O şcoală dintr-o comună din Buzău, construită în urmă cu patru decenii, care până acum câţiva ani avea toaletă în curte şi sobe cu lemne, a fost transformată într-una dintre cele mai moderne unităţi de învăţământ din judeţ. Transformarea a început în urmă cu câţiva, cu fonduri atrase prin PNDL, iar anul acesta a fost reabilitată energetic cu bani accesaţi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Săpoca, prima unitate din România care a benficiat de reabilitate energetică prin PNRR.
Proiectul a avut o valoare de 1,6 milioane de lei şi a fost depus pentru obţinerea finanţării prin PNRR de primarul comunei Săpoca. Iulian Manea a declarat că proiectul a fost scris în urmă cu un an şi a urmărit eficientizarea energetică a şcolii. Mai exact, în urma lucrărilor s-a obţinut o reducere a consumului de energie cu 52%.
"A fost o mobilizare exemplară din partea tuturor. Proiectantul a predat la timp proiectul, constructorul a muncit şi în weekend, şi când a fost nevoie, astfel că lucrările care au presupus montarea sistemului de încălzire prin pardoseală s-au derulat în zece săptămâni, adică doar pe perioada vacanţei de vară. Când a început anul şcolar, lucrările au fost gata, iar elevii s-au întors într-o şcoală nouă, şi cel mai important în condiţii foarte bune, cu încălzire în pardoseală în fiecare sală de clasă. Au fost montate pompe de căldură şi urmează să fie montate, pentru că sunt lucrări de exterior şi au fost lăsate la urmă, panourile fotovoltaice pentru a asigura în totalitate consumul de energie electrică" a spus Iulian Manea, primarul comunei Săpoca.
Şcoala de la Săpoca a mai beneficiat de renovare şi în 2019, când primarul a mai accesat fonduri prin PNDL. La acel moment, au fost investiţi circa 3 milioane de lei pentru consolidarea clădirii construite în 1982, dar şi în dotarea laboratoarelor, amenajarea unei săli de sport şi teren pentru activităţile sportive desfăşurate în aer liber.
Potrivit lui Iulian Manea, următoarea pe listă renovărilor este Şcoala Gimnazială de la Măteşti, o localitate din comuna Săpoca, pentru care a fost depus un proiect de transformare în şcoală verde cu ajutorul finanţărilor oferite prin Ministerul Educaţiei. Valoarea proiectului este de 2.436.850 lei. De asemenea, la Săpoca urmează să ajungă un microbuz electric, iar, în aşteptarea acestuia, primăria a amenajat două staţii de încărcare.
• Şcoală din Galaţi,construită în 1908, modernizată tot cu fonduri europene
Recent, şi Primăria municipiului Galaţi a anunţat că s-au încheiat lucrările pentru modernizarea uneia dintre cele mai vechi şcoli din oraş, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.
"Construită în urmă cu peste 100 de ani, Şcoala nr. 16 a primit un aspect modern, precum şi dotările necesare. Avem la Galaţi un adevărat record de investiţii în educaţie şi vom continua în aceeaşi linie, pentru viitorul copiilor", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Principalele lucrări derulate la Şcoala nr. 16 au vizat termoizolarea pereţilor exteriori; instalarea de panouri fotovoltaice; înlocuirea tâmplariei exterioare şi interioare; reabilitarea aleilor şi a zonei de teren de sport; recompartimentarea grupului sanitar; placări cu faianţă şi gresie în grupurile saniare; înlocuirea parchetului din spaţiile de învăţământ; realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În plus, au fost asigurate şi dotările necesare (calculatoare, videoproiectoare etc.).
Proiectul de modernizare şi reabilitare a Şcolii Gimnaziale nr. 16 - Corp C1 este în valoare totală de 2.030.160,80 lei cu TVA, din care contribuţia de la bugetul local este de 600.000 de lei.
Primăria municipiului Galaţi derulează investiţii importante în educaţie. Astfel, până acum, în cadrul proiectelor cu finanţare europeană au fost modernizate 17 grădiniţe, şcoli şi licee. Totodată, sunt în implementare proiecte pentru alte 25 de unităţi de învăţământ. Cele două creşe existente au fost modernizate şi există proiecte în diferite stadii pentru construcţia a cinci creşe noi. De asemenea, Primăria municipiului Galaţi are în plan derularea de investiţii pentru alte 15 grădiniţe, şcoli şi licee. Investiţiile pentru acestea sunt estimate la 15 milioane de euro. În plus, de curând a fost semnat un important contract de finanţare în cadrul PNRR, prin care toate unităţile de învăţământ din oraş vor beneficia de dotări de circa 16,8 milioane de euro.
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 17:55)
a calculat cineva impactul pozitiv al investitei in raport cu gradul de populare pe zonele unde au mers "investiile"?!
S c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 18:03)
cu gradul de depopulare - demografica!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 18:48)
Sunt curios cand se inchide din lipsa de elevi.
Ma gandeam sa trimitem din nou pensionarii din mediul rural la scoala. Un program gen "Bacalaureat la 75 de ani". Cu burse de merit, ghiozdan si rechizite, cu tot tacamul. Ar mai fi niste bani de praduit de la buget, mai dam o diploma, mai batem un cui in cosciugul Romaniei, sanchi guvernare responsabila si durabila, caterinca dintr-asta.
Ideea este sa asistam social profesorii si sa distrugem definitiv Romania. In niciun caz nu trebuie stimulata natalitatea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 18:51)
Săpoca - aprox. 3000 de locuitori and going down. E clar ca aici e viitorul Romaniei.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 19:04)
Eu as reabilita numai scolile din satele/localitatile cu evolutie demografica ascendenta iar in satele/localitatile cu evolutie demografica negativa as da case gratis la familiile de tineri pana s-ar reversa trendul si ar fi crestere demografica, apoi as moderniza scolile. Dar ma rog n-am luat Bacu la 30 de ani si deci nu sunt calificat sa ma pricep.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 19:07)
Trebuie gasita o modalitate de praduit din casele acordate tinerilor, altfel nu "achieseaza" partidu' si deci nu e proiectul "de viitor". Orice proiect trebuie sa aiba "consistenta". Adica sa sara banu ca d'aia rica baietii mana in sus.