PRIMA ZI A SUMMITULUI DE LA VARŞOVIA NATO a aprobat o prezenţă militară multinaţională în România, sub conducere românească

George Forcoş
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2016

NATO a aprobat o prezenţă militară multinaţională în România, sub conducere românească

Actualizare 21:33 NATO preia comanda scutului antirachetă din estul Europei

NATO va prelua de la SUA comanda şi controlul scutului antirachetă din estul Europei, a anunţat în această seară, la Varşovia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei DPA.

"Astăzi am decis să declarăm capacitatea operaţională iniţială a sistemului antibalistic al NATO (...) Aceasta înseamnă că navele SUA bazate în Spania, radarul din Turcia şi interceptoarele din România pot opera în comun sub comanda şi controlul NATO", a declarat Stoltenberg, după prima zi a summitului NATO de la Varşovia.

(S.A.)

----------

Actualizare 21:08

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunţat în această seară, la Varşovia, că NATO a aprobat o prezenţă militară multinaţională în România sub conducere românească, informează Reuters.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:32 NATO a aprobat desfăşurarea a patru batalioane în Polonia şi ţările baltice

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Varşovia, au aprobat desfăşurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, a anunţat în această seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

Stoltenberg a accentuat că, pe baza sfaturilor de natură militară, patru batalioane reprezintă o măsură adecvată de descurajare a ameninţării reprezentate de Rusia. Secretarul NATO a mai anunţat că cele patru batalioane vor rămâne în Polonia şi în statele baltice atât timp cât va fi necesar.

Stoltenberg a mai arătat, în acelaşi timp, că Rusia nu trebuie şi nu poate fi izolată şi este nevoie ca Moscova să fie informată la zi în legătură cu deciziile luate la Summitul de la Varşovia, pentru a se evita neînţelegerile ulterioare.

(I.S.)

-----------

Actualizare 17:35 Tusk, Juncker şi Stoltenberg au semnat un acord de cooperare NATO-UE; Uniunea Europeană va investi 2 miliarde euro în apărare

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice au semnat astăzi un acord de cooperare între Uniunea Europeană şi NATO.

Jens Stoltenberg a declarat într-o conferinţă de presă că acest acord va avea că scop şi apărarea împotriva războiului hibrid şi se va realiza inclusiv prin schimbul de informaţii între ţări şi instituţii - una dintre marile probleme ale UE în acest moment din cauza reticenţei unor state de a împărtăşi informaţii cu aliaţi. Juncker, şeful Comisiei Europene, a declarat la semnarea acordului NATO-UE că Uniunea va investi în următorii doi ani circa 2 miliarde de euro în securizarea statelor membre, mai ales în combaterea războiului hibrid, informează HotNews.ro.

"Această decizie istorică ne va permite să colaborăm şi mai strâns, mai mult ca niciodată până în prezent", a declarat Jens Stoltenberg, cu ocazia semnării declaraţiei, informează agenţia EFE.

Stoltenberg a subliniat că NATO şi UE au încheiat în ultimele luni mai multe acorduri ca în ultimii 30 de ani, iar acordul convenit "dă mai multă substanţă asocierii dintre UE şi NATO" în demersul de "protejare a cetăţenilor noştri şi a stabilităţii noastre", având în vedere faptul că ambele organizaţii sunt "interconectate şi se confruntă cu provocări fără precedent".

Donald Tusk a precizat că "astăzi, UE şi NATO se confruntă cu aceleaşi ameninţări, ce provin din est sau din sud" şi a cerut ca "în locul iluziei că mergem singuri, să creştem valoarea prieteniei cu NATO", menţionează EFE.

Acordul semnat astăzi garantează respectarea autonomiei ambelor organizaţii şi a proceselor fiecăreia de luare a deciziilor.

La capitolul combaterii ameninţărilor hibride, NATO şi UE s-au angajat să colaboreze în analiza, prevenirea crizelor şi alerta timpurie prin transferul reciproc de informaţii şi, în măsura posibilului, prin cooperarea între serviciile secrete ale statelor membre. Vor fi elaborate manuale şi proceduri coordonate pentru a se stabili modul comun de acţiune în faţa unor ameninţări.

De asemenea, cele două organizaţii au căzut de acord să-şi "adapteze cooperarea" navală şi în mod special în gestionarea situaţiei provocate de afluxul de migranţi, prin transferul de informaţii despre deplasările ambarcaţiunilor pe mare şi prin mai buna coordonare a activităţilor în zona Mediteranei. În acest sens, cele două părţi au dat exemplul colaborării pentru destructurarea reţelelor traficanţilor de migranţi în zona Mării Egee.

