PRIMA TĂIERE DE 0,5 PUNCTE PROCENTUALE ÎN TREI ANI BNR speră să urmeze scăderea ratelor la creditele în lei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2013

BNR speră să urmeze scăderea ratelor la creditele în lei

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), speră ca reducerea dobânzii cheie, de la 5% la 4,5%, să se reflecte în scăderea ratelor la creditele în lei într-o perioadă cât mai scurtă, "poate chiar de luna următoare".

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis, luni, să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%. La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda cheie de la 5,25% pe an la 5%.

Solicitat să estimeze în câte luni se va vedea decizia luată ieri de Banca Centrală în creditarea băncilor comerciale, Mugur Isărescu a spus: "Eu sper să vină repede din concediu şi s-o vedeţi din septembrie. Să vedem!"

Ultima şedinţă în care Banca Centrală a mai tăiat 0,5 puncte procentuale din dobânda cheie a fost în martie 2010.

Mugur Isărescu a precizat că speră ca transmisia semnalului de reducere a dobânzii la cheie să fie mai rapidă decât în trecut în ceea ce priveşte ratele de dobândă pentru creditele în lei. Domnia sa a continuat: "Noi sperăm, nu aş spune că mă aştept. Speranţa este legată, în principal, de faptul că mai devreme sau mai târziu, eu sper să fie mai devreme, băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie mai multe de clienţi. Este sursa lor principală de câştig şi de evitare a unor situaţii mai dificile pentru ele, pentru bănci. Depinde cât de repede înţeleg şi ele şi vor acţiona pe plan intern, pentru ca această speranţă să devină o realitate".

Guvernatorul BNR apreciază că băncile vor vedea pozitiv această decizie. "Aş spune că nu este prea mult din ceea ce le-am transmis pe diverse căi de vreo doi-trei ani încoace", a afirmat şeful Băncii Centrale.

Totuşi, domnia sa a adăugat că dacă se ia în calcul riscul de credit, în prezent costul unui împrumut în lei se apropie "destul de mult" de cel pentru unul în valută.

"Dar mai este câmp foarte mare de reducere a costurilor la creditarea în lei. Băncile au de unde să reducă creditarea în lei. Revin şi spun că este în interesul lor să o facă cât mai repede. Băncile trebuie să se apropie de clienţi, să îi înţeleagă mai bine, să conlucreze cu ei şi în ceea ce priveşte creditele care au anumite probleme. Ca să nu fiu interpretat altfel, este un fapt personal. Eu, dacă aş fi în locul lor, aşa aş face. Dar nu sunt încă", a subliniat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus că scăderea dobânzii de politică monetară va ajuta "foarte mult" noua formulă a programului "Prima Casă", prin care se acordă împrumuturi exclusiv în lei.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, previzionează o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale până la sfârşitul anului, domnia sa fiind de părere că decizia BNR a fost influenţată de măsurile recente ale altor bănci centrale din Europa Centrală şi de Est din ultima perioadă. "Mă aştept ca Banca Centrală să mai reducă dobânda de referinţă cu încă 0,25 puncte procentuale, la 4,25% în acest an. Pe de altă parte, atrag atenţia cu privire la faptul că ritmul mai agresiv de reducere a dobânzii de referinţă contribuie la diminuarea marjei de manevră (în ceea ce priveşte utilizarea dobânzii de politică monetară) în prima jumătate a anului 2014. În acest context, mă aştept ca BNR să ia în considerare şi celelalte instrumente de politică monetară (RMM) în 2014 pentru a calibra politica monetară", afirmă Andrei Rădulescu.

În schimb, analiştii BCR şi Raiffeisen se aşteaptă că dobânda cheie să coboare până la 4% în acest an. Reprezentanţii BCR văd decizia BNR să taie 0,5 puncte procentuale din rata dobânzii de politică monetară drept o dovadă clară a preferinţei Băncii Centrale pentru rate mai mici în economie.

Începând de astăzi, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) coboară la nivelul de 7,5% pe an de la 8,0%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,5% pe an. CA al BNR a decis totodată continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a revizuit prognoza de creştere economică la peste 2% în acest an

BNR a revizuit prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun, a declarat Mugur Isărescu. "Modelul nostru econometric nu vizează, nu targetează creşterea economică, care este un element ce ne ajută să facem prognozele de inflaţie. Deci nu luaţi prognoza noastră ca fiind cea mai bună", a precizat guvernatorul BNR.

Domnia sa a arătat că estimarea Băncii Centrale pe baza datelor existente este una prudentă. Potrivit lui Mugur Isărescu, consumul ridică probleme, la fel ca încasările bugetare, iar creşterea economică este bazată foarte mult pe exporturi.

Şeful Băncii Centrale a arătat că efectele scăderii dobânzii de politică monetară, precum şi alte măsuri care vor fi adoptate de BNR până la finele anului vor avea un efect cu întârziere în economie de minim şase luni.

"Mizăm şi pe un efect psihologic, care să dea mai multă încredere în activitatea economică", a precizat Mugur Isărescu.

BNR: Evoluţia inflaţiei, în linie cu prognozele anterioare

Cele mai recente date macroeconomice evidenţiază evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele anterioare ale băncii centrale, cu perspectiva încadrării acesteia în intervalul asociat ţintei, prin disiparea efectelor statistice ale şocului de ofertă produs în vara anului trecut, potrivit oficialilor BNR.

Inflaţia de bază CORE2 ajustată (calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice) şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% în luna martie şi 3,25% în luna decembrie 2012, arată domniile lor. "Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a fost de 4,5% în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente", se arată în comunicatul Băncii Centrale.

Exporturile nete au constituit motorul creşterii economice în primul trimestru, punându-şi amprenta asupra evoluţiilor favorabile ale producţiei industriei prelucrătoare şi ale contului curent, potrivit documentului, care continuă: "Se remarcă însă o cvasistagnare a consumului final, în timp ce dinamica anuală reală a împrumuturilor acordate sectorului privat rămâne în teritoriu negativ".

Volatilitatea mai accentuată a apetitului pentru risc al investitorilor şi persistenţa incertitudinilor privind evoluţia la nivel european şi global a activităţii economice au amplificat temporar fluctuaţiile cursului de schimb al leului, conform BNR.

"În acelaşi timp, plasarea în perioada recentă a ratelor dobânzilor interbancare şi a randamentelor titlurilor de stat în apropierea sau chiar sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară relevă o consolidare a transmisiei impulsului de politică monetară. Transmiterea acestuia asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile noi în monedă naţională acordate companiilor şi populaţiei rămâne însă relativ înceată", arată Banca Centrală.

CA al BNR apreciază că există condiţiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudentă a condiţiilor monetare prin calibrarea corespunzătoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflaţiei, precum şi premisele necesare redresării creditării sectorului privat, refacerii încrederii şi ale unei creşteri economice echilibrate şi de durată.

"În plus, perspectiva încheierii unui nou acord preventiv de finanţare externă cu instituţiile internaţionale este de natură să consolideze stabilitatea cadrului macroeconomic şi să impulsioneze ritmul reformelor structurale, întărind astfel rezistenţa economiei româneşti faţă de şocuri externe", susţin oficialii Băncii Centrale.

BNR reiterează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 30 septembrie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb