Moneda unică europeană s-a apreciat, în iulie, faţă de dolar, creşterea fiind o premieră pentru ultimele opt luni. Trendul pozitiv s-a datorat faptului că investitorii nu mai sunt atât de temători cu privire la răspândirea crizei datoriilor din Europa.
Euro a câştigat 6,7 procente luna trecută, ajungând, în 30 iulie, la 1,3052 dolari, de la 1,2238 dolari la data de 30 iunie. Aceasta a fost prima creştere lunară consemnată de euro după noiembrie 2009, când a înregistrat o apreciere de 1,9% în raport cu dolarul. În plus, cursul euro este, în prezent, cu 10% mai mare faţă de nivelul minim al ultimilor patru ani, atins în data de 7 iunie: 1,1877 dolari.
Comparativ cu moneda japoneză, euro a crescut cu 4,3% în iulie, la 112,84 yeni.
Analiştii sunt de părere ca datele privind economia europeană sunt solide, în timp ce Statele Unite dau semne de încetinire.
"Cifrele referitoare la Europa au fost, în mod surprinzător, solide, în timp ce toate semnele privind SUA arată o încetinire a expansiunii în cea de-a doua jumătate a anului", afirmă Vassili Serebriakov, strateg la "Wells Fargo & Co." din New York, citat de agenţia Bloomberg.
În condiţiile date, dolarul s-a depreciat în iulie faţă de toate valutele importante, mai ales că, recent, preşedintele băncii centrale americane (Federal Reserve), Ben S. Bernanke, a afirmat că "perspectivele pentru economia Statelor Unite sunt, în continuare, neobişnuit de nesigure".
În luna iulie, moneda cu cea mai bună dinamică a fost coroana suedeză, care s-a apreciat cu 8,1% în raport cu moneda americană, atingând un curs de 7,2104 unităţi/dolar. În raport cu moneda unică, coroana suedeză a urcat cu 1,3%, la 9,4113 unităţi/euro.