Puteţi consulta aici textul declaraţiei comune semnate de cei trei oficiali.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:18 Barack Obama: SUA vor desfăşura 1.000 de militari în Polonia

Preşedintele american Barack Obama a anunţat astăzi, la summitul NATO de la Varşovia, desfăşurarea a 1.000 de militari americani în Polonia, ca parte a consolidării flancului estic al Alianţei, informează AFP.

"Statele Unite vor desfăşura un batalion, circa 1.000 de militari americani aici, în Polonia, alături de soldaţi polonezi", a anunţat Obama, la sfârşitul unei întrevederi cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:55 Barack Obama:"Solidaritatea dintre SUA şi Europa nu va fi afectată de Brexit"

Preşedintele Barack Obama a precizat într-un discurs ţinut la Varşovia în urma unei întâlniri cu liderii UE, că solidaritatea dintre SUA şi Europa nu va fi afectată de ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, relatează The Guardian.

Obama a subliniat caracterul solid şi durabil al relaţiilor Washingtonului cu UE, pe care le-a numit "una dintre cele mai importante realizări economice şi politice din timpurile moderne".

"Aceasta este o realizare care trebuie păstrată", a adăugat el, decriind o Europă integrată ca fiind "piatra de temelie a relaţiilor Statelor Unite cu lumea".

Obama a descris summitul NATO, care se desfăşoară la Varşovia în perioada 8-9 iulie - în umbra votului din Marea Britanie, în contextul unei Rusii revoluţionare şi în faţa ameninţării terorismului - ca fiind probabil "cel mai important moment pentru Alianţă de la sfârşitul Războiului Rece".

(G.F.)

---------

Actualizare 14:20 Surse: Statele Unite vor desfăşura în România până la 1.000 de militari cu vehicule blindate şi tancuri

Până la un batalion, format din aproximativ 1.000 de militari americani, împreună cu tehnica militară blindată va fi desfăşurat la baza de la Mihail Kogalniceanu ca parte din brigada mecanizată pe care SUA o trimite în Europa, transmite HotNews.ro citând surse oficiale.

Trupele vor fi detaşate pe termen lung, dar vor fi rotite la fiecare nouă luni cu celelalte trupe din cadrul brigăzii americane. Militarii americani ce vor ajunge în România, prin rotaţie, nu au legătură cu Brigada Multinaţională NATO ce va fi formată în ţara noastră şi la care, până în prezent cel puţin, doar România şi Bulgaria s-au angajat că trimit militari.

(G.F.)

-------

Actualizare 12:20 Klaus Iohannis: "Declaraţia lui Stoltenberg confirmă că obiectivele României la Summitul NATO prind contur"

Preşedintele Klaus Iohannis a spus astăzi că declaraţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, privind brigada internaţională pe teritoriul ţării noastre confirmă faptul că iniţiativele şi obiectivele României la Summitul NATO de la Varşovia se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii.

"Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că Alianţa va transforma o brigadă românească într-o brigadă internaţională pentru a întări prezenţa NATO în sud-estul Europei şi pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianţei. Declaraţia confirmă astfel că iniţiativele şi obiectivele propuse de România la acest summit prind contur şi se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii", a scris, vineri, preşedintele Iohannis pe Facebook.

--------

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a dat noi asigurări că prioritatea Alianţei este consolidarea flancului estic, proces la care ţara noastră va lua parte prin transformarea unei brigăzi româneşti într-una multinaţională, relatează Reuters.

"În Estonia, Letonia, Lituania şi, aici, în Polonia, vom desfăşura prin rotaţie batalioane multinaţionale în fiecare dintre aceste ţări. De asemenea, vom transforma o brigadă românească într-una multinaţională, pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic. Vom întări şi sistemele defensive împotriva ameninţărilor cibernetice, a unor eventuale atacuri cibernetice şi atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic", a anunţat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în cadrul unui discurs susţinut înainte de summitul NATO de la Varşovia

El a precizat că NATO va căuta în continuare să aibă un dialog constructiv cu Rusia şi nu doreşte o reeditare a Războiului Rece.

''Poziţia noastră este clară. NATO nu caută o confruntare, nu dorim un nou Război Rece'', a declarat Stoltenberg, reacţionând la protestele Moscovei în legătură cu desfăşurarea prin rotaţie a unor batalioane ale NATO în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

''Vom căuta în continuare un dialog constructiv şi semnificativ cu Rusia'', a adăugat el.

Stoltenberg a afirmat că este sigur că votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană nu va afecta legăturile privind NATO ale Europei cu Statele Unite ale Americii şi că Londra va rămâne un membru ''puternic şi angajat'' al alianţei militare occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb