Primăria Buzău a anunţat demararea unei investiţii unice în România. Este vorba despre singurul Aqua Park cu amprentă de carbon zero, iar investiţia va fi făcută în contextul în care Buzăul a intrat recent în "Top 10 oraşe neutre climatic şi inteligente din România".
Proiectul "Centrul de Recreere Aqua Park - Etapa 1 Outdoor" a fost câştigat de antreprenorul Aqua Azur SRL, parte a grupului de firme Aquatica Experience, iar contractul de asistenţă tehnică şi execuţie a fost semnat la începutul lunii noiembrie, la Primăria Municipiului Buzău.
"Am semnat contractul de execuţie pentru un AQUAPARK modern, în zona fostului ştrand din Parcul Tineretului. Centrul de recreere AQUAPARK - Etapa 1 Outdoor se va întinde pe o suprafaţă de 13.900 de metri pătraţi şi este conceput pentru a promova starea de bine pentru 3000 de persoane simultan în sezonul de vară, având în dotare o mulţime de facilităţi atractive", a anunţat primarul Constantin Toma.
Viitorul complex va avea mai multe piscine şi tobogane pentru copii şi adulţi, dar şi un bazin cu apă sărată adusă special de la Sărata Monteoru, staţiunea balneoclimaterică din judeţul Buzău recunoscut pentru apele terapeutice.
"Proiectul presupune bazine exterioare (3.300 mp luciu de apă), cum ar fi: bazin cu apă sărată, jacuzzi, bazin «adults only», bazin cu valuri, traseu acvatic «lazy river», bazin pentru copii şi zone «Spray Action» pentru familie, ansamblu de tobogane independente, incluzând modele de tip Racer, Space Boat, Body Slide, Aquatube, şi altele, destinate tuturor categoriilor de vârstă dar şi zone de relaxare ce cuprinde plaja cu şezlonguri, spaţii verzi, duşuri exterioare, vestiare, grupuri sanitare şi o zonă de alimentaţie publică", se arată în proiect.
Investiţia va costa 11,5 milioane de euro şi are ca termen de execuţie 12 luni, constructorul luându-şi angajamentul să-l finalizeze cel târziu în luna august anul viitor.
"Din faza de proiectare am impus ca această investiţie să îndeplinească criteriile de neutralitate climatică, fapt pentru care instalaţiile tehnice montate vor putea funcţiona cu amprentă de carbon zero. Aşa cum am anunţat, municipiul Buzău a fost selecţionat de un juriu internaţional pentru a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2035, având şi finanţarea necesară pentru un astfel de demers", a explicat primarul Constantin Toma.
Solicitarea Primăriei a fost respectată, iar la semnarea contractului, reprezentantul constructorului a anunţat: "Acest proiect îşi propune să predea o instalaţie tehnică operaţională care va putea funcţiona în sistem de amprentă de carbon zero, în măsura în care ecosistemul, bineînţeles, va permite. În momentul de faţă această platformă care va include toate elementele de automatizare, digitalizare, specifice activităţii, până la mentenanţă, va putea deservi acest obiectiv în amprentă de carbon zero atunci când se va corela cu ceilalţi furnizori", a spus Daniela Marişcu, directorul general al firmei care va executa complexul de la Buzău.
De asemenea, în apropiere va fi construit şi un bazin olimpic. Pentru acest obiectiv proiectul aşteaptă aprobare de finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.
Ana Felea