi de cele 6.5 miliarde lei din buget.

    Votez NICUSOR DAN pentru ca doresc sa-si continue proiectele.Sunt impresionat de cate lucruri importante a realizat in numai 3 ani si tin sa-i multumesc . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